GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski parlament prihvatio novo označavanje guma

Europski parlament prihvatio novo označavanje guma
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 10:05
Autor: SEEbiz / tportal
BRUXELLES - Europski parlament je u srijedu, 13.svibnja, prihvatio prijedlog EU komisije za novim označavanjem guma, pa će tako svi proizvođači guma u Europi morati imati na svojim novim gumama - nove naljepnice.

Navedeno značavanje guma primjenjivat će na tri kategorije vozila. Tako će osobna vozila (C1), laka gospodarska vozila (C2), ali po novome i teretna vozila i autobusi (C3) imati ovakve naljepnice prilikom kupnje novih guma. Ova posljednja kategorija tzv. teških vozila dosad nije imala obvezu označavanja guma u ovom obliku.

Treba reći da smo i dosad imali slične naljepnice, ali su sada one ažurirane i imaju neznatno drugačiji izgled. Kupci neće zbog novih naljepnica imati neke nove obveze, već će ih one bolje i preciznije informirati o samom proizvodu.

Nova shema označavanja guma za gore navedene tri kategorije vozila ima za cilj povećati svijest potrošača o uštedama goriva, poboljšati sigurnost i smanjiti zagađenje bukom. Prema novim pravilima usvojenim u srijedu kako je već dogovoreno sa Vijećem ministara, označavanje će potrošače morati informirati o ekonomičnosti potrošnje goriva određene gume, prianjanju na mokroj površini i vanjskoj buci nastaloj kotrljanjem gume po podlozi.

EU se obvezao smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 40 posto u odnosu na razine iz 1990. do 2030. u skladu s Pariškim sporazumom.

Cestovni promet odgovoran je za otprilike 22 posto emisija stakleničkih plinova u EU-u, a promet je jedini sektor u kojem su emisije na višoj razini nego u 1990. Kako bi se postigla klimatska neutralnost do 2050., EU želi smanjiti emisije iz prometa za 60 posto do 2050. u usporedbi s razinom iz 1990.

Gume su odgovorne za između 20 i 30 posto potrošnje goriva vozila, što znači da odabir guma s učinkovitijom potrošnjom goriva može pridonijeti smanjenju emisija iz prometa. Nova shema označavanja mogla bi dovesti do godišnjeg smanjenja emisije CO2 od 10 milijuna tona i do povećanog prihoda od 9 milijardi eura u proizvodnji.

Nova uredba o označavanju guma ukinuti će i zamijeniti Uredbu o označavanju guma iz 2009. godine nakon što ona stupi na snagu.

Oznake će uključivati informacije o učinkovitosti potrošnje goriva i prianjanju na mokroj podlozi, na ljestvici od A do G (slično oznaci energetske učinkovitosti koja se upotrebljava za kućanske aparate), kao i informacije o njihovoj vanjskoj razini buke, izražene u decibelima.

Informacije o prianjanju na snijegu i ledu mogu se dodati u budućnosti te informacije o kilometraži i abraziji (koji su odgovorni za zagađenje mikroplastikom) kada metoda ispitivanja postane dostupna.

Oznake moraju biti jasno vidljive potrošačima, na svim mjestima na kojima se prodaju gume, uključujući i na internetu, i moraju osigurati QR kod za jednostavno skeniranje. Naravno, u trenutku montaže guma na vozila se naljepnice skidaju s gazne površine novih guma na koje su priljepljenje.

Novim oznakama guma potrošačima u EU-u omogućuje se odabir guma s učinkovitijom potrošnjom goriva, što može dovesti do velike uštede u pogledu potrošnje i smanjenja emisija. Sigurnost na cestama poboljšava se s pomoću boljeg prianjanja na mokroj podlozi, a informacije o razinama buke pomažu smanjiti onečišćenje bukom koje uzrokuju automobili.

Izvjestiteljica Henna Virkkunen (EPP, FI) je rekla: "Ažurirana naljepnica za gume jednostavan je, ali učinkovit alat, doprinosi sigurnijoj i čistijoj mobilnosti potičući promjene u ponašanju potrošača. Propis osigurava da potrošači dobivaju jasne, relevantne i usporedive informacije prilikom izbora svojih guma. Čestice koje se oslobađaju od guma čine većinu mikro plastike u okolišu. Uredba rješava ovo goruće pitanje uključivanjem parametara kilometraže i abrazije u područje čim postanu dostupne odgovarajuće metode ispitivanja."

Nova pravila stupaju na snagu 1. svibnja 2021., ali ih prethodno moraju potvrditi parlamenti svih 27 članica Europske unije, piše Tportal.

Tagovi: Europski parlament, novo označavanje guma, Europska unija, Henna Virkkunen
PROČITAJ I OVO
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
ODLUKE
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
NEW YORK - Volkswagen radnici u Chattanoogi, Tennessee, velikom su većinom glasali da se pridruže Ujedinjenim automobilskim radnicima - obilježavajući veliku prekretnicu za sindikat i njegovu prvu uspješnu organizacijsku akciju proizvođača automobila izvan velike trojke Detroita.
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
SNIŽENJE
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
DALLAS - Tesla je u petak snizila američke cijene svojih vozila Model Y, Model X i Model S za 2000 dolara po komadu, nekoliko dana nakon što su isporuke najvrjednijeg svjetskog proizvođača automobila u prvom tromjesečju izmakle tržišna očekivanja.
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE