GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Continental u Nemačkoj zatvara, a u Srbiji otvara fabrike

Continental u Nemačkoj zatvara, a u Srbiji otvara fabrike
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2020 / 15:00
Autor: SEEbiz / Tanjug
BERLIN – Continental u Nemačkoj zatvara pogone i otpušta radnike, zbog čega je u Offenbachu protestovalo oko 1.000 ljudi, a istovremeno u Srbiji planiraju početak izgradnje novog pogona kod Novog Sada, piše Deutsche Welle.

 prilogu posvećenom poslovnoj strategiji Continentala, radio navodi kako se slogan -„Šta da radimo, da ostanemo!“ – čuje već nekoliko meseci kad god se protestuje zbog ukidanja radnih mesta.

„Čuo se i u četvrtak (10.decembra) na ulicama Ofenbaha. U dugačkoj auto-promenadi bilo je oko 300 vozila, a u štrajku upozorenja učestvovalo je oko 1.000 ljudi“, saopštio je sindikat IG Metal, organizator protesta, dodaje DW.

Radnici protestuju protiv namera Continentala da u fabrici u Babenhauzenu ukine gotovo 2.600 radnih mesta. Firma je od januara do septembra ove godine pretrpela gubitke u visini 1,1 milijardu evra, želi da u Nemačkoj ukine ukupno 13.000 radnih mesta, a proizvodnju prebaci u istočnu Evropu.

To je dobrim delom i urađeno. Firma u Rumuniji već zapošljava 21.000 radnika, a u Srbiji je 2018. otvoren Centar za istraživanje i razvoj.

„Viša liga investitora“, kako ih je okarakterisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2018. na otvaranju tog Centra u Novom Sadu, dobila je tada, kako prenose mediji, subvenciju države Srbije u visini 9,5 miliona evra za zapošljavanje 500 inženjera. Od tada je kompanija i zaposlila oko 500 ljudi.

„Reč je o 500 visokokvalifikovanih inženjera“, izjavio je svojevremeno Saša Ćoringa, direktor Continental automotiv Srbija i naglasio da su „završili svoju obavezu prema državi, zaposlili sve inženjere“ i da i dalje rastu bez subvencija. On je takođje najavio „nove investicije“.

„Nove investicije“, napominje se u tekstu, podrazumevaju još jednu fabriku u okolini Novog Sada, čija bi izgradnja trebalo da počne već do kraja ove godine.

Saša Ćoringa je najavio da će se tu proizvoditi „najmoderniji kompleksni sistemi za upozoravanje vozača osmišljeni u istraživačkom centru kompanije u Novom Sadu“.

Za to vreme, u Nemačkoj, sindikat IG Metall optužuje menadžment Kontinentala da ne pokazuje zainteresovanost da se postigne kompromis u pregovorima. Sindikat zahteva da se radnicima isplati otpremnina u visini od najmanje 25.000 evra, plus 2,5 mesečne zarade za svaku godinu radnog staža.

Tagovi: Continental, Continental automotiv Srbija, Saša Ćoringa, IG Metall, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
ODLAZE U POVIJEST
Volvo proizveo svoj zadnji dizelski automobil
STOKCHOLM - Volvo Cars se oprostio od dizelskih automobila nakon što je SUV XC90 sišao s proizvodne trake u tvornici Torslanda u Švedskoj u utorak navečer kao posljednji dizelski model švedskog proizvođača.
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
PRODAJA
Slovačka tehnologija letećih automobila prodana kineskoj kompaniji
ZAGREB - Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Europi, kupila je kineska tvrtka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE