GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

GlobalLogic razvija nove funkcionalnosti za autonomnu vožnju na prototipu Suzuki Samurai

GlobalLogic razvija nove funkcionalnosti za autonomnu vožnju na prototipu Suzuki Samurai
RAZVOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 12:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Stručnjaci iz GlobalLogic Hrvatska sudjeluju na izradi sustava za vozila budućnosti, a nedavno je u jednoj od podružnica u Poljskoj izrađen prototip autonomnog modela automobila koji se neovisno kreće i reagira na nastale prepreke.

Automobil se temelji na modelu Suzuki Samurai SJ-410 u potpunosti izrađenom uz pomoć 3D pisača. Sam model automobila opremljen je brojnim rješenjima koja olakšavaju kretanje vozila, kao i reagiranje na nastajuće prepreke, uključujući ultrazvučne senzore, kamere i LIDAR.

Automobil je u potpunosti električan, u skladu s trendovima u automobilskoj industriji. Zahvaljujući miniračunalu Raspberry Pi, automobil se može bežično povezati s centralnim sustavom koji obavlja složene operacije obrade podataka. U planu je implementacija naprednih funkcija sustava pomoći vozaču (ADAS – Advanced Driver Assistance System) kojim će se, između ostalog, omogućiti identifikacija prometnih znakova i otkrivanje predmeta na cesti. Posebno zanimljiva će biti mogućnost otkrivanja pješaka na prijelazima, koja će prisiliti na zaustavljanje vozila radi izbjegavanja sudara, kao i virtualni asistent koji će vozača obavijestiti o prelasku na drugu traku na cesti.

„Stručnjaci iz zagrebačkog ureda svakodnevno rade na softverskim unapređenjima za automobile budućnosti najvećih svjetskih brandova. Automobilska industrija je jedna od onih industrija koja se ubrzano mijenja i gdje će pomaci u sljedećim godinama biti ogromni. Mi radimo na sustavima sigurnosti, primjerice programskoj podršci za upravljačke sustave u vozilima, ali isto tako i na sustavima infotainmenta, odnosno komunikacije, koji su puno vidljiviji krajnjem korisniku. Autonomna vozila su naša sadašnjost, a vrlo brzo će ih biti sve više na našim cestama. Jedan od najvećih trenutnih izazova u autoindustriji je razvoj autonomnog vozila razine 5 koja podrazumjeva mogućnost vožnje bez ikakve interakcije vozača.“, rekao je Programski direktor u GlobalLogic Hrvatska Joško Rogulj.

Spomenutim Suzuki Samurai vozilom može se upravljati pomoću glasovnih naredbi čime se primjerice zaobilazi upotreba multimedijskog sustava ili tipki na volanu što ujedno doprinosi, sigurnosti tijekom vožnje. Neka vozila imaju implementirane takve sustave, a trenutačno u SAD-u čak 77 milijuna osoba koristi neku vrstu glasovnog asistenta u vozilima, no povratne informacije od korisnika govore da je sustave nužno dalje razvijati jer sustav još nije u potpunosti dorađen. Interes za korištenje glasovnih asistenata je bez obzira na to u porastu, pa bi tako prema istraživačkom institutu Capgemini, 2022. godine 95% vozača moglo aktivno koristiti podršku govornih asistenata.

Inače, trenutačno je jedna od funkcionalnosti u najvećem fokusu primjena glasovnog asistenta pri odabiru glazbe na temelju prijašnjih iskustava. Također, napredne funkcije će biti u stanju predvidjeti individualna iskustva korisnika i na temelju njih predložiti rutu do omiljenog dućana. Razvojem IT sustava temeljenih na umjetnoj inteligenciji bit će moguće i složenije radnje, pa će virtualni asistenti na temelju performansi tijekom vožnje te izraza lica moći otkriti umor ili izvanredno stanje kod vozača te predložiti prelazak na automatski način vožnje.

„Ono čemu svjedočimo već neko vrijeme, a samo se izoštrilo u trenutnoj pandemiji, je paradigmatski pomak prema automobilu kao pretežito softverskom proizvodu. Softver postaje sve značajnija komponenta automobila budućnosti i taj trend će se nastaviti. Automobilski softverski sustavi danas su već značajno složeniji od kompjuterskih operativnih sustava ili softvera u avionima. Sa razvojem autonomne vožnje i naprednih upravljačkih funkcionalnosti kompleksnost i količina softvera u modernim vozilima samo raste. Potražnja za kvalitetnim ljudima i kompanijama s dobrim rješenjima neće jenjati. Globallogic će stoga nastaviti ulagati u svoje zaposlenike, studentsku zajednicu, kao i cjelokupni razvoj automotive tržišta“, rekao je direktor GlobalLogic Hrvatska Vladimir Kosanović.

Tagovi: GlobalLogic, autonomna vožnja, Advanced Driver Assistance System, Vladimir Kosanović, Capgemini, Joško Rogulj, Suzuki Samurai
PROČITAJ I OVO
Audijev koncept Activesphere: Luksuzni SUV s proširenom stvarnošću (VIDEO)
TEHNOLOŠKO ČUDO
Audijev koncept Activesphere: Luksuzni SUV s proširenom stvarnošću (VIDEO)
INGOLSTADT - Audijevo novo konceptno vozilo potpuno je električni luksuzni SUV koji koristi naočale za proširenu stvarnost i može poslužiti i kao mali kamionet, signalizirajući potencijalne buduće tehnologije za luksuznu marku Volkswagen.
Tesla izvijestila o rekordnoj dobiti i potvrdila dugoročne prognoze
SIGNALI
Tesla izvijestila o rekordnoj dobiti i potvrdila dugoročne prognoze
DALLAS - Proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je u srijedu o još jednoj rekordnoj tromjesečnoj dobiti. Istodobno je, unatoč zabrinutosti zbog rastuće konkurencije i makroekonomskih čimbenika, potvrdio dugoročne izglede za rast, prenijela je francuska novinska agencija AFP.
Toyota u travnju dobiva novog šefa
MENADŽMENT
Toyota u travnju dobiva novog šefa
TOKYO - Japanski proizvođač automobila Toyota od 1. travnja imat će novog predsjednika i izvršnog direktora. Na tu funkciju danas je imenovan 53-godišnji Koji Sato, dosadašnji predsjednik Toyotine marke luksuznih vozila Lexus.
Volvo ostvario pad dobiti unatoč većim prihodima
PAD
Volvo ostvario pad dobiti unatoč većim prihodima
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group lani je zabilježio neto dobit od 32,7 milijardi kruna (2,9 milijardi eura), što je nešto manje nego godinu prije, kada je neto dobit iznosila 32,8 milijardi kruna.
Musk kaže da u Kini rade najviše i najpametnije
PORUKE
Musk kaže da u Kini rade najviše i najpametnije
WASHINGTON - Američki milijarder Elon Musk najvećeg rivala svojoj tvrtki Tesla vidi u Kini, gdje postoji tvrtka za koju očekuje da će "najvjerojatnije biti druga" u proizvodnji električnih vozila, ocjenjujući da kineski konkurenti "najviše rade i najpametniji".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE