GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BMW, Mercedes i Volkswagen gotovo neokrznuti u krizi

BMW, Mercedes i Volkswagen gotovo neokrznuti u krizi
STABILNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2021 / 21:05
Autor: SEEbiz / Delo
FRANKFURT - Iako je raspoloženje u automobilskoj industriji sredinom prošle godine sve izgledalo prilično katastrofalno, nakon kraja 2020. godine rezultati njemačkih perjanica nisu toliko loši.

Naprotiv, Volkswagen i Daimler godinu su završili sa zavidnom dobiti, a pozitivni signali o cjelogodišnjem poslovanju stizali su i iz BMW-a.

Pogledajmo prvo najveću europski koncern, Volkswagen. Istina je da su morali Toyoti prepustiti prvo mjesto na svijetu po broju prodanih vozila nakon nekoliko godina, ali prošla je godina za njih pozitivno završila. Nakon negativnog prvog tromjesečja, posao im se brzo otvorio, s posebno visokim brojevima u posljednja tri mjeseca 2020. Procjenjuju da je njihova operativna dobit prošle godine iznosila deset milijardi eura, što je znatno manje nego 2019. (19 milijardi). Opseg prodaje svih njihovih marki zajedno smanjio se za 15 posto na 9,3 milijuna vozila, veći minus bio je u Europi, puno manji u Kini.

Daimler, najpoznatiji po marki Mercedes-Benz, također nema loših vijesti. Slično tome, zahvaljujući vrlo snažnom posljednjem tromjesečju, ostvarili su vrlo dobru ukupnu godišnju operativnu dobit od 6,6 milijardi eura, što je bilo znatno iznad očekivanja analitičara, a također za više od 50 posto više nego 2019. godine, kada su imali značajne troškove restrukturiranja. Tako dobre rezultate postigli su i unatoč činjenici da su lani prodali deset posto manje automobila, točnije 2,2 milijuna. I njima je bila gotovo blistava godina u Kini, a prodaja je čak i rasla, što je neutraliziralo pogoršanje uvjeta kod kuće i u Sjevernoj Americi.

Što je s BMW-om, trećim njemačkim automobilskim draguljem? Podaci o dobiti još nisu objavljeni, ali pohvalili su se porastom slobodnog novčanog toka, koji je navodno iznosio tri milijarde eura. Očekuju da će dosegnuti nižu planiranu maržu, ali planiraju se vratiti na dugogodišnju visoku maržu od oko osam posto ove godine. BMW Group je prošle godine prodao 2,3 milijuna vozila širom svijeta, pad prodaje bio je gotovo povoljan u odnosu na prošlogodišnju opću situaciju (minus osam posto), a također su savršeno poravnali tešku situaciju u Europi i Americi rastom prodaje u Kini.

Raspoloženje u njemačkoj automobilskoj industriji svakog mjeseca mjeri ekonomski institut Ifo sa sjedištem u Münchenu. Njihov indeks raspoloženja u industriji blago se popravio na -7,5 u siječnju (-8,5 u prosincu).

"Proizvođači su oprezni optimisti da će se poslovanje poboljšati nakon zatvaranja i stoga trenutno povećavaju zalihe", napisao je Klaus Wolhrabe, voditelj istraživanja u If institutu.

Tagovi: BMW, Mercedes, Volkswagen, Daimler, njemačka auto industrija
PROČITAJ I OVO
Ford povlači 617.000 automobila zbog krovnih nosača
POVLAČENJE
Ford povlači 617.000 automobila zbog krovnih nosača
DETROIT - Američka tvrtka Ford Motor povući će blizu 617.000 automobila SUV Explorer na zahtjev regulatornog tijela, jer bi vijci mogli popustiti, a krovni nosači biti otkinuti, prenosi Reuters.
Volkswagen će naplaćivati korištenje autonomne vožnje
NAPLATA
Volkswagen će naplaćivati korištenje autonomne vožnje
FRANKFURT - VW grupa najvjerojatnije će naplaćivati sedam eura po satu za tehnologiju autonomne vožnje razine 4 u automobilima.
FAZ preporučuje shortanje dionica Tesle
PREPORUKE
FAZ preporučuje shortanje dionica Tesle
FRANKFURT - Frankfurter Allgemeine preporučuje čitateljima da na kratko prodaju dionice Tesle (tzv. shortanje), jer vjeruju da postoji nekoliko razloga za "skraćivanje" (strategija u kojoj dobit urušava cijenu).
Volkswagen: Rekordna dobit, ali i upozorenje za drugi kvartal
UPOZORENJE
Volkswagen: Rekordna dobit, ali i upozorenje za drugi kvartal
FRANKFURT - Njemački proizvođač automobila Volkswagen zabilježio je neto dobit od 3,4 milijarde eura u prvom kvartalu ove godine, nakon 517 milijuna eura u istom lanjskom razdoblju, koje je već bilo obilježeno zatvaranjem trgovina i tvornica automobila.
Snažan rast dobiti BMW-a, ali i upozorenje za ostatak godine
DOBRA GODINA
Snažan rast dobiti BMW-a, ali i upozorenje za ostatak godine
MUNCHEN - BMW je u prvom tromjesečju zabilježio neto dobit od 2,8 milijardi eura, nakon što se zaustavio na 574 milijuna eura u istom lanjskom razdoblju. Prihod od prodaje porastao je za 15 posto, na 26,8 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE