GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ford i Volkswagen ulaze u savez

Ford i Volkswagen ulaze u savez
GOSPODARSKA VOZILA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2020 / 22:07
Autor: SEEbiz / Klix.ba
DETROIT - Volkswagen AG i Ford Motor Company najavili su prve formalne sporazume za formiranje alijanse koja će pomoći matičnim kompanijama da povećaju konkurentnost i bolje opslužuju kupce u ovom dobu brzih promjena u industriji.

Direktor Volkswagena, dr. Herbert Diess i izvršni direktor Forda Jim Hackett, potvrdili su da kompanije namjeravaju razviti gospodarska vozila, točnije kombije i srednje velike pick-up kamionete za globalna tržišta već od 2022. godine. Ova alijansa će postići značajne razmjere i efikasnost, te će omogućiti objema kompanijama da dijele ulaganja u arhitekture vozila koje pružaju različite mogućnosti i tehnologije.

Volkswagen i Ford procjenjuju da će komercijalna suradnja u razvoju ovih vozila donijeti poboljšane godišnje operativne rezultate prije oporezivanja već od 2023. godine.

Pored ovoga Volkswagen i Ford potpisali su memorandum istraživanju mogućnosti suradnje na razvoju autonomnih vozila, usluga mobilnosti i električnih vozila. Obje kompanije su potvrdile da su otvorene za razmatranje dodatnih zajedničkih programa razvoja vozila u budućnosti.

"S vremenom će ovaj savez pomoći objema kompanijama da stvore dodatnu vrijednost i udovolje potrebama naših kupaca i društva", rekao je Hackett.

"To će ne samo da će značajno poboljšati efikasnost i pomoći objema kompanijama da poboljšaju svoje rezultate, već će nam pružiti i priliku da sarađujemo u oblikovanju naredne ere mobilnosti.“

Diess je dodao: "Volkswagen i Ford će iskoristiti naše kolektivne resurse, inovacijske mogućnosti i komplementarne pozicije na tržištu kako bi još bolje opslužili milione kupaca širom svijeta. U isto vrijeme, savez će biti kamen temeljac našeg nastojanja da unaprijedimo konkurentnost.“

Ford i Volkswagen imaju vrlo uspješne i važne gospodarske modele širom svijeta, gdje se posebno ističu Ford Transit i Ranger kao i Volkswagen Transporter, Caddy i Amarok.

Ukupna količina prodanih lakih komercijalnih vozila ove dvije kompanije od 2018. godine iznosila je oko 1,2 milijuna primjeraka na globalnom nivou, pa bi ova industrijska suradnja lako mogla imati predznak najveće po samom obimu proizvodnje.

Kroz alijansu, Ford će konstruirati i proizvoditi srednje velike pick-up kamionete za obje kompanije za koje se očekuje da će na tržište stići već 2022. godine. Za obje kompanije Ford namjerava konstruirati i proizvoditi veće komercijalne kombije za evropske kupce, dok Volkswagen namjerava razviti i proizvoditi manji gradski kombi.

Tagovi: Ford, Volkswagen, gospodarska vozila, kombiji, Herbert Diess, Jim Hackett, Ford Transit, Ford Ranger, Volkswagen Transporter
PROČITAJ I OVO
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
POTONUĆE
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
NEW YORK - Proizvođač električnih automobila i član Sedam veličanstvenih Tesla (TSLA) imao je teško prvo tromjesečje, izgubivši gotovo 30% od početka godine do danas.
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE