GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HGK: Do 2025. na svakih 60 kilometara punionica za osobna električna vozila

HGK: Do 2025. na svakih 60 kilometara punionica za osobna električna vozila
PUNIONICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2024 / 14:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj gospodarskoj komori formirana je Grupacija operatora mreža punionica za električna vozila, s ciljem da do 2025. godine, uz očekivani investicijski ciklus od 200 milijuna eura, na svim glavnim cestama na svakih 60 kilometara bude punionica za osobna električna vozila.

Grupacija okuplja tvrtke koje pružaju uslugu punjenja električnih vozila, odnosno tvrtke registrirane u Hrvatskom uredu za registraciju postaja za punjenje i opskrbu alternativnim gorivima CRO IDRO pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Predsjednik novoosnovane grupacije HGK Dino Novosel ističe da formiranje Grupacije operatora mreža punionica za električna vozila HGK, dolazi u trenutku kada su pred Hrvatsku postavljeni ambiciozni ciljevi za uspostavu kritične infrastrukture za punjenje električnih vozila.

- Radi se o investicijskom ciklusu od minimalno 200 milijuna eura do 2030. godine, što proizlazi iz nedavno usvojene uredbe AFIR. Taj će investicijski ciklus pridonijeti ostvarenju cilja Hrvatske u podizanju udjela obnovljivih izvora energije u prometu s postojeće razine ispod tri posto na minimalno obvezujućih 21 posto. Na tom će putu grupacija HGK, koja okuplja ključne industrijske dionike, sustavno raditi na uklanjanju regulatornih, tehničkih i operativnih barijera, te na afirmativnom oblikovanju investicijske klime u suradnji s ostalim ključnim dionicima u državi, navodi Novosel.

Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva (AFIR) stupila je na snagu 13. travnja ove godine te donosi brojne obaveze za Hrvatsku, podsjeća HGK.

Bit će na snazi, navodi se, sve dok udio električnih vozila u EU-u ne dosegne 15 posto, što bi za Hrvatsku značilo oko 200 tisuća registriranih vozila.

Mjere su ključne za osiguranje besprijekorne mobilnosti električnih vozila diljem Europe, potičući prijelaz na održiviji prometni sustav, što je i ključan cilj djelovanja nove komorske grupacije.

AFIR obvezuje članice EU-a da do 2025. godine osiguraju punionice za osobna vozila na svim glavnim cestama na svakih 60 kilometara. Ista obveza vrijedi i za teška teretna vozila, s rokom do 2030. godine.

Cilj AFIR-a je i da se do kraja 2027. punionicama za laka električna vozila opremi barem 50 posto prometnica koje se povezuju s koridorom TEN-T, a do kraja desetljeća sve prometnice.

Do 2030. godine nužno je osigurati i dodatnih 100 do 150 MW priključaka kako bi Hrvatska ispunila zahtjeve iz Uredbe. Trenutno je u Hrvatskoj oko 20 MW.

Udio obnovljivih izvora energije u prometu na razini EU iznosio je 9,6 posto u 2022. godini, dok je u Hrvatskoj taj udio iznosio svega 2,4 posto. EU je postavila cilj od 29 posto za 2030. godinu Direktivom EU 2023/2413 o promicanju korištenja energije iz obnovljivih izvora.

Tagovi: punionice, hgk, automobili
PROČITAJ I OVO
Blagi rast prodaje automobila u Europi u lipnju
AUTO TRŽIŠTE
Blagi rast prodaje automobila u Europi u lipnju
BRUXELLES - Prodaja automobila u Europskoj uniji blago je porasla u lipnju, označivši kraj četveromjesečnog razdoblja slabije potražnje, a Hrvatska je ponovo bilježila dvoznamenkasti rast, pokazali su u četvrtak podaci udruge proizvođača ACEA.
Volvo s rekordnom operativnom dobiti, dionice uzletjele
REKORDI
Volvo s rekordnom operativnom dobiti, dionice uzletjele
STOCKHOLM - Dionice Volvo Carsa oštro su porasle u četvrtak nakon što je tvrtka izvijestila o skoku godišnje operativne dobiti za drugo tromjesečje.
Renault ostvario rast prodaje od 1,9% u prvom polugodištu
RAST
Renault ostvario rast prodaje od 1,9% u prvom polugodištu
PARIZ - Francuski proizvođač automobila Renault priopćio je u četvrtak da je njegov obujam prodaje u prvom polugodištu porastao za 1,9% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine zbog dobrih rezultata njegovih hibrida u Europi, njegovoj ključnoj regiji.
Jaguar Land Rover gasi čak pet svojih modela
GAŠENJE
Jaguar Land Rover gasi čak pet svojih modela
LONDON - Jaguar Land Rover planira ove godine ukinut pet modela zbog slabe profitabilnosti, rekao je investitorima izvršni direktor Adrian Mardell.
Velike podjele u EU na glasanju o carinama na kineske električne automobile
PODJELE
Velike podjele u EU na glasanju o carinama na kineske električne automobile
LONDON - Vlade Europske unije izložile su podijeljena stajališta o valjanosti carina EU-a na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini u neobvezujućem, ali ipak utjecajnom glasovanju, rekli su u utorak izvori upoznati s glasovanjem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE