GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deloitte: Interes za hibridna vozila i dalje znatno veći nego za električna

Deloitte: Interes za hibridna vozila i dalje znatno veći nego za električna
IZVJEŠĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2022 / 12:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Dok je automobilski sektor usredotočen na izazove pred njim i povratak na stopu rasta prije pandemije, u očima potrošača ključne vrijednosti pri izboru vozila ostale su pristupačnost i provjerenost tehnologija (komocija s onim što od prije poznaju).

Već 12 godina Deloitte istražuje trendove među kupcima automobila koji utječu na sve brže promjene u globalnom ekosustavu mobilnosti. Ovogodišnje izvješće, „Globalno ispitivanje stavova kupaca automobila u 2022. godini”, ispituje različite stavove kupaca koji se reflektiraju na globalni automobilski sektor, uključujući razvoj naprednih tehnologija, održivost, očekivanja u pogledu cijene novih vozila, virtualnu kupnju i usluge mobilnosti. Izvješće se temelji na ispitivanju više od 26 000 potrošača iz 25 država provedenom u razdoblju od rujna do listopada 2021.

Budućnost električnih vozila
Dok globalni proizvođači automobila pokušavaju ispuniti svoja obećanja o električnoj budućnosti, potrošači su zainteresirani za održivi (električni) pogon samo ukoliko će, prije svega, time smanjiti troškove za gorivo, zatim imati bolje iskustva vožnje, te imati osjećaj doprinosa zaštiti okoliša. Međutim, zbog pojedinih ograničenja s kojima se vozači električnih vozila još uvijek susreću, mnogi se kupci i dalje okreću provjerenim, njima dobro poznatim vozilima s unutarnjim izgaranjem, pa je samo dio potrošača spreman platiti napredne tehnologije.

• Unatoč sve većem društvenom interesu za ekologiju i održivost, većina potrošača još uvijek nije spremna platiti više od 500 američkih dolara za napredne tehnologije kao što su motori na alternativne izvore energije. Nadalje, potrošači nisu voljni platiti druge vrste napredne opreme uključujući autonomnu vožnju, povećanu sigurnost i povezivost (engl. connectivity).
• Slijedom toga, vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem i dalje će biti vodeći, budući izbor američkih kupaca (69 %). Kad je riječ o alternativnim motorima, interes potrošača za električna vozila na baterije najveći je u Republici Koreji (23 %), Kini (17 %) i Njemačkoj (15 %), dok su japanski kupci (48 %) skloniji hibridnim električnim vozilima.
• Iako interes za električnim vozilima ne raste prema prijašnjim predviđanjima, istraživanje ukazuje na dva glavna motiva za njihovu kupnju među globalnim potrošačima u SAD-u, Njemačkoj, Japanu, Republici Koreji, Indiji i Jugoistočnoj Aziji, a to su: sve veća zabrinutost u pogledu klimatskih promjena te želja za smanjenjem emisije stakleničkih plinova.
• Većina budućih kupaca električnih vozila namjerava puniti svoja vozila kod kuće, osobito u Japanu (76 %), Indiji (76 %), SAD-u (75 %) i Njemačkoj (70 %). Potražnja za javnim punionicama najveća je u Republici Koreji (38 %) i Jugoistočnoj Aziji (29 %).
• Među osobama koje namjeravaju puniti svoja vozila kod kuće, dvije trećine (66 %) Amerikanaca namjerava se služiti tradicionalnim javnim mrežama. Međutim, potrošači u Indiji, Kini i Jugoistočnoj Aziji namjeravaju se služiti javnom mrežom i obnovljivim izvorima energije.
• Potrošače u Njemačkoj (24 %), Kini (22 %) i SAD-u (20 %) najviše brine doseg (kilometraža na jedno punjenje) električnih vozila, dok potrošače u Aziji (Jugoistočnoj Aziji 28 %, Republici Koreji 26 %, Indiji 23 % i Japanu 19 %) najviše brine nedostatak javne infrastrukture za punjenje.
• Američki potrošači očekuju da potpuno napunjeno električno vozilo može imati doseg do 500 milja, dok potrošači u Kini, Japanu i Indiji očekuju doseg od otprilike 250 milja.

„Automobilska industrija i dalje je otporna unatoč tomu što je pandemija utjecala na skoro sve aspekte njezina poslovanja. Bez obzira na izazove s kojima se suočava, automobilska industrija je i dalje predana elektro-mobilnosti. Svijest potrošača o potrebi zaštite okoliša i održivosti, u kombinaciji sa sve većom cijenom fosilnih goriva, trendovi su koje svi proizvođači vozila trebaju adresirati. Nadalje, oni koji svoju budućnost temelje na proizvodnji električnih vozila, u svojim komunikacijama prema kupcima posebnu pozornost trebaju posvetiti prezentiranju planova i suradnji oko poboljšanja nužne infrastrukture za punjenje.” ističe Gordan Kožulj, direktor u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja.

Budućnost procesa izbora i kupovine vozila
Kupci novih vozila još uvijek su skloniji tradicionalnoj kupnji uživo na lokaciji, nego putem virtualnih platformi. Međutim, virtualna kupovina sve je popularnija zbog svoje praktičnosti, brzine i jednostavnosti.

• COVID-19 znatno je utjecao na donošenje odluke o kupovini automobila potrošača u Indiji (64 %) i Jugoistočnoj Aziji (63 %). Nasuprot tomu, više od dvije trećine američkih potrošača (69 %) izjavilo je kako pandemija nije utjecala na njihove planove kupovine automobila.
• Potrošači u Indiji (45 %) i Jugoistočnoj Aziji (31 %) navode kako automobil žele kupiti kako bi izbjegli vožnju javnim prijevozom, dok je isto navelo samo 14 % američkih vozača.
• Potrošači diljem svijeta u značajnom postotku preferiraju kupnju automobila uživo: u Jugoistočnoj Aziji njih 80 %, u Njemačkoj 78 % te u SAD-u 75 %.
• Zanimljivo je da u slučaju kupnje putem virtualnih platformi, potrošači u većini država radije biraju izravnu kupnju od ovlaštenog distributera, uključujući i SAD (48 %). Nasuprot tomu, japanski potrošači biraju izravnu kupovinu od samog proizvođača automobila (49 %).
• Praktičnost je najveća prednost virtualne prodaje vozila za potrošače u Republici Koreji (68 %), Japanu (41 %), Njemačkoj (40 %) i SAD-u (39 %). Jednostavnost je najvažnija prednost za potrošače u Kini (33 %) te Indiji (27 %) i SAD-u (25 %).

Osobna mobilnost i dalje najvažnija
Usluge zajedničke mobilnosti, uključujući pretplatu na vozila i uslugu naručenog prijevoza, polako se vraćaju na razinu prije pandemije, dok su osobna vozila zadržala svoju poziciju najpoželjnijeg prijevoznog sredstva.
• Više od tri četvrtine Amerikanaca (76 %) navodi kako je osobno vozilo njihovo glavno prijevozno sredstvo. Međutim, velik se broj kupaca u Republici Koreji (31 %) i Japanu (27 %) vozi javnim prijevozom.
• Usluge pretplate na vozila popularnije su na globalnim tržištima, dok interes za njih u SAD-u tek raste. Skoro jedna trećina američkih potrošača zainteresirana je za usluge pretplate na vozila kako bi pristupili različitim markama i modelima automobila, te rabljenim automobilima (32 % po svakoj stavki).
• Praktičnost, fleksibilnost pri zamjeni vozila i dostupnost vozila glavni su razlozi biranja usluge pretplate na vozilo u SAD-u.

„Trenutačne promjene u automobilskoj industriji uzrokovane su pandemijom, ponašanjem potrošača te novim proizvodima i uslugama. Agilnost ponude koja adresira zahtjeve potrošača u kontekstu praktičnosti i jednostavnosti uporabe, kao što su virtualna kupnja i aplikacije za mobilnost, može se pokazati korisnim za one proizvođače u automobilskoj industriji koji žele biti percipirani kao predvodnici trendova. Međutim, trebamo biti svjesni da su promjene postojećih navika i paradigmi u automobilskom sektoru često složene, dugotrajne i skupe te je teško nagovoriti kupca na plaćanje dodatnih tehnologija i usluga u svijetu u kojem su mnoge aplikacije besplatne.” zaključuje Kožulj.

Tagovi: hibridni automobili, električni automobili, Deloitte, Gordan Kožulj
PROČITAJ I OVO
Tragedija na maturalcu: Učenik iz Hrvatske poginuo u Pragu
NEPOZNATE OKOLNOSTI
Tragedija na maturalcu: Učenik iz Hrvatske poginuo u Pragu
PRAG - Maturant porečke srednje škole poginuo je na maturalnom putovanju u Pragu.
Porsche će omogućiti gledanje filmova i TV-a u automobilu uz pomoć britanske tvrtke
NOVI TREND
Porsche će omogućiti gledanje filmova i TV-a u automobilu uz pomoć britanske tvrtke
LONDON - Njemačka automobilska tvrtka Porsche obratila se britanskoj tvrtki kako bi putnicima omogućila gledanje filmova i TV-a na ugrađenim zaslonima, u znak sve većeg fokusa proizvođača automobila na pružanje sadržaja u pokretu.
VW restrukturira jedinicu za održivost, imenuje dužnosnika za održivost
POTEZI
VW restrukturira jedinicu za održivost, imenuje dužnosnika za održivost
WOLFSBURG - Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) objavio je u utorak da restrukturira svoju jedinicu za održivost i rekao je da će Dirk Voeste postati njegov novi direktor za održivost od subote.
Honda povlači više od 330.000 vozila zbog problema s retrovizorom
POVLAČENJE
Honda povlači više od 330.000 vozila zbog problema s retrovizorom
TOKIO -- Honda povlači više od 330.000 vozila jer grijaći jastučići iza oba bočna retrovizora možda nisu pravilno pričvršćeni, što bi moglo uzrokovati ispadanje stakla retrovizora i povećati rizik od sudara.
SAD i Japan postigli su dogovor o ključnim mineralima za baterije električnih vozila
MINERALI
SAD i Japan postigli su dogovor o ključnim mineralima za baterije električnih vozila
WASHINGTON - SAD i Japan postigli su sporazum o trgovini mineralima ključnim za baterije za električna vozila. Najnoviji sporazum uključuje obvezu da dvije zemlje neće nametati izvozne carine na kritične minerale koji se isporučuju u drugu zemlju, priopćio je u utorak Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE