GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanski sud: Uberovi vozači imaju pravo na minimalnu plaću i godišnji odmor

Britanski sud: Uberovi vozači imaju pravo na minimalnu plaću i godišnji odmor
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2021 / 15:44
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Uberovim vozačima pripadaju prava kakva se jamče radnicima, uključujući minimalnu plaću i godišnji odmor, presudio je u petak britanski Vrhovni sud, odbacivši žalbu digitalne tvrtke za usluge prijevoza.

Uberovi vozači trenutno u Britaniji imaju status samozaposlenih, što znači da po zakonu imaju pravo tek na minimalnu zaštitu, a Uber je nastojao zadržati takvo stanje kontinuiranim sudskim postupcima.

U kolektivnoj tužbi 25 vozača, sud u Londonu presudio je 2016. da im pripadaju prava poput plaćenog godišnjeg odmora i stanke za radnog vremena.

Uber se žalio na presudu, a Vrhovni sud danas je odbacio njegovu žalbu.

„Vrhovni sud jednoglasno odbacuje Uberovu žalbu. Namjera je zakona pružiti određenu zaštitu ranjivim pojedincima koji imaju ograničeno pravo glasa ili ga čak uopće nemaju kada su u pitanju njihove plaće i uvjeti rada", rekao je u petak sudac George Leggatt.

Uber pak tvrdi da se odluka suda o pravima radnika ne odnosi na svih 60.000 njihovih vozača u Britaniji, uključujući njih 45.000 u Londonu.

„Poštujemo odluku suda koja je fokusirana na mali broj vozača-korisnika Uberove aplikacije u 2016. godini", rekao je šef Uberova odjela za sjevernu i istočnu Europu Jamie Heywood.

"Spremni smo napraviti i sljedeći korak i savjetovat ćemo se sa svim aktivnim vozačima diljem Velike Britanije kako bismo razumjeli promjene koje žele", dodao je Heywood.

Odvjetnički ured Leigh Day priopćio je da bi vozači koji ispunjavaju uvjete mogli imati pravo na prosječnu naknadu od 12.000 funti.

Sindikati kritiziraju povremene, kratkotrajne poslove, tvrdeći da tvrtke njima eksploatiraju radnike. Tvrtke pak odgovaraju da mnogi ljudi prihvaćaju takav angažman, radeći pojedinačne poslove, katkad za više tvrtki paralelno, zato što im odgovara fleksibilnost.

Tagovi: Uber, Velika Britanija, britanski sud
PROČITAJ I OVO
BMW će povećati proizvodnju vozila u Kini
DOGOVOR
BMW će povećati proizvodnju vozila u Kini
PEKING - BMW je dogovorio sa svojim kineskim partnerom Brillianceom povećanje proizvodnje automobila u Kini.
Hyundai suočen s najskupljim opozivom u povijesti
PROBLEMI
Hyundai suočen s najskupljim opozivom u povijesti
LONDON - Hyundai ima probleme s baterijama u svojim automobilima i zbog toga mora opozvati veliki broj vozila zbog čega će pretrpjeti financijsku štetu.
Huawei ulazi u svijet električnih automobila
NOVI ISKORAK
Huawei ulazi u svijet električnih automobila
PEKING - Reuters je danas objavio ekskluzivnu informaciju kako kineski tehnološki div Huawei ulazi u svijet električnih automobila.
Rezultati Volkswagena bolji od očekivanja
STABILNO
Rezultati Volkswagena bolji od očekivanja
FRANKFURT - Volkswagen očekuje da će se isporuke, prihodi i marže ove godine snažno oporaviti kako se pandemija koronavirusa smanjuje, nakon gotovo prepolovljene dobiti 2020. godine koja je i dalje bila bolja nego što je njemački proizvođač automobila prvotno očekivao.
Daimler ukinuo skraćeno radno vrijeme i isplatio bonuse
POTEZI
Daimler ukinuo skraćeno radno vrijeme i isplatio bonuse
KARSLRUHE - Njemački proizvođač automobila Daimler ukinuo je smanjenje broja radnih sati koje je uvedeno zbog pandemije koronavirusa i uplatio bonus za svojih oko 150.000 radnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE