GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koliko košta zamjena baterije na Teslinom Modelu 3

Evo koliko košta zamjena baterije na Teslinom Modelu 3
BATERIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2021 / 16:50
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Kad je riječ o zamjeni baterije na električnim automobilima, to predstavlja potencijalno ogroman trošak za vlasnike ovakvih vozila.

Jedan od najvećih strahova koje vlasnici električnih automobila imaju jest koliko košta nova baterija koja ih napaja. Kod klasičnih vozila s konvencionalnim motorima, kad govorimo o bateriji, zapravo mislimo na akumulator, koji i kad se potroši, mijenja se relativno jednostavno i brzo, uz ne pretjerano veliki trošak.

Ali, kod električnih vozila, njihova najskuplja komponenta upravo je sama velika baterija. Dok proizvođači e-automobila nude velikodušne garancije na svoje proizvode kako bi pomogli u olakšavanju tog straha, cijena zamjene baterije na tim vozilima van garantnog roka vrlo brzo prerasta u noćnu moru.

Konkretno, zamjenska baterija za Teslin Model 3 košta 16.000 dolara, piše Current Automotive, pozivajući se na račun iz Tesle koji su objavili.

Naglašavaju da za većinu električnih vozila garancija na bateriju traje najmanje osam godina ili 160.000 prijeđenih kilometara, ali isto tako bateriji se može desiti mnogo toga što ne spada pod garanciju. Garancije pokrivaju tvorničke greške ili mane, ali ne i štetu koju vlasnik vozila možda može napraviti na bateriji, svjesno ili nesvjesno.

Račun na koji se Current Automotive poziva vezan je za Model 3 koji je udario podvozjem u veliki kamen. S obzirom na to da se baterija Teslinih vozila nalazi u podu vozila, udarac ju je oštetio i baterija više nije radila. Taj automobil je po dolasku u Teslin servis bio takoreći mrtav, a udar kamena okarakteriziran je kao oštećenje uzrokovano “ostalim vanjskimsilama” i ne spada pod garanciju.

Tesline automobilske baterije zapravo nisu samo jedna velika ćelija, već se sastoje od više modula od kojih svaki u sebi ima stotine baterijskih ćelija. Ako jedan modul zakaže, on može prouzrokovati da i ostali moduli zakažu.

Pomalo je bizarno što Tesla, recimo, pod garanciju računa požar na bateriji, čak ako je uzrokovan greškom korisnika, ali vlasniku Modela 3, koji je dobio račun od 16.000 dolara za zamjensku bateriju udar u kamen nije uzrokovao požar na bateriji, što bi spadalo pod garanciju.

Tagovi: zamjena baterije, Tesla, Tesla Model 3
PROČITAJ I OVO
Radnicima Fiata ponuđena otpremnina od 790 evra po godini staža
NEZVANIČNO
Radnicima Fiata ponuđena otpremnina od 790 evra po godini staža
BEOGRAD - Na dvosatnom sastanku kod predsednika Republike Srbije ponuđeno je da radnici Fiata koji ne prihvate odlazak na rad u inostranstvo dobiju 790 evra otpremnine po godini staža, a 500 evra oni koji su prethodno radili i u Zastavi, saznaje N1.
Stellantis ulaže u proizvodnju sirovina za baterije u Njemačkoj
INVESTICIJE
Stellantis ulaže u proizvodnju sirovina za baterije u Njemačkoj
STUTTGART - Multinacionalni proizvođač automobila Stellantis najavio je 50 milijuna eura ulaganja u njemačkog proizvođača litija Vulcan Energie Ressourcen kako bi osigurao sirovine za veću proizvodnju baterija.
Prva električna Toyota je već opozvana
OPOZIV
Prva električna Toyota je već opozvana
TOKIO - Japanska tvrtka je među zadnjima "ukrcala na električni vlak", a njihov prvi potpuno električni automobil bZ4X već je povučen zbog mogućnosti otpuštanja vijaka kotača.
Stellantis zaustavlja proizvodnju u Rennesu zbog nestašice čipova
PROBLEMI
Stellantis zaustavlja proizvodnju u Rennesu zbog nestašice čipova
PARIZ - Stellantis grupa će početkom srpnja zaustaviti proizvodnju u svojoj tvornici u Rennesu u Francuskoj.
U EU-u do 2030. više od 60 milijuna električnih automobila
ISTRAŽIVANJE
U EU-u do 2030. više od 60 milijuna električnih automobila
ZAGREB - U Europskoj uniji će do 2030. godine na cestama biti više od 60 milijuna osobnih električnih vozila, više nego u Kini ili SAD-u, pokazalo je istraživanje nezavisne konzultantske kuće Horváth.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE