GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH ima samo 145 punionica za električna vozila

BiH ima samo 145 punionica za električna vozila
PUNIONICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2021 / 08:27
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina, uprkos mnogim zakonskim preprekama već ima 145 električnih punionica (konektora) za električna vozila, od čega je 40-tak potpuno javnih, dok su ostale poluprivatnog karaktera i pretežno se nalaze u trgovačkim centrima, na parkinzima hotela i sl.

Nažalost, Bosna i Hercegovina znatno zaostaje u elektromobilnosti u odnosu na regiju, a posebno u odnosu na Europsku uniju.

U BiH imamo tri puta manje registrovanih ekološki prihvatljivih vozila - svega 4 posto. Imamo svega 41 registrovano električno vozilo i 890 registriranih vozila na hibridni pogon.

Broj ekološki prihvatljivih registrovanih vozila u Evropskoj uniji u 2020. godini je preko 2 miliona ili 12,6% od ukupnog voznog parka.
Instalirano je oko 225.000 javnih električnih punionica i njihov broj rapidno raste iz dana u dan.

- Da bismo imali više eko vozila na terenu, nadležni organi trebaju kreirati povoljan poslovni ambijent, počevši od potpunog ukidanja carine na električne automobile, koja trenutno iznosi 5%, te smanjenja carina za hibridna vozila sa 15% na 5%. Većina zemalja u okruženju uopće nema carinu na električna vozila, dok je u prosjeku visina carine za vozila koja nemaju preferencijal iz Evropske unije oko 5%, izjavio je predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH Haris Muratović.

- Nadležne institucije u entitetima i kantonima trebale bi potpuno ukinuti porez na imovinu za električna, a prepoloviti za hibridna vozila kako bi podstakle vozače da razmišljaju o ekološki prihvatljivim vozilima. Samo u protekle tri godine kroz naplatu naknade za okoliš FBiH je naplatila blizu 33,5 miliona KM od građana tokom registracije vozila. Dio navedenih sredstava, tačnije 70% se vraća kantonima, međutim ni jedan Kanton u FBiH, izuzev tuzlanskog, nije uradio ništa konkretno s ciljem smanjenja zagađenja koje dolazi iz transporta. Iz ovog budžeta bi se mogle i trebale izdvajati stimulacije za nabavku ekološki prihvatljivih vozila.

Fond za zaštitu okoliša FBiH je do sada podržao nekoliko projekata u kojima je subvencionirao promociju elektromobilnosti (od nabavke i upotrebe eko prihvatljivih vozila, do tendera stimulacije za nabavku eko vozila, te izgradnje električnih punionica i sl.)
- Nadamo se da će nadležne institucije u BiH slijediti primjer susjeda, te stimulisati nabavku ekološki prihvatljivih vozila, pojednostaviti procedure za instalaciju punionica, ukinuti carine na električna vozila i smanjiti carinu na 5% za hibride, dodaje Muratović.

Sve susjedne države izdvajaju znatna sredstva za podršku pri kupovini ekološki prihvatljivih vozila, naročito za vozila sa električnim pogonom. Srbija tako daje podsticaje do 5.000 €, Hrvatska subvencionira iznos jednak PDV-u, dok Slovenija izdvaja i do 8.500 € subvencije po kupljenom električnom vozilu.
Međutim, uprkos svim trenutnim otežavajućim okolnostima, BiH ima izniman potencijal za razvoj sektora elektromobilnosti, što je ujedno i prijeka potreba usljed velikog zagađenja zraka uzrokovanog i emisijom CO2 zastarjelog voznog parka.

Istovremeno, elektromobilnost predstavlja svojevrsnu šansu bosanskohercegovačkim kompanijama za proširenjem poslovnih aktivnosti, a što dokazuje i veliki interes brojnih privrednih subjekata iz različitih sektora poput automobilske industrije, zaštite okoliša, trgovaca automobilima, elektroenergetike, elektroindustrije, saobraćaja, distribucije nafte i naftnih derivate, okupljenih u proaktivnom radu Udruženja za elektromobilnost pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH.

Fotografija: Pexels

Tagovi: punionice za električne automobile, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Kragujevac: Obnovljena proizvodnja u Fiat Chrysleru
AUTO INDUSTRIJA
Kragujevac: Obnovljena proizvodnja u Fiat Chrysleru
KRAGUJEVAC - Proizvodnja Fijata 500L u fabrici Fiat Chrysler Automobili Srbija (FCA) nastavljena je jutros u 6.00 posle dvonedeljne pauze, rečeno je agenciji Beta u Samostalnom sindikatu te fabrike.
Kupcima Volkswagena u SAD-u hakeri ukrali privatne podatke
HAKERI
Kupcima Volkswagena u SAD-u hakeri ukrali privatne podatke
NEWYORK - Preko 3 milijuna ljudi u SAD-u i nekoliko desetaka tisuća klijenata iz Kanade postali su žrtve krađe podataka koju su hakeri proveli kompromitirajući sustave jednog vanjskog dobavljača Volkswagen grupe. Pogreška je bila u tome što ih je spomenuti kompromitirani partner VW Grupe čuvao u nezaštićenom dokumentu.
KIA Sorento u najluksuznijoj varijanti
LUKSUZ
KIA Sorento u najluksuznijoj varijanti
ZAGREB - Pored hibridnog benzinca i dizelskog modela sada je moguć odabir i plug-in hibrida. Cijene kreću od 357.999 kn koliko stoji 2,2-litreni turbodizelaš 202 KS
Devedeset milijuna kuna poticaja za energetski učinkovita vozila razgrabljeno za šest sati
POTICAJI
Devedeset milijuna kuna poticaja za energetski učinkovita vozila razgrabljeno za šest sati
ZAGREB - U prvih 20 minuta već je otišlo preko 30 posto rezerviranih sredstava za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila.
Volkswagen ulaže u švedskog proizvođača baterija
ULAGANJA
Volkswagen ulaže u švedskog proizvođača baterija
FRANKFURT - Njemački proizvođač automobila Volkswagen objavio je u srijedu da će uložiti dodatnih 620 milijuna dolara u švedskog proizvođača litij-ionskih baterija Northvolt kako bi osigurao opskrbu ključnim dijelovima za svoja električna vozila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE