GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fisker zaustavlja proizvodnju, upozorio na mogući bankrot

Fisker zaustavlja proizvodnju, upozorio na mogući bankrot
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2024 / 16:22
Autor: SEEbiz
LOS ANGELES - Fisker Inc. pauzira proizvodnju sljedećih šest tjedana jer proizvođač električnih vozila nastoji obuzdati zalihe i izbjeći mogućnost podnošenja zahtjeva za stečaj.

Kompanija prošlog tjedna nije platila obaveznu kamatu od oko 8,4 milijuna dolara na svoje neosigurane konvertibilne obveznice koje dospijevaju 2026., prema regulatornom podnesku u ponedjeljak. Fisker je upozorio da možda neće moći ispuniti obveze servisiranja duga i "možda će morati tražiti zaštitu prema primjenjivim zakonima o stečaju."

Dionice Fiskera pale su čak 14% nedugo nakon početka redovnog trgovanja. Dionice su pale 90% ove godine do zatvaranja prošlog tjedna.

Fisker je također rekao u ponedjeljak da planira prikupiti čak 150 milijuna dolara putem ugovora o financiranju s vlasnikom svojih konvertibilnih novčanica s datumom iz 2025. godine. Proizvođač električnih vozila sa sjedištem u Los Angelesu nije identificirao postojećeg investitora i rekao je da će financiranje biti organizirano u četiri tranše i pod određenim uvjetima.

Objave govore o teškom stanju Fiskera, koji je krajem prošlog mjeseca upozorio da postoji značajna sumnja u njegovu sposobnost da ostane u poslu. Tvrtka je priopćila da će otpustiti 15% svoje radne snage nakon što se bori s problemima u proizvodnji, softverskim greškama i kritikama na račun kratkih prodavača.

Fisker je rekao da ostaje u pregovorima s neidentificiranim velikim proizvođačem automobila o potencijalnom ulaganju i zajedničkom razvojnom partnerstvu. Bloomberg je ranije ovog mjeseca izvijestio da je tvrtka u pregovorima s japanskom Nissan Motor Co., pozivajući se na ljude upoznate s tim pitanjem.

U svojoj izjavi, Fisker je rekao da ima oko 4700 vozila u inventaru vrijednih više od 200 milijuna dolara. Pauzira proizvodnju u Grazu u Austriji, počevši od ovog tjedna kako bi smanjio svoju zalihu već izgrađenih električnih vozila.

Tagovi: Fisker, automobili, bankrot
PROČITAJ I OVO
Nissan gotovo udvostručio godišnju neto dobit
UZLET
Nissan gotovo udvostručio godišnju neto dobit
TOKYO - Japanski proizvođač automobila Nissan u prošloj je fiskalnoj godini, koja je završila krajem ožujka, ostvario 426,6 milijardi jena (2,55 milijardi eura) čiste dobiti, što je 92,3 posto više nego godinu prije.
Rimac otkrio koliko je u tri godine prodano Nevera
OTKRIĆA
Rimac otkrio koliko je u tri godine prodano Nevera
LONDON - Tri godine nakon lansiranja serijske Nevere dosad je prodano 50 primjeraka, što je tek trećina od 150 planiranih primjeraka, rekao je Mate Rimac okupljenim sudionicima na konferenciji o budućnosti automobila Financial Timesa u Londonu.
Wissing protiv kaznenih carina za kineske električne automobile
STAVOVI
Wissing protiv kaznenih carina za kineske električne automobile
BERLIN - Njemačka želi ravnopravno natjecanje, a ne trgovinski rat, izjavio je ministar prometa Volker Wissing u osvrtu na istragu Europske komisije o uvozu električnih automobila iz Kine koja bi mogla rezultirati kaznenim carinama.
Toyota s rekordnim prihodima i dobiti u 2023.
REKORDI
Toyota s rekordnim prihodima i dobiti u 2023.
TOKYO - Japanski proizvođač automobila Toyota udvostručio je neto dobit na rekordnih 4940 milijardi jena (29,6 milijardi eura) u financijskoj godini koja je završila u ožujku.
BMW-u pala neto dobit, smanjene i marže
PRITISCI
BMW-u pala neto dobit, smanjene i marže
BERLIN - BMW je u srijedu priopćio da očekuje lagani pad dobiti prije oporezivanja ove godine zbog viših troškova istraživanja i razvoja, proizvodnje i osoblja, pri čemu će smanjenje cijena rabljenih automobila također pridonijeti padu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE