GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs i SoftBank investiraju u Rimac Grupu čak 500 milijuna eura

Goldman Sachs i SoftBank investiraju u Rimac Grupu čak 500 milijuna eura
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2022 / 08:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Rimac Grupa prikupila je 500 milijuna eura u novom investicijskom krugu, čime je tržišna vrijednost kompanije premašila dvije milijarde eura.

Ključni novi ulagači su SoftBank Vision Fund 2 te Goldman Sachs Asset Management, uz sudjelovanje postojećih dioničara Rimac Grupe, uključujući Porsche i InvestIndustrial. Mate Rimac i dalje posjeduje najveći udio u kompaniji.

Rimac Grupa ima većinsko vlasništvo u Bugatti Rimcu s 55 posto udjela dok je ostalih 45 posto u vlasništvu Porschea. Rimac Technology je nedavnim izdvajanjem postao potpuno neovisna tvrtka u stopostotnom vlasništvu Rimac Grupe

Rimac Grupa je preko svoje tvrtke kćeri Rimac Technology poznata kao tehnološki partner globalnih automobilskih proizvođača, onih koje je odabiru za razvoj i proizvodnju baterijskih sustava visokih performansi, električnih pogonskih sklopova, elektroničkih sustava i komponenti korisničkog sučelja.

U studenom 2021. uspješno je provedeno spajanje divizije za hiperautomobile – Rimac Automobili – s brendom Bugatti Automobiles. Oba brenda sada posluju u sastavu kompanije Bugatti Rimac, vodećeg svjetskog proizvođača hiperautomobila visokih performansi.

Najnovija ulaganja odražavaju uspjeh Rimac Grupe u razvoju i isporuci sustava za električna vozila visokih performansi, ali i u vlastitom razvoju hiperautomobila. Prikupljeni kapital prvenstveno će biti iskorišten za daljnji razvoj kompanije Rimac Technology u području proizvodnje velikih serija za globalne automobilske proizvođače.

Na temelju znanja stečenih razvojem električnog hiperautomobila Rimac Nevera, Rimac je razvio širok raspon proizvoda i usluga za cijeli proces od koncepta do serijske proizvodnje raznih ključnih elemenata električnih i hibridnih automobila. Rimac Technology već je ušao u partnerstvo s mnogim globalnim brendovima, među kojima su Porsche, Hyundai, Automobili Pininfarina, Koenigsegg i Aston Martin.

Rimac Technology povećava svoje proizvodne kapacitete i završava izgradnju novog Rimac Kampusa. Kada dostigne svoj pun kapacitet u Kampusu, Rimac Technology moći će proizvoditi desetke tisuća komponenti godišnje, u rasponu od hibridnih baterijskih sustava do cijelih platformi za druge proizvođače.

Rimac Kampus bit će sjedište Bugatti Rimca, kompanije koja upravlja brendovima hiperautomobila Bugatti Automobiles i Rimac Automobili, ali i proizvodna lokacija za hiperautomobil Nevera – najsnažniji serijski automobil na svijetu.

Mate Rimac, izvršni direktor Rimac Grupe, istaknuo je da imaju ambiciozne planove rasta u sljedeće dvije godine.

'Počašćeni smo potporom značajnih novih investitora kao što su SoftBank Vision Fund 2 i Goldman Sachs Asset Management, koji vjeruju u našu viziju. Zahvalni smo i Porscheu i InvestIndustrialu, koji su i dosad igrali važnu ulogu u našem uspjehu, a sada su pojačali svoju potporu novim ulaganjem. Dok reorganiziramo Rimac Grupu, uspostavljamo nove proizvodne procese da bismo zadovoljili globalnu potražnju, zapošljavamo 700 novih zaposlenika samo u 2022., otvaramo nove urede na više lokacija u Europi i širimo proizvodnju u Kampusu i na drugim lokacijama, potpora naših stručnih investitora pomoći će nam da dovedemo kompaniju do sljedeće faze života. Želio bih i osobno zahvaliti svim našim zaposlenicima jer bez njihovog vrijednog rada, odanosti i entuzijazma za viziju Rimac Grupe ne bismo bili ovdje gdje smo danas', rekao je Rimac.

Jimi Macdonald, investitor za SoftBank Investment Advisers, rekao je da svjedočimo brzom rastu potražnje za elektrifikacijom u industriji koja se suočava sa značajnim izazovima u prilagodbi tehnološkim promjenama.

'Rimac se brzo etablirao kao vodeći EV tehnološki partner globalnoj automobilskoj industriji u tranziciji prema električnoj budućnosti. Sretni smo što možemo podržati Matu i njegov tim u daljnjem uspjehu i podizanju Rimca na novu razinu', rekao je Macdonald.

Michael Bruun, direktor Private Equity sektora Goldman Sachs Asset Managementa za Europu, Bliski istok i Afriku, rekao je da se vesele partnerstvu s Matom Rimcem i njegovim menadžerima u razvoju inovacija i daljnjem napredovanju u pomicanju granica performansi baterija i električnog pogona.

Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Uprave Porsche AG-a te član Uprave za financije i IT, podsjetio je da su već 2018. bili uvjereni da Rimac ima velik potencijal.

'Sretni smo što smo mogli dati svoj doprinos napredovanju i uspjehu Rimac Grupe. S novim investitorima Rimac će ojačati svoj položaj u elektromobilnosti i tako postati još snažniji partner Porscheu. Ova bliska suradnja stvara dodanu vrijednost na obje strane u smislu tehnološke i inovacijske snage', rekao je Meschke.

Andrea C. Bonomi, predsjednik Industrijskog savjetodavnog odbora InvestIndustriala, rekao je tim povodom: 'Iznimno nam je drago što možemo nastaviti podržavati kompaniju u ostvarenju plana industrijske ekspanzije, što će Rimca pretvoriti u predvodnika tranzicije prema rješenjima u elektromobilnosti. Želimo dobrodošlicu i novim dioničarima koji će ojačati grupaciju.'

Tagovi: Goldman Sachs, SoftBank, Rimac Technology, SoftBank Vision Fund 2, Porsche, Rimac Grupa, Mate Rimac, Bugatti Rimac
PROČITAJ I OVO
Jaguar Land Rover zbog nedostatka čipova smanjuje proizvodnju u britanskim tvornicama
REZOVI
Jaguar Land Rover zbog nedostatka čipova smanjuje proizvodnju u britanskim tvornicama
LONDON - Jaguar Land Rover (JLR) smanjuje proizvodnju u svojim tvornicama u Solihullu i Halewoodu do proljeća, zbog tekućih problema s nabavom dovoljno računalnih čipova za nova vozila.
Vijetnamski VinFast u SAD otpremio prvu pošiljku električnih automobila
POŠILJKA
Vijetnamski VinFast u SAD otpremio prvu pošiljku električnih automobila
NEW YORK - Vijetnamski proizvođač električnih vozila VinFast izvijestio je u petak da je u SAD otpremio prvu pošiljku od 999 vozila.
Rimac Kampus širi se na poslovnu zonu u Stupničkom Obrežu
ŠIRENJE
Rimac Kampus širi se na poslovnu zonu u Stupničkom Obrežu
ZAGREB - Rimac Kampus širi se i na područje Stupnika, u nedavno osnovanu poslovnu zonu u Stupničkom Obrežu.
Tesla u Kini povlači s cesta više od 80.000 vozila
POVLAČENJE
Tesla u Kini povlači s cesta više od 80.000 vozila
PEKING - Proizvođač električnih vozila Tesla povlači više od 80.000 automobila proizvedenih još od 2013. zbog problema sa softverom i sigurnosnim pojasevima, objavljeno je u petak u izjavi kineskog regulatora tržišta.
Ford povlači 634.000 SUV vozila
POVLAČENJE
Ford povlači 634.000 SUV vozila
WASHINGTON - Američki proizvođač automobila Ford Motors povlači 634.000 sportskih terenskih vozila (SUV) diljem svijeta zbog opasnosti od požara, budući da napuknuta mlaznica može proliti gorivo ili pare na vrući motor i izazvati požar, objavila je danas tvrtka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE