GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ford ima inovativno rješenje za sprječavanje krađe kotača

Ford ima inovativno rješenje za sprječavanje krađe kotača
RJEŠENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2020 / 12:14
Autor: SEEbiz / Zimo.hr
DETROIT - Za skidanje kotača na Fordovim automobilima morat će se koristiti posebni ključeve za skidanje matica čiji je dizajn baziran na glasovnom uzorku vlasnika vozila.

Iz Forda kažu kako je sigurnost samih automobila sve veća pa lopovi, umjesto samih automobila, kradu njihove dijelove poput npr. kotača s aluminijskim naplatcima. Jedan od načina zaštite od krađe kotača jest zaključavanjem matica kotača, no niti to nije savršeno rješenje jer lopovi mogu probiti i takvu zaštitu i ukrasti kotače, piše Zimo.hr.

Ekipa iz Forda smislila je prilično zanimljivo i posebno rješenje zahvaljujući kojem bi kotači i naplatci trebali ostati na svom mjestu, čak ako se na njih namjere i najuporniji lopovi. Naime, koriste posebne matice za zaključavanje koje su jedinstvene za svakog korisnika, a te matice, kao i ključ za njihovo otključavanje bazirani su na glasu vlasnika automobila i isprintani putem 3D printera.

Matica i ključ isprintani su od nehrđajućeg čelika u jednom dijelu i tek onda odvojeni, što onemogućuje kopiranje i kloniranje ključa, koji je dostupan samo vlasniku vozila. U procesu stvaranje jedinstvene matice i ključa ne moraju se koristiti isključivo zvučni zapisi, već npr. i nekakav specifičan dizajn, inicijali vlasnika vozila itd.

Princip na kojem se rade jedinstvene matice i ključ je sljedeći – inženjeri prvo snime glasovni zapis vlasnika automobila u trajanju ne kraćem od jedne sekunde, nakon čega poseban softver konvertira zvučni zapis u fizički obrazac koji se može isprintati i koristiti kao dizajn za matice za zaključavanje i njihov ključ.

Zahvaljujući 3D printanju, omogućena je veća sigurnost i personalizacija automobila, komentirao je Fordov inženjer Raphael Koch, dodavši kako je to dokaz da je 3D printanje budućnost u proizvodnji automobila, objavili su na stranicama Forda.

Tagovi: Ford, sprječavanje krađe kotača
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Snažan rast prodaje automobila
TRENDOVI
Njemačka: Snažan rast prodaje automobila
BERLIN - U Njemačkoj je u svibnju prodano gotovo 247.000 novih automobila, što je 19,2 posto više nego u svibnju prošle godine, objavio je danas Savezni ured za motorna vozila KBA, prenosi francuska novinska agencija AFP.
U prvih pet mjeseci prodano 44 posto više novih vozila
SKOK
U prvih pet mjeseci prodano 44 posto više novih vozila
ZAGREB - U Hrvatskoj su u prvih pet mjeseci ove godine prodana 26.584 nova putnička vozila što je 44,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je samo u svibnju prodano 7.097 novih vozila, uz međugodišnji rast od 69,5 posto, podaci su o registracijama koje prenosi agencija Promocija plus.
Tesla ponovo spustila cijene
CIJENE
Tesla ponovo spustila cijene
SAN FRANCISCO - Tesla je ponovno snizila cijene za dva modela iz svoje ponude, a jedan je jeftiniji za više od tri tisuće dolara, piše Autoblog.
Proizvođači automobila u prvom kvartalu - veći promet, manja zarada
TRENDOVI
Proizvođači automobila u prvom kvartalu - veći promet, manja zarada
BERLIN - Najveći svjetski proizvođači automobila, pa tako i njemački, u prvom su kvartalu zabilježili veliki rast prometa, no prodaja i dobit nisu to pratili te je zarada oslabila. Konzultanti tvrtkama preporučuju veću disciplinu u troškovima.
Hyundai i LG Energy Solution grade tvornicu baterija u SAD-u
INVESTICIJE
Hyundai i LG Energy Solution grade tvornicu baterija u SAD-u
SEUL - Južnokorejske kompanije Hyundai i LG Energy Solution osnovat će zajedničko ulaganje za postavljanje tvornice električnih baterija u Sjedinjenim Državama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE