GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska potražnja za automobilima sustigla pretpandemijsku razinu

Europska potražnja za automobilima sustigla pretpandemijsku razinu
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 12:56
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska potražnja automobilima sustigla je u prvom tromjesečju pretpandemijsku razinu zahvaljujući uzletu u ožujku, a oporavak je bilježila i Hrvatska, pokazalo je u petak izvješće udruženja proizvođača automobila ACEA.

Ukupno je u prvom ovogodišnjem kvartalu u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano 2,6 milijuna novih automobila, što je za 3,2 posto više nego u istom razdoblju 2020.

Uzlet potražnje u ožujku, za 87,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, amortizirao je pad u prva dva ovogodišnja mjeseca, primjećuju u ACEA-i.

U ožujku je u EU registrirano nešto više od milijun novih automobila, kao i u prosincu 2019., prije izbijanja pandemije koronavirusa.

Među četiri vodeća europska tržišta najviše je u prva tri ovogodišnja mjeseca porasla potražnja za automobilima u Italiji i Francuskoj, za 28,7 odnosno 21,1 posto.

U Španjolskoj i Njemačkoj nastavljen je pak negativni trend, s padom potražnje od 14,9 odnosno 6,4 posto u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje.

U Njemačkoj najskromniji rast
Ožujak je donio snažan oporavak na vodećim tržištima, uz ušesterostručenu potražnju u Italiji, utrostručenu u Francuskoj i više nego dvostruko većoj u Španjolskoj nego u prošlogodišnjem ožujku.

Njemačka je bilježila najskromniji rast u ožujku u skupini vodećih tržišta, sa skokom potražnje za trećinu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

U Hrvatskoj je u prvom ovogodišnjem kvartalu prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 10.468 novih automobila, za 4,7 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine.

Samo u ožujku broj registriranih novih automobila bio je za 52,8 posto viši nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, uz ukupno 4.149 registiranih novih automobila. Time se izjednačio s brojkom iz prosinca 2019. godine, uoči izbijanja pandemije.

Tagovi: prodaja automobila u EU, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, ACEA
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE