GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fiat u Kragujevcu radio dva dana, radnici ponovo na plaćenom odsustvu

Fiat u Kragujevcu radio dva dana, radnici ponovo na plaćenom odsustvu
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2022 / 11:27
Autor: SEEbiz / N1
KRAGUJEVAC - Montažne trake kragujevačkog Fiata prvi put su u aprilu pokrenute u utorak, 12. aprila, proizvodnja automobila nastavljena je u sredu, a od četvrtka su radnici ponovo na plaćenom odsustvu.

Ove informacije je za N1 potvrdio Zoran Miljković, zamenik predsednika Samostalnog sindikata Fiat plastika.

„U aprilu Fiat je radio samo dva dana, juče i prekjuče. Od početka godine do sada ima oko deset radnih dana. Razlog je smanjena potražnja vozila koja traje godinama. Rad sa izuzetno smanjenim kapacitetom. Radna smena koja bi trebala da proizvede 200 vozila, svela se na 150, kao juče i prekjuče. Od danas su radnici Fiata na plaćenom odsustvu, a dosta radnika je otišlo na rad u Slovačku i neke druge zemlje, jer ovde nema posla i fabrika samo gleda kako da skloni te radnike sa hleba, da ih ne plaćaju ovde“, kazao je za N1 Zoran Miljković, zamenik predsednika Samostalnog sindikata Fiat plastik Kragujevac.

Miljković ima informaciju da će se u narednim mesecima još manje raditi u kragujevačkim pogonima Fiata.

"Do kraja aprila je planirano da se radi još jedan dan, 28. aprila. To je dan kada mi primamo platu i toga dana je najavljeno nezvanično, jer Fijat krije sve zvanične informacije, ceo Fijat bruji o tome da 28. aprila dolazi najviši državni vrh. Da li je to premijerka Ana Brnabić ili sam predsednik Aleksandar Vučić, videćemo. Za taj dan su nam najavili da ćemo na naše plate dobiti neki bonus, od 10.000 dinara neto. Tog dana doći će i viskopozicionirani franciski direktor grupacije Stelantis i najavljeno je da će tada biti objavljeni planovi za narednih pet godina te grupacije ovde u Srbiji", dodaje za N1 Zoran Miljković.

On ističe da firma koja proizvodi branike za model Fiat 500 L, Fiat plastik štrajkuje 15 meseci, što je najviše na ovim prostorima od kraja Drugog svetskog rata i poziva premijerku Brnabić da, konačno, sedne za sto sa Štrajkačkim odborom Fiat plastika.

"Imam informaciju da će Fijat u Kragujevcu u maju raditi dva dana, a onda nema proizvodnje do početka septembra 2022. godine, zaključuje Zoran Miljković, zamenik predsednika Samostalnog sindikata Fijat plastik Kragujevac.

Glavni sindikalac u Fijatu Saša Đorđević nije odgovarao N1 na telefonske pozive i tekstualne elektronske poruke. On je nedavno posatao i v.d. predsednik Veća samostalnih sindikata Kragujevca, nakon odlaska Jugoslava Ristića u penziju. Fabrika automobila Fijat u Kragujevcu je u vlasništvu autogiganta iz Torina sa 67 odsto, a država Srbija ima 33 odsto udela u vlasništvu. Od dolaska 2008. godine u Srbiju Fijat ne komunicira sa javnošću.

Trenutni instalirani proizvodni kapaciteti fabrike automobila u Kragujevcu su 200.000 vozila godišnje, a poslednjih godina koristi se sa sedam do 10 odsto godišnje. Najviše vozila modela Fijat 500 L proivedeno je 2013. godine - 117.000 automobila, a u 2021. godini nešto više od 20.000 vozila 500 L.

Tagovi: Fiat Chrysler automobili Srbija, Fiat, Kragujevac, Zoran Miljković, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
BOLJE PROGNOZE
GM poboljšao prognoze za cijelu godinu nakon snažnog rasta u prvom kvartalu
DETROIT - General Motors (GM) zadržao je zamah dobiti sa snažnim rezultatima u prvom tromjesečju što je dovelo do toga da je proizvođač automobila poboljšao svoje smjernice za cijelu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE