GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ford ima inovativno rješenje za sprječavanje krađe kotača

Ford ima inovativno rješenje za sprječavanje krađe kotača
RJEŠENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2020 / 12:14
Autor: SEEbiz / Zimo.hr
DETROIT - Za skidanje kotača na Fordovim automobilima morat će se koristiti posebni ključeve za skidanje matica čiji je dizajn baziran na glasovnom uzorku vlasnika vozila.

Iz Forda kažu kako je sigurnost samih automobila sve veća pa lopovi, umjesto samih automobila, kradu njihove dijelove poput npr. kotača s aluminijskim naplatcima. Jedan od načina zaštite od krađe kotača jest zaključavanjem matica kotača, no niti to nije savršeno rješenje jer lopovi mogu probiti i takvu zaštitu i ukrasti kotače, piše Zimo.hr.

Ekipa iz Forda smislila je prilično zanimljivo i posebno rješenje zahvaljujući kojem bi kotači i naplatci trebali ostati na svom mjestu, čak ako se na njih namjere i najuporniji lopovi. Naime, koriste posebne matice za zaključavanje koje su jedinstvene za svakog korisnika, a te matice, kao i ključ za njihovo otključavanje bazirani su na glasu vlasnika automobila i isprintani putem 3D printera.

Matica i ključ isprintani su od nehrđajućeg čelika u jednom dijelu i tek onda odvojeni, što onemogućuje kopiranje i kloniranje ključa, koji je dostupan samo vlasniku vozila. U procesu stvaranje jedinstvene matice i ključa ne moraju se koristiti isključivo zvučni zapisi, već npr. i nekakav specifičan dizajn, inicijali vlasnika vozila itd.

Princip na kojem se rade jedinstvene matice i ključ je sljedeći – inženjeri prvo snime glasovni zapis vlasnika automobila u trajanju ne kraćem od jedne sekunde, nakon čega poseban softver konvertira zvučni zapis u fizički obrazac koji se može isprintati i koristiti kao dizajn za matice za zaključavanje i njihov ključ.

Zahvaljujući 3D printanju, omogućena je veća sigurnost i personalizacija automobila, komentirao je Fordov inženjer Raphael Koch, dodavši kako je to dokaz da je 3D printanje budućnost u proizvodnji automobila, objavili su na stranicama Forda.

Tagovi: Ford, sprječavanje krađe kotača
PROČITAJ I OVO
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
PRODAJA
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
ZAGREB - Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Europi, kupila je kineska tvrtka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE