GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eksplodirale cijene rent-a-carova

Eksplodirale cijene rent-a-carova
NAJAM AUTOMOBILA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2021 / 17:36
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
MALLORCA - „Zakon ponude i potražnje, to je jednostavno“, kažu iznajmljivači automobila. I ranije na rubu egzistencije, agencije su tokom pandemije smanjile flote. S povratkom turizma, oni gledaju kako da dobro naplate usluge.

Maillorcu u šali nazivaju najvećim njemačkim otokom. Tamo iz godine u godinu putuju milijuni Nijemaca, a oni koji su to propustili prošle godine, žele svakako nadoknaditi ove.

Ali, neke je čekalo neugodno iznenađenje kad su pokušali rezervirati automobil za iznajmljivanje na ovom balearskom otoku. Mali automobili su se ranije u svibnju mogli iznajmiti za 250 eura na dva tjedna. Sada neke agencije traže i čitavih tisuću eura.

Maillorca tu nije nikakava iznimka. Prema navodioma njemačkog portala koji uspoređuje cijene rent-a-cara (billiger-mietwagen.de), za dolazeći vrhunac sezone u srpnju i kolovozu su cijene u Grčkoj porasle za 170 posto, a u Španjolskoj za 120 posto. Slično je u turističkim regijama Italije, Francuske ili Portugala.

„Zakon ponude i potražnja, to je jednostavno“, kaže na to hladno Antonio Masferer koji na Maillorci vodi udruženje agencija koje iznajmljuju automobile. Slično kaže Erich Sixt, šef agencije Sixt, jedne od najvećih u Europi: „Ići ćemo s cijenama koliko god nam dozvoljava tržište i koliko možemo opravdati pred mušterijama.“

Kako izvještava njemački javni servis HR, u ovoj branši je „ionako puno crnih ovaca, a sada izgleda da svi koriste trenutak kako bi isplivali iz krize u koju ih je gurnula korona“.

Naime, dramatičan pad potražnje za iznajmljivanjem vozila tijekom pandemije natjerao je ponuđače da drastično smanje flotu. Tako je Sixt početkom godine raspolagao s 93.000 vozila naspram 131.000 godinu dana ranije. Europcar je smanjio flotu sa 293.000 na 187.000, a Avis sa 607.000 na 412.000.

„Zbog ekonomski loše prošle sezone, ove godine je bilo teško ocijeniti hoće li posao krenuti nabolje“, rekao je za lokalni list Ramon Rois, šef udruženja malih ponuđača automobila na Maillorci. Prema podacima tog udruženja, na otoku sada mušterije čeka tek 30.000 vozila – prije pandemije bilo ih je 100.000.

Kako dalje piše HR, veoma je teško na brzinu naručiti veći broj vozila. Ne samo jer manji ponuđači za to nemaju kapitala, već i jer proizvodnja automobila ide sporije zbog pomanjkanja čipova.

„Čak i ako bi ponuđači željeli, često ne mogu brzo ponovo povećati broj automobila s kojima raspolažu“, kaže Frieder Behtell, stručnjak portala billiger-mietwagen.de. On ne očekuje pad cijena tijekom ljeta već, možda, tek na jesen.
No ne treba očekivati da cijene ikada više padnu na nivo prije pandemije. Jer branša odavno pati od pogubne konkurencije i damping-cijena što firme vodi u dugove. Čuvena firma Herz – ranije broj dva u Sjedinjenim Državama na polju iznajmljivanja vozila – prošle godine je prvo otpustila 20.000 ljudi, a onda otišla u stečaj.

Upravo je Maillorca bila poznata kao mjesto gdje se automobil može jeftino iznajmiti, ali su se onda mušterijama natovarivala relativno skupa osiguranja i dodatna oprema poput navigacije, sjedišta za djecu i slično. „Sada su sasvim s tržišta nestale damping-cijene kod kojih se onda mušterije stave pod pritisak dodatnim uslugama", kaže Behtell. „Cijene su sada postale poštenije.“

Tagovi: rent-a-car, najam automobila, Europcar, Mallorca, Sixt, Avis
PROČITAJ I OVO
Kineski CATL predstavio natrij-ionske baterije za brže punjenje vozila
BATERIJE
Kineski CATL predstavio natrij-ionske baterije za brže punjenje vozila
PEKING – Najveći kineski proizvođač baterija za električna vozila CATL predstavio je svoju novorazvijenu natrij-ionsku bateriju, rekao je u četvrtak predsjednik kompanije Zeng Yuqun.
Volkswagen oduševio rezultatima
SJAJNE BROJKE
Volkswagen oduševio rezultatima
WOLFSBURG - Volkswagen je jutros objavio rekordne polugodišnje rezultate i povećao ciljanu profitnu maržu.
Volkswagen blizu preuzimanja Europcara
AKVIZICIJE
Volkswagen blizu preuzimanja Europcara
PARIZ - Volkswagen i partneri blizu su preuzimanja Europcara u poslu koji bi francusku kompaniju za unajmljivanje automobila vrednovao na rarini od 2,5 milijarde eura.
Xiaomi osniva zaseban odjel za autonomna vozila
ŠIRENJE
Xiaomi osniva zaseban odjel za autonomna vozila
ZAGREB - Xiaomi, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji pametnih telefona, najavio je osnivanje zasebnog odjela za razvoj vlastite tehnologije za autonomne automobile, najavio je u srijedu izvršni direktor tvrtke Lei Jun u poruci na službenom Weibo računu.
Daimler: Nestašica čipova zaustavila pogone
PROBLEMI
Daimler: Nestašica čipova zaustavila pogone
STUTTGART – Nova nestašica čipova na globalnom tržištu prisilila je u utorak njemački automobilski koncern Daimler da zaustavi proizvodnju u tri njemačka i u mađarskom pogonu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE