GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Tesle imale su katastrofalnu godinu, no još uvijek nisu jeftine

Dionice Tesle imale su katastrofalnu godinu, no još uvijek nisu jeftine
VALUACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2023 / 09:57
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dionice Tesle Inc. toliko su oštro pale da se neki pojedinačni ulagači gomilaju, videći priliku da jeftino kupe ono što su nekoć bile najprodavanije dionice Wall Streeta.

Ali potencijalni lovci na povoljne cijene možda će željeti doznati i neke detalje o samoj kompaniji.

Čak i nakon ovogodišnjeg rekordnog pada od 65%, meteorski skok proizvođača električnih automobila tijekom 2020. i 2021. ostavio ga je na burzovnoj vrijednosti od 389 milijardi dolara, više od kombinirane vrijednosti Toyote, General Motorsa, Stellantisa i Forda, piše Bloomberg.

A dionicama se još uvijek trguje po višoj vrijednosti - u odnosu na očekivanu zaradu - od većine tehnoloških divova, pokazujući iščekivanje da će tvrtka doživjeti snažan rast koji je glavni izvršni direktor Elon Musk obećao i dominirati industrijom u godinama koje dolaze.

Kratkoročno, međutim, tvrtka se suočava s rastućim izazovima, uključujući rastuće troškove, konkurentske prijetnje i rizik da će recesija usporiti potražnju. U isto vrijeme, Musk je bio ometen njegovim preuzimanjem Twittera, transakcijom koja je opteretila dionice zbog špekulacija da bi mogao prodati više dionica Tesle kako bi održao gubitašnu tvrtku društvenih medija i maknuo pogled s vođenja proizvođača automobila .

"Tesla je bio cijenjen zbog savršenstva - a savršenstvo je teško postići", rekla je Catherine Faddis, viša upraviteljica portfelja u Fernwood Investment Managementu. "Ljudi se pitaju zašto bi se točno trgovalo s tolikom premijom?"

Takve su zabrinutosti potaknule veliku rasprodaju Tesle koja je u prosincu dovela do pada dionica za više od 36%, što je najveći mjesečni pad od inicijalne javne ponude 2010. To je donijelo iznenadni dobitak prodavateljima koji su kladili protiv dionica nakon dvije godine rally ga je pogurao za 1,163% do kraja 2021.

Još uvijek se očekuje da će električni automobili biti budućnost automobilske industrije na globalnoj razini. No, Teslina kratkoročna perspektiva pomućena je putanjom gospodarstva i čimbenicima poput skokovitih cijena sirovina koje se koriste u baterijama. To je navelo Teslu da podigne cijene ove godine baš dok su se potrošači borili s brzom inflacijom i visokim kamatama. Kako bi očistio svoje zalihe, Tesla je ponudio rijedak popust od 7500 dolara kupcima koji su preuzeli isporuku do kraja godine, što je učinkovito u skladu s potencijalnom saveznom subvencijom koja počinje 2023. godine.

Tvrtka se također suočava s rastućom konkurentskom prijetnjom velikih proizvođača automobila koji bi u sljedećih nekoliko godina trebali preplaviti tržište mnoštvom novih električnih vozila.

Tagovi: Tesla, Elon Musk, Toyota, Ford, General Motors, Stellantis, električni automobili, Wall Street
PROČITAJ I OVO
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
Dionice Tesle potonule nakon informacije da će otpustiti više od 10% globalne radne snage
POTONUĆE
Dionice Tesle potonule nakon informacije da će otpustiti više od 10% globalne radne snage
SAN FRANCISCO - Dionice Tesla pale su za više od 1% u pretprodaji u ponedjeljak zbog medijskih izvješća da će proizvođač automobila otpustiti više od 10% svoje globalne radne snage.
Njemački proizvođači automobila protive se kaznenim carinama na kineske e-automobile
PROTIVLJENJE
Njemački proizvođači automobila protive se kaznenim carinama na kineske e-automobile
BERLIN - Njemački proizvođači automobila protive se mogućim europskim kaznenim carinama na uvoz električnih automobila iz Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE