GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK razmatra obvezu ugradnje sustava za sprečavanje prekoračenja brzine

EK razmatra obvezu ugradnje sustava za sprečavanje prekoračenja brzine
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 08:08
Autor: SEEbiz / Večernji list
BRUXELLES - Europska komisija razmatra uvođenje uredbe kojom bi se svi novi modeli vozila morali prodavati s ugrađenim sustavom za sprečavanje prekoračenja brzine.

Da je takva uredba već na snazi, što nije, nego je tek prošla javnu raspravu i Komisija nije još ni iznijela konačni prijedlog koji bi se trebao usvojiti, i Rimčeva Nevera morala bi za kupce u EU biti opremljena zakonski propisanim sustavom koji bi mogao sadržavati i takva upozorenja vozaču kao što je vibriranje papučice gasa već pri blagom prekoračenju brzine, a kamoli pri jurnjavi Jadranskom magistralom kod Dubrovnika brzinom od 230 km/h, kako je zabilježeno i otkriveno prošloga tjedna.

Nacrt delegirane uredbe predviđa da prve dvije godine nakon usvajanja pravilo o obveznoj ugradnji “inteligentnih sustava za pomoć pri kontroli brzine” (ISA) vrijedi samo za nove modele vozila koji se prodaju na tržištu, a potom, dvije godine kasnije, i za sva nova vozila koja se prodaju. Nacrt uredbe spominje srpanj 2022. i srpanj 2024. kao ta dva roka. Ali usvajanje same delegirane uredbe, vjerojatno zbog pandemije, kasni u odnosu na taj prvotni plan, piše Večernji list.

Ideja je da sva nova vozila budu opremljena inteligentnim sustavom koji očitava sve prometne znakove uz cestu i pazi da vozač ne prekorači maksimalnu propisanu brzinu. U nacrtu Komisija predlaže da proizvođači dobiju mogućnost sami odabrati između četiri načina na koji bi njihov ISA sustav upozoravao vozače.

U sva četiri načina vozač bi mogao “pregaziti”, tj. poništiti sustav upozorenja jer ideja nipošto nije da računalo preuzme kontrolu nad automobilom i brzinom kojom se kreće, nego je uvijek vozač taj koji ima kontrolu. Javna rasprava o tom nacrtu novog europskog propisa završila je prije mjesec dana i u njoj je bilo zanimljivih komentara. Nizozemska tvrtka TomTom, primjerice, traži da se sustav ne oslanja samo na automatsko prepoznavanje prometnih znakova po putu jer razne životne situacije, poput kamiona koji zaklanja pogled ili kiše koja smanjuje ograničenje napisano brojkom na znaku, mogu dovesti do grešaka, što bi se moglo izbjeći ako se sustav oslanja na mape razvijene u sklopu proizvoda za GPS navigaciju. Austrijska gospodarska komora je pak upozorila da ne treba kažnjavati proizvođače koji u svoje automobile već sami, svojom voljom i željom da budu napredni, ugrađuju neku vrstu ISA sustava. Njihov je prijedlog da se takvim modelima vozila dozvoli da ostanu na tržištu, a da se zakonska obveza ugradnje ISA-e odnosi samo na modele u koje takvo što nije nikad ugrađivano.

No Komisija već u nacrtu upućenom u javnu raspravu zauzima stav da su postojeći sustavi koji imaju samo vizualno upozorenje na navigacijskom ekranu o tome da vozač vozi brže od dozvoljenog, barem 20 posto manje učinkoviti od nova četiri koja se predlažu, jer vozači često ne vide upozorenje koje im javlja sustav.

Postojeći sustavi sa zvučnim upozorenjima, pak, jesu učinkovitiji, ali slaba im je strana to što vozače mogu iritirati. Europsko vijeće za sigurnost u prometu (ETSC) zamjera Komisiji na tome što je u nacrtu zamislila sustav kaskadirajućeg zvučnog upozorenja (treći od četiri moguća načina funkcioniranja ISA sustava) kao jednako učinkovit kao ostali. Vozači koje taj zvuk iritira bit će skloni isključivati takav sustav upozorenja, smatraju u ETSC-u. U javnoj raspravi javio se i Međunarodni savez pješaka koji traži da Komisija predloži takav tekst uredbe koji ne bi dopuštao vozačima da isključuju nešto što misle da ih samo iritira, a jamči sigurnost u prometu. Javio se i Europski savez biciklista koji podržava sve što kažu pješaci (i obrnuto) te podsjeća na istraživanje koje je utvrdilo da povećanje brzine vozila za samo 1 km/h vodi k povećanju sudara s ozljedama za 3% i 4-5-postotnom povećanju fatalnih sudara. I oni traže da nova uredba priznaje samo sustave koji učinkovito potiču vozača da im se podvrgne, odnosno da se zabrane sustavi koji omogućuju lako isključivanje, piše Večernji list.

Tagovi: Europska komisija, Rimac Nevera, TomTom, sustav za sprečavanje prekoračenja brzine
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE