GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Diverzija pored Berlina: Zapaljen kabel blizu gradilišta tvornice Tesle

Diverzija pored Berlina: Zapaljen kabel blizu gradilišta tvornice Tesle
EKSTREMNA LJEVICA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 17:31
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - U blizini gradilišta tvornice automobilskog koncerna Tesla pored Berlina izvršen je napad. Nepoznati počinitelji su zapalili kabel za opskrbu strujom. Policija vodi istragu u lijevo-ekstremnom miljeu.

U noći s utorka na srijedu nekoliko stotina metara od gradilišta nove Tesline tvornice u mjestu Grünheide južno od Berlina, zapaljen je glavni kabel za opskrbu strujom. Istragu je preuzeo Pokrajinski ured za zaštitu od kriminala jer postoji osnovana sumnja da se radi o politički motiviranom napadu.

Tijekom dana se pojavilo i pismo u kojem do sada nepoznata skupina „Vulkangruppe" preuzima odgovornost za spaljivanje zaštićenih kabela koji osim gradilišta Teslinog Gigafactory opskrbljuje i privatne objekte u obližnjem naselju. „Tesla nije ni zelen, ni ekološki niti socijalan", stoji u pismu u kojem se prije toga opisuje spaljivanje visokonaponskih kablova i poručuje: „Naša vatra se suprotstavlja laži o zelenom automobilu".

Unatoč velikoj šteti na kablovima, opskrba električnom energijom, kako je priopćila energetska kompanija Edis, niti u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje.

U Berlinu i okolici je posljednjih godina u više navrata dolazilo do uništavanja električnih vodova, ali je do sada uvijek bila pogođena željeznička infrastruktura.

Tesla u novoj tvornici pored Berlina planira godišnje proizvoditi pola milijuna automobila Modela Y. Proizvodnja je trebala započeti u srpnju, ali je vlasnik Tesle, Elon Musk odlučio pored tvornice automobila izgraditi i najveću tvornicu akumulatora na svijetu tako da se otvaranje pomaknulo za kraj ove godine. Musk se u prošlosti u nekoliko navrata požalio na birokraciju koja usporava gradnju njegove divovske tvornice.

Gradnju tvornice usporavale su i lokalne ekološke inicijative koje su se protivile rušenju jednog dijela šume kao i opasnosti za podzemne vode u ovom dijelu savezne pokrajine Brandenburg. Sudovi na svim instancama su do sada odbacivali tužbe zaštitnika okoliša.

Predstavnici ekološke inicijative su kritizirali paljenje kablova, ali su istodobno ukazali na to da su ovakve reakcije mogle biti očekivane. „Mi smo se pribojavali da će se mnogi osjećati isključeni u demokratskom procesu dolaska Tesle", stoji u priopćenju inicijative Grünheide.

Područje južno od nove berlinske zračne luke očekuje gospodarski procvat nakon otvaranja tvornice u kojoj bi trebalo zaposlenje dobiti i do 40.000 osoba. U prvoj fazi bi Gigafactory trebao zapošljavati 12.000 radnika.

Tagovi: Tesla, Berlin, Gigafactory, Elon Musk
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE