GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Continental ima idealno rješenje za električne automobile

Continental ima idealno rješenje za električne automobile
GUME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2020 / 18:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Godina koja je iza nas, za automobilsko tržište bila je iznimno burna, posebno u Europi. Tijekom prvih devet mjeseci registrirano je 29 posto manje automobila, no čak ni to nije bilo dovoljno da se spriječi prva električna revolucija na tom kontinentu.

Prema podacima tvrtke JATO Dynamics, koja se bavi analizom tržišta, u listopadu 2020. godine hibridni i električni automobili činili su 27 posto tržišta novih motornih vozila u Europskoj uniji, jedan posto više od dizelskih vozila.

Prema tim istim podatcima prodaja električnih automobila u Hrvatskoj je mala, ali se neprestano povećava. Unatoč okolnostima prouzročenima pandemijom bolesti COVID-19 broj novoregistriranih električnih vozila 2020. se godine udvostručio u usporedbi s prethodnom godinom, što znači da je registrirano 380 novih električnih automobila. Najveći je porast zabilježen u rujnu kad je registrirano 111 novih električnih vozila.
Vozila s električnim i hibridnim pogonom teža su od konvencionalnih modela, a to je zbog baterije kod električnih automobila, odnosno zbog motora, električnog motora i spremnika za gorivo kod hibrida.

Nadalje, ta vozila pri kretanju na cestu prenose veći okretni moment, stoga je poželjno odabrati gume koje su posebno prilagođene njihovim karakteristikama. U te karakteristike ubrajaju se sigurnost na mokrim i suhim cestama, precizno upravljanje, kratak put kočenja i, što je posebno važno kad je riječ o električnim automobilima, vrlo nizak otpor kotrljanja.

Niži otpor kotrljanja i manje buke

Continentalovi dizajneri guma odlučili su se suočiti s tim izazovom i dizajnirali su gume posebno namijenjene električnim automobilima, autobusima i kamionima. Dodatna težina vozila kompenzira se povećanjem nosivosti karkase, odnosno kostura gume, što se obično označava simbolom XL s bočne strane, a u industriji se trenutačno poduzimaju koraci potrebni za standardizaciju guma još veće nosivosti, što će se vjerojatno označavati simbolom XL+. Vrlo nizak otpor kotrljanja gume postiže se odgovarajućim spojem materijala gaznog sloja, profila i izrade gume, posebno njezinih bočnih strana, kao i vođenjem brige o tome da ukupna težina bude što manja. Sve mjere se moraju pažljivo uskladiti kako bismo se pobrinuli da gume zadrže vrlo sigurne vozne osobine.

S obzirom na to koliko su električna vozila tiša od modela koji imaju motor s unutarnjim izgaranjem, buka u gumama treba se svesti na najmanju moguću razinu. To se može postići umetanjem neke vrste pjenastog umetka u gumu, odnosno primjenom tehnologije koju Continental naziva ContiSilent.

Na prvi pogled ti posebni proizvodi izgledaju posve normalno. Dizajn profila gaznog sloja i bočnog zida te podatci s bočne strane nalik su uobičajenim modelima. Continental proizvodi i gume za komercijalna vozila prilagođene potrebama koje proizlaze iz električne propulzije, poput guma Conti Urban HA3 za električne linijske autobuse. Na Sajmu automobila u Frankfurtu 2018. godine Continental je predstavio i prototip gume za električne kamione.

Dubina gaznog sloja već se može pratiti s pomoću senzora

Oprema za električne automobile koja se naširoko najavljuje, a koju Continental već upotrebljava u pilot-projektu u Danskoj, oprema je za praćenje dubine gaznog sloja i kvalitete gume s pomoću senzora, posebne programske podrške i daljinskog mjerenja. Primjenom odgovarajućih algoritama svi se podaci pohranjuju u „oblaku“, a preciznost se dovodi tik do savršenstva. Zbog toga vozači informacije o kvaliteti svojih guma i istrošenosti gaznog sloja primaju u stvarnom vremenu pa mogu samostalno odlučiti kad će promijeniti gume umjesto da dva puta godišnje odlaze na redovni servis ili vulkanizeru.

Tagovi: Continental, električni automobili, ContiSilent, JATO Dynamics
PROČITAJ I OVO
Tesla prisilno obustavila proizvodnju
PROBLEMI
Tesla prisilno obustavila proizvodnju
SAN FRANCISCO - Kompanija Tesla je obavijestila radnike da će privremeno obustaviti dio proizvodnje u svojoj tvornici za montažu automobila u Kaliforniji, izvijestila je danas agencija Bloomberg, pozivajući se na neimenovani izvor upoznat s tim pitanjem.
Novi vizualni identitet Peugeota
IDENTITET
Novi vizualni identitet Peugeota
PARIZ - Najstarija preživjela automobilska marka na svijetu potvrđuje svoju osobnost i karakter novim logotipom. Okreće novu stranicu u svojoj povijesti.
Didi Chuxing planira ulazak u Europu
ŠIRENJE
Didi Chuxing planira ulazak u Europu
LONDON - Didi Chuxing Technology Co. planira svoj debi u zapadnoj Europi, doznaje Bloomberg, jer tvrtka traži nova tržišta rasta neposredno prije dugo očekivane inicijalne javne ponude.
Foxconn će s Fiskerom proizvoditi električne automobile
PARTNERI
Foxconn će s Fiskerom proizvoditi električne automobile
SAN FRANCISCO - Appleov proizvođač iPhonea - tajvanski proizvođač elektronike Foxconn - proizvodit će električne automobile s kalifornijskim proizvođačem automobila Fisker, javlja Reuters.
Continental kupio manjinski udjel u start-upu Recogni
POTEZI
Continental kupio manjinski udjel u start-upu Recogni
FRANKFURT - Njemački proizvođač automobilskih dijelova Continental AG objavio je u utorak da je stekao manjinski udio u njemačko-američkoj start-up tvrtki Recogni, jer produbljuje svoju stručnost u tehnologiji autonomne vožnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE