GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bečom od prosinca prometuje prvi autobus na vodik

Bečom od prosinca prometuje prvi autobus na vodik
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2021 / 08:39
Autor: SEEbiz
BEČ - Grad Beč učinio je prvi veliki korak na putu prema dobu ekološki prihvatljivog goriva i predstavio svoj prvi autobus na vodik. Sljedećih će nekoliko mjeseci, u okviru testne faze, autobus s pogonom na vodik prometovati unutar mreže autobusnih linija, a od siječnja će se njime moći voziti i putnici.

Gradsko poduzeće za javni prijevoz Grada Beča „Wiener Linien“ već je nekoliko puta testirao autobuse na vodik, pa su se zainteresirani tako u lipnju 2020. na liniji 39A besplatno mogli voziti ovim klimatski prihvatljivim prijevoznim sredstvom. Novi autobus na vodik marke „Hyundai“ u pogonu će biti ipak dulje kako bi se probne vožnje mogle opsežnije ispitati.

Prometovat će svim linijama, od središta grada pa sve do brda Kahlenberg u 19. bečkom okrugu, iako ne po voznom redu. Putnici će se za besplatnu vožnju moći prijaviti putem internetskih stranica poduzeća za prijevoz od 10. siječnja 2022. jer će se prva faza testnih vožnji odvijati bez njih. Novi autobus na vodik predstavljen je 9. prosinca 2021 u garaži poduzeća „Wiener Linien“ u naselju Leopoldau u 21. okrugu Floridsdorf. Tom je prilikom bečki gradski koncern „Wiener Stadtwerke“ pustio u pogon i prvu punionicu vodika u kojoj će se u budućnosti moći puniti i autobusi i teretna vozila kojima Beč doduše zasad ne raspolaže.

Član bečkog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke izjavio je predstavljajući prvu punionicu i autobus na vodik kako su oboje prekretnica u zajedničkoj strategiji Grada Beča u okviru oblikovanja energetske budućnosti. Gradsko poduzeće za energetiku „Wien Energie“, poduzeće za distribuciju električne energije, plina, daljinskog grijanja i pružanja telekomunikacijskih usluga „Wiener Netze“ te „Wiener Linien“ udružuju snage kako bi se do 2040. postigla klimatska neutralnost, istaknuo je Hanke.

Deset autobusa na vodik do 2024.

Vozni park bečkog poduzeća za javni prijevoz sustavno će se proširivati. Do 2023. bi tako na liniji 39A trebalo prometovati još pet autobusa na vodik, a 2024. bi njih deset na toj liniji zamijenilo sve autobuse s pogonom na tradicionalna goriva. Zahvaljujući podzemnoj željeznici i tramvajima već se 80 posto bečkog javnog prometa odvija bez emisija ugljičnog dioksida, a uključivanjem autobusa na vodik u promet postotak bi se trebao još povisiti.

Druga punionica i postrojenje za proizvodnju vodika elektrolizom

Punionica i autobusi na vodik dio su strategije bečkog koncerna predstavljene u proljeće 2021. prema kojoj bi Beč do 2030. postao središte za proizvodnju vodika u istočnom dijelu Austrije. Sljedeći koraci u realizaciji te strategije već su poznati. U bečkom 11. okrugu Simmering izgradit će se još jedna punioca te postrojenje za proizvodnju vodika elektrolizom vode. Početak gradnje postrojenja snage 2,5 MW planiran je u drugoj polovici 2022., a „Wien Energie“ će ondje već sljedeće godine proizvoditi „zeleni vodik“. Struja za elektrolizu dobivat će se iz obnovljivih izvora energije.

Tagovi: autobus na vodik, Beč, Wiener Stadtwerke, Wiener Linien
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i Mađarska s najvećim rastom potražnje za automobilima u 2021.
AUTO TRŽIŠTE
Hrvatska i Mađarska s najvećim rastom potražnje za automobilima u 2021.
ZAGREB - Potražnja za automobilima u EU blago je pala u 2021. godini, ponajprije zbog nestašice poluvodiča, dok je Hrvatska uz bok Mađarskoj s najvećim rastom, pokazalo je u utorak izvješće udruge proizvođača automobila ACEA.
Nestašica čipova pogodila prodaju Renaulta u 2021.
PRODAJA
Nestašica čipova pogodila prodaju Renaulta u 2021.
PARIZ - Francuski proizvođač automobila Renault izvijestio je u ponedjeljak o padu prodaje u 2021. godini koju je obilježila nestašica čipova, prouzročivši probleme u proizvodnji vozila širom svijeta.
Subaru predstavio električni auto od 1073 konja
STRATEŠKI
Subaru predstavio električni auto od 1073 konja
ZAGREB - Subaru je relativni početnik u domeni električnih automobila, ali se sve više zahuktava.
Renault želi prodavati samo električna vozila u Europi do 2030. godine
AMBICIJE
Renault želi prodavati samo električna vozila u Europi do 2030. godine
PARIZ - Francuski proizvođač automobila Renault namjerava prodavati samo električna vozila u Europi do 2030. godine.
Prodaja Toyota Motor Europea porasla je za 8% u 2021. i dosegla rekordni tržišni udio
SJAJNE BROJKE
Prodaja Toyota Motor Europea porasla je za 8% u 2021. i dosegla rekordni tržišni udio
ZAGREB - Toyota Motor Europe (TME) 2021. godinu zaključila je s ukupno 1.076.300 prodanih vozila marke Toyota i Lexus i tako ponovno nadmašila sveukupni stabilni tržišni rezultat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE