GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europa mora proširiti mrežu punionica za električne automobile

Europa mora proširiti mrežu punionica za električne automobile
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 09:16
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Gradnja mreže punionica za električna vozila u Europi kaska za prodajom, istaknula je udruga proizvođača automobila, upozorivši da bi nedostatak infrastrukture mogao ugroziti prijelaz na vozila s niskim emisijama ugljikovih spojeva.

Prošle godine u Europskoj uniji je prodano 458.915 električnih i hibridnih vozila, što je više nego dvostruko bolje od prodaje u 2017. godini, navela je ACEA. U istom je razdoblju broj punionica porastao 58 posto, na samo 200.000.

"To je potencijalno vrlo opasno jer bismo uskoro mogli dosegnuti točku u kojoj će rast prodaje električnih vozila stati ako potrošači zaključe da jednostavno nema dovoljno punionica ili da moraju predugo čekati u redu na brzo punjenje“, tumači glavni direktor ACEA-e Eric-Mark Huitema.

Prodaja automobila pada ove godine zbog pandemije koronavirusa, ali prodaja električnih i hibridnih modela raste zahvaljujući strožim europskim standardima o emisiji štetnih spojeva i državnim programima potpore oporavku u postpandemijskom razdoblju.

ACEA je pozvala Europsku komisiju da ubrza planiranu analizu propisa EU-a o infrastrukturi za punjenje električnih vozila i da odredi obvezujuće ciljeve za zemlje kako bi povećale broj punionica.

Strategija o ekološki čistom prijevozu u EU, koja se očekuje krajem godine, "imat će za cilj uspostavu razgranatije infrastrukture za punjenje na razini cijele EU i veći broj punionica", rekao je glasnogovornik Komisije.

Bruxelles planira koristiti sredstva EU-a kako bi pomogao instalaciju milijun javnih stanica za punjenje, koliko će ih po njegovim procjenama biti potrebno za 13 milijuna vozila s niskim udjelom emisija na europskim cestama do 2025. godine.

Nevladine organizacije smatraju da EK mora odrediti prioritetna područja. "To prije svega znači privatno punjenje u zgradama i poslovnim prostorima u kojima se parkiraju automobili", objasnila je Julia Poliscanova, direktorica za ekološki čista vozila u udruzi Transport & Environment.

Tagovi: električni automobili, punionice za električne automobile
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE