GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europskoj uniji nedostaju punionice za električna vozila

Europskoj uniji nedostaju punionice za električna vozila
PUNIONICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 11:37
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europski zeleni sporazum predviđa da će do 2025. u Europskoj uniji postojati milijun punionica za električna vozila.

Kao što primjećuje Europski revizorski sud, taj je cilj još uvijek daleko. Ubrzano postavljanje dodatne infrastrukture za punjenje stvorilo bi uvjete za putovanja električnih vozila diljem Europe.

Dostupnost stanica za punjenje znatno se razlikuje od zemlje do zemlje. Problem su i neusklađeni sustavi plaćanja i nedostatak informacija u stvarnom vremenu za korisnike. Prema podacima Europskog opservatorija za alternativna goriva, Slovenija je u rujnu prošle godine imala na raspolaganju 757 javnih punionica. Tako se po broju benzinskih crpki na 100 četvornih kilometara svrstavamo u srednje dobro pokrivene zemlje.

Pandemija je imala značajan utjecaj na tržište automobila prošle godine. Potražnja za novim znatno je opala. Međutim, tržišni udio prodanih električnih vozila i priključnih hibrida znatno se povećao. Uspostava novih mreža za punjenje ne slijedi ovaj trend dovoljno brzo.

"Prijelaz na elektromobilnost zahtijeva dovoljnu infrastrukturu za punjenje. Njegova izgradnja zahtijeva veću sigurnost u vezi s upotrebom električnih vozila. Smatramo da bi Komisija trebala učiniti više kako bi podržala pokrivenost mrežom u cijeloj EU i osigurala da se tamo usmjeravaju sredstva. Tamo gdje je to najpotrebnije ", rekao je Ladislav Balko, član Europskog revizorskog suda.

Ključni okvir politike i zakonodavstva o elektromobilnosti trenutno se revidira. Revizori potiču Europsku komisiju da izradi strateški plan za ispunjavanje ciljeva infrastrukture punjenja, postavljajući minimalne standarde i zahtjeve. Dodaju da bi sufinancirani projekti trebali osigurati održivost i pristup svim korisnicima.

Cilj Europskog zelenog sporazuma je smanjiti emisije stakleničkih plinova iz prometa. U usporedbi s 1990. predviđa se smanjenje emisija za 90 posto do 2050. godine. Ovaj bi se cilj trebao postići prijelazom na alternativna vozila koja emitiraju niže emisije ugljika. U Europskoj uniji promet čini oko četvrtine svih emisija stakleničkih plinova.

Tagovi: punionice za električna vozila, Ladislav Balko, Europski zeleni sporazum, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Fisker zaustavlja proizvodnju, upozorio na mogući bankrot
PROBLEMI
Fisker zaustavlja proizvodnju, upozorio na mogući bankrot
LOS ANGELES - Fisker Inc. pauzira proizvodnju sljedećih šest tjedana jer proizvođač električnih vozila nastoji obuzdati zalihe i izbjeći mogućnost podnošenja zahtjeva za stečaj.
BYD priprema novi hibrid s 2.000 km autonomije
HIBRID
BYD priprema novi hibrid s 2.000 km autonomije
PEKING - BYD-ova sljedeća generacija plug-in hibridnih vozila bit će apsolutna revolucija u smislu autonomije. Kineski gigant radi na novoj tehnologiji koja omogućava domet od 2.000 kilometara.
Honda i Nissan udružuju snage u razvoju električnih automobila
UDRUŽIVANJE
Honda i Nissan udružuju snage u razvoju električnih automobila
TOKYO - Honda Motor Co. i Nissan Motor Co. udružuju se u razvoju električnih automobila dok se japanski brendovi bore da održe korak sa svojim kineskim konkurentima u brzom prelasku na čistu energiju.
Zemlje EU dogovorile učinkovitiju naplatu prometnih kazni
DOGOVOR
Zemlje EU dogovorile učinkovitiju naplatu prometnih kazni
BRUXELLES - Zemlje Europske unije planiraju bolju suradnju u kažnjavanju prometnih prekršaja - sada oko 40 posto prekršitelja ne plaća kaznu za prekršaje preko granice vlastite zemlje, objavio je Europski parlament (EP).
Musk ne odustaje od proširenja tvornice u blizini Berlina
ODUSTAJANJE
Musk ne odustaje od proširenja tvornice u blizini Berlina
BERLIN - Izvršni direktor Tesle Elon Musk najavio je da će proširiti tvornicu automobila u Greenheideu u blizini Berlina, unatoč napadu na električnu mrežu prošlog tjedna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE