GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goodyear u Maleziji optužen zbog zloporabe prava radnika

Goodyear u Maleziji optužen zbog zloporabe prava radnika
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2021 / 16:36
Autor: SEEbiz / H
KUALA LUMPUR - Američki proizvođač guma Goodyear suočen je s optužbama za neisplaćene plaće, nezakonit prekovremeni rad i prijetnje stranim radnicima u svojoj malezijskoj tvornici, pokazuju sudski dokumenti i radničke tužbe.

U intervjuima za Reuters sadašnji i bivši strani radnici te dužnosnici malezijskog Ministarstva rada navode da je Goodyear nezakonito odbijao isplaćivati plaće, tražio prekomjerno radno vrijeme i odbio radnicima puni pristup njihovim putovnicama.

Odjel je potvrdio da je Goodyear lani kažnjen zbog iskorištavanja prekomjernog rada i potplaćivanja stranih zaposlenika. Jedan bivši radnik rekao je da mu je tvrtka nezakonito zadržala putovnicu, pokazujući Reutersu pismo koje je potpisao u siječnju 2020. kada mu je putovnica vraćena nakon osam godina otkako je počeo raditi u Goodyearu.

Te i slične informacije prvotno su se pojavile kada je 185 stranih radnika podnijelo tri prijave protiv Goodyear Malezije na industrijskom sudu te zemlje, dvije u 2019. i jednu u 2020. godini, zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora i ugovora o radu. Radnici su tvrdili da im tvrtka nije davala dodatke za smjene, godišnje bonuse ni povećavala plaće, iako su te beneficije bile dostupne lokalnom osoblju koje zastupa sindikat.

Sud je u prošloj godini u dva slučaja presudio u korist stranih radnika i priopćio da oni imaju jednaka prava poput malezijskih zaposlenika. Prema presudi i riječima odvjetnika radnika, Goodyearu je naloženo da isplati plaće i poštuje kolektivni ugovor.

Otprilike 150 radničkih platnih lista za koje je odvjetnik rekao da su predane sudu kao dokaz neisplaćenih plaća, a Reuters ih je imao na uvid, pokazalo je da neki imigranti rade čak 229 sati mjesečno prekovremeno, prelazeći malezijsku granicu od 104 sata.

Strani radnici potražuju oko pet milijuna ringgita (1,21 milijuna dolara) neisplaćenih plaća, kazala je njihova odvjetnica. Radnici su uglavnom iz Nepala, Myanmara i Indije.

Goodyear, jedan od najvećih svjetskih proizvođača guma, osporava tužbe na visokom sudu. Odbio je komentirati navode iz tužbi, pozivajući se na sudski postupak.

Goodyear Malezija je tvrdio da strani radnici nemaju pravo na beneficije iz kolektivnog ugovora jer nisu članovi sindikata. No predstavnik sindikata posvjedočio je da strani radnici imaju pravo na članstvo i imaju pravo na beneficije iz kolektivnog ugovora čak i ako nisu članovi. Sud se složio da stranim zaposlenicima radni odnos daje pravo na te beneficije.

Goodyear je Reutersu priopćio da ima snažnu politiku i praksu povezanu sa zaštitom ljudskih prava, a sindikat zaposlenih u tvrtkama koje proizvode gumene proizvode nije želio dati komentar.

Goodyear-ova operacija u Maleziji u zajedničkom je vlasništvu s upraviteljem najvećeg nacionalnog fonda u zemlji Permodalan Nasional Berhad, koji je upite usmjerio na Goodyear.

Radnici su također izjavili da su se sučelili sa zastrašivanjem iz Goodyeara nakon što su podnijeli tužbu. Goodyear je odbio komentirati.

Malezijsko ministarstvo rada priopćilo je Reutersu da je istražilo i optužio Goodyear u 2020. godine za devet kršenja zakona o radu, nevezano uz tužbe, zbog pretjeranog radnog vremena i nepravednog odbijanja plaća. Kaznilo je Goodyear s 41.500 ringgita (10.050 dolara).

Malezija je zadnjih godina sučeljena s optužbama vlastitog Ministarstva za ljudske resurse i američkih vlasti za zloporabu radničkih prava u tvornicama, koje se oslanjaju na rad milijuna radnika imigranata u proizvodnji različitih proizvoda, od palminog ulja do medicinskih rukavica i komponenti za iPhone.

Tagovi: Goodyear, Malezija
PROČITAJ I OVO
Netflix kupio prava na dokumentarni film o Michaelu Schumacheru
DOKUMENTARAC
Netflix kupio prava na dokumentarni film o Michaelu Schumacheru
SAN FRANCISCO - Netflix je kupio globalna prava na "Schumacher", dugometražni dokumentarni film koji prati život i karijeru slavnog vozača Formule 1 Michaela Schumachera.
Renault ostvario golemu polugodišnju dobit
DOBIT
Renault ostvario golemu polugodišnju dobit
PARIZ - Renault je u petak izvijestio o 354 milijuna eura neto dobiti u prvoj polovini godine, nakon što je u istom lanjskom razdoblju pretrpio gubitak od gotovo 7,3 milijardi eura uslijed dugotrajnih obustava proizvodnje u cijeloj industriji tijekom pandemije koronavirusa.
Audi s rekordnom prodajom u prvoj polovini godine, no oprezan u vezi druge
REKORDI
Audi s rekordnom prodajom u prvoj polovini godine, no oprezan u vezi druge
MUENCHEN - Njemački proizvođač luksuznih automobila Audi ostvario je rekordnu prodaju vozila u prvoj polovini godine, ali upozorava da bi uska grla u isporuci poluvodiča i povećani troškovi sirovina mogli pritisnuti rezultate u drugom polugodištu.
Tesla plaća 1,5 milijuna dolara zbog manjeg kapaciteta baterije
PROBLEMI
Tesla plaća 1,5 milijuna dolara zbog manjeg kapaciteta baterije
WASHINGTON - Američka tvrtka Tesla pristala je platiti 1,5 milijuna dolara za rješavanje potraživanja nakon što je jedno od ažuriranja softvera tvrtke bežično privremeno ograničilo maksimalni kapacitet punjenja baterije i raspon na 1743 modela S.
Kineski CATL predstavio natrij-ionske baterije za brže punjenje vozila
BATERIJE
Kineski CATL predstavio natrij-ionske baterije za brže punjenje vozila
PEKING – Najveći kineski proizvođač baterija za električna vozila CATL predstavio je svoju novorazvijenu natrij-ionsku bateriju, rekao je u četvrtak predsjednik kompanije Zeng Yuqun.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE