GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Porschea krajem rujna na burzi

Dionice Porschea krajem rujna na burzi
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2022 / 13:43
Autor: SEEbiz
STUTTGART - Marka luksuznih automobila Porsche ulazi na Frankfurtsku burzu krajem mjeseca. Prva javna ponuda dionica održat će se 29. rujna. Porsche planira stečena sredstva iskoristiti za razvoj električnih vozila i softvera.

Na prvoj javnoj dražbi dionica Porschea bit će dostupno do 113.875.000 dionica po cijeni od 76,50 do 82,50 eura po dionici. Volkswagen očekuje da će Porsche prodajom dionica prikupiti 9,4 milijarde eura koje će iskoristiti za prelazak na električna vozila i razvoj softvera, prenosi BBC.

Njemački automobilski gigant Volkswagen u veljači je najavio zasebno uvrštenje Porschea na frankfurtsku burzu, ulazak se očekuje krajem rujna ili početkom listopada, a u potpunosti bi trebao biti proveden do kraja godine.

Volkswagen posebnim izlaskom na burzu želi osigurati da obitelji Porsche i Piech, najveći dioničari koncerna Volkswagen, zadrže udio u tvrtki Porsche koji im omogućuje utjecaj na sve ključne odluke, piše njemački tisak.

Planove za uvrštavanje Porschea na burzu najavio je bivši šef Volkswagena Herbert Diess, a njegov nasljednik Oliver Blume, koji je preuzeo tvrtku ranije ovog mjeseca, nadgledao je pokretanje prodaje.

Blume, koji je i glavni izvršni direktor Porschea, rekao je da planira nastaviti širiti proizvodnju električnih vozila i smanjiti upravni odbor tvrtke sa sadašnjih 12 članova na devet.

Porsche je prošle godine imao najuspješniju godinu u svojoj povijesti. Prihodi su porasli za 15 posto, na 33,1 milijardu eura, a neto dobit za 25 posto, na četiri milijarde eura. Postigla je i rekord u isporuci automobila te je s 302.000 vozila prvi put premašila brojku od 300.000 vozila, objavila je tvrtka u ožujku ove godine.

Tagovi: Porsche, Volkswagen, Herbert Diess, Oliver Blume, inicijalna javna ponuda, Bugatti, Lamborghini, Ferrari
PROČITAJ I OVO
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE