GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ford Mondeo odlazi u povijest

Ford Mondeo odlazi u povijest
KRAJ PROIZVODNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2021 / 08:23
Autor: SEEbiz / autonet
ZAGREB - Nakon 29 godina, u ožujku sljedeće godine prestat će se s proizvodnjom Forda Mondeo, modela koji je do sada prodan u preko pet milijuna primjeraka.

Iz Forda su službeno objavili kako će u ožujku 2022. godine zaustaviti proizvodnju svojeg obiteljskog automobila Mondeo. Ford ovaj model proizvodi od 1993. godine, od tada je diljem svijeta prodan u preko pet milijuna primjeraka, no posljednjih godina potražnja je značajno pala. Iz Forda kažu kako je u usporedbi s 2000. godinom potražnja za sedanima u ovom segmentu pala za čak 80%, a danas kupci traže modernije automobile, primarno SUV-ove čija popularnost značajno raste.

Zbog toga će Mondeo sljedeće godine u zasluženu mirovinu, nakon pet generacija, a Ford će se sve više orijentirati prema SUV segmentu i elektrificiranim pogonima. Izravnog nasljednika Mondeo vjerojatno neće imati, već će se umjesto njega u ponudi naći kakav SUV ili crossover srednje veličine. Logičan je to odabir, jer je ovaj oblik vozila prošle godine činio gotovo 40% Fordove prodaje u Europi. Ono što je vrlo izvjesno jest da novi model neće nositi naziv Mondeo.

Pogledamo li nešto dalje u budućnost, osim prelaska na povišene crossover modele, Ford je najavio i ambiciozne planove u elektrifikaciji. Do 2030. godine će u Europi prodavati samo 100% električna vozila, pa je sasvim logično da od sada na dalje iz ove kompanije nećemo vidjeti nove modele koji nemaju barem hibridni pogon.

Tvornica u Valenciji, u kojoj se trenutačno sklapa Mondeo, preorijentirat će se na hibridne modele Kuga, Galaxy i S-Max, a u sklopu proširenja vrijednog 5,2 milijuna eura Ford će tamo povećati i svoje kapacitete za sklapanje baterijskih sustava, kako bi odgovorili na veću potražnju za elektrificiranim vozilima.

Tagovi: Ford Mondeo, Ford Motor, Ford
PROČITAJ I OVO
Italija: Vlasti pod pritiskom aktivista zaustavile proširenje poligona Porschea
PRITISCI
Italija: Vlasti pod pritiskom aktivista zaustavile proširenje poligona Porschea
RIM - Talijanske vlasti zaustavile su pod pritiskom prosvjeda ekoloških aktivista proširenje probnog poligona proizvođača sportskih vozila Porschea u Apuliji.
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
POTONUĆE
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
NEW YORK - Proizvođač električnih automobila i član Sedam veličanstvenih Tesla (TSLA) imao je teško prvo tromjesečje, izgubivši gotovo 30% od početka godine do danas.
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE