GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska najavljuje pomoć automobilskoj industriji

Francuska najavljuje pomoć automobilskoj industriji
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2020 / 14:25
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska priprema paket mjera pomoći proizvođačima automobila pogođenima pandemijom koronavirusa, uključujući subvencije za poticanje kupovine električnih vozila, izjavio je u ponedjeljak ministar financija Bruno Le Maire.

„U roku od dva tjedna objavit ću plan... o ponovnom pokretanju programa poticaja za kupnju automobila i prijelaza sektora na održiviji model (transporta)", kazao je Le Maire u razgovoru za radio France Info.

"To znači da ćemo podupirati kupnju čistih automobila. Moramo upotrijebiti ovu krizu kao polugu za ubrzanje ekološke tranzicije i ohrabrivati Francuze da kupuju automobile koji su trenutno još preskupi“, pojasnio je ministar.

Zatvaranje tvornica i autosalona radi suzbijanja pandemije zadalo je težak udarac francuskom automobilskom sektoru koji je u travnju zabilježio pad prodaje za čak 89 posto.

Posebno je teško pogođen bio Renault koji se tek počeo oporavljati od prošlogodišnje krize povezane s izbacivanjem Carlosa Ghosna iz vodećih tijela nakon uhićenja u Japanu pod optužbama za financijske prijevare za mandata za kormilom partnerske tvrtke Nissan.

Analitičari pak upozoravaju da je Renaultova tržišna kapitalizacija svedena na samo 5,4 milijarde eura i da su agencije snizile ocjenu njegovih dužničkih papira u neinvesticijsku kategoriju.

Francuska već priprema pet milijardi eura hitnog zajma za Renault, koji je najavio smanjenje potrošnje za dvije milijarde eura. Plan bi mogao uključivati zatvaranje radnih mjesta i postupno ukidanje nekoliko starijih modela automobila.

Poput drugih europskih proizvođača automobila, i Renault i PSA pokušavaju u ponudu uvrstiti električna vozila, budući da vlasti diljem svijeta ciljaju na oštro smanjenje emisije štetnih plinova.

Francuski ministar financija kazao je i da će do 1. srpnja predstaviti plan spašavanja francuskog zrakoplovnog sektora „i stotine tisuća poslova koji su s njime povezani, u regiji Toulouse i drugdje“.

Tagovi: Francuska, francuska auto industrija, Bruno Le Maire, Renault, PSA Peugeot Citroen, Nissan, Carlos Ghosn
PROČITAJ I OVO
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
ODLUKE
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
NEW YORK - Volkswagen radnici u Chattanoogi, Tennessee, velikom su većinom glasali da se pridruže Ujedinjenim automobilskim radnicima - obilježavajući veliku prekretnicu za sindikat i njegovu prvu uspješnu organizacijsku akciju proizvođača automobila izvan velike trojke Detroita.
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
SNIŽENJE
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
DALLAS - Tesla je u petak snizila američke cijene svojih vozila Model Y, Model X i Model S za 2000 dolara po komadu, nekoliko dana nakon što su isporuke najvrjednijeg svjetskog proizvođača automobila u prvom tromjesečju izmakle tržišna očekivanja.
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE