GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beč ulaže u električne teretne bicikle

Beč ulaže u električne teretne bicikle
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 13:39
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Grad Beč od 1. veljače 2020. poduzećima subvencionira kupnju električnih teretnih bicikala i električnih teretnih trokolica. U tu je svrhu iz bečkog fonda za zelenu električnu energiju osigurano ukupno 800.000 eura.

Za bicikl korisne nosivosti između 40 i 100 kg pokriva se do 50 % troškova u maksimalnom iznosu od 2.000 eura, a za onaj korisne nosivosti preko 100 kg do 30 % troškova u maksimalnom iznosu od 4.000 eura. Dodatnih 500 eura dobivaju prve tri potvrđene prijave u pojedinom gradskom okrugu kao i prijavljena poduzeća s dokazom o prodaji ili oporabi vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem.

„S akcijskim planom Logistika 2030.+ imamo strateški orijentir za to kako bi logistika u našem gradu ubuduće trebala izgledati. Poput Ministarstva za zaštitu klime ovom subvencijom potičemo poduzetnike da manje putuju automobilom“, objašnjava bečka dogradonačelnica i članica gradskog poglavarstva za zaštitu klime, Birgit Hebein. U gradskom prostoru, naime, postoji puno potencijala za održivi prijevoz za vlastite potrebe. Kratke i srednje duge rute mogu se učinkovitije i na ekološki prihvatljiviji način prijeći električnim teretnim biciklima.

„Prometni sektor najveći je uzročnik stakleničkih plinova koji štetno djeluju na klimu. Svaki dodatni teretni bicikl na bečkim ulicama dugoročno pomaže smanjiti emisije CO2“, naglašava pročelnik bečkog Gradskog ureda za energetsko planiranje, Bernd Vogl. Sa svakim subvencioniranim teretnim biciklom može se uštedjeti oko 0,67 tona ugljičnog dioksida godišnje. Kako se za subvenciju dosad prijavilo oko 160 poduzeća, time bi se u sljedećih deset godina moglo potencijalno uštedjeti 1.070 tona CO2.

Poduzetnici u sklopu prijave trebaju objasniti zašto planiraju kupiti električni teretni bicikl. Oko 85 % njih kao posebno važan faktor spominje jednostavnije parkiranje, a nakon toga slijedi prelazak na prijevozno sredstvo s nultom emisijom CO2. Uz to, većini je poduzetnika posebno važna i ušteda vremena i troškova kao i bolji imidž firme.

A rezultati ove bečke inicijative već su vidljivi. Naime, oko 90 % poduzeća koja su zatražila subvenciju prethodno uopće nije koristilo teretne bicikle. „Upoznala sam stolara koji je uz pomoć naše subvencije kupio električni teretni bicikl za prijevoz svojih alata. Upravo su takvi obrti, koji se sada umjesto na kombije oslanjaju na električne teretne bicikle, predvodnici klimatski prihvatljivije logistike. U tom pogledu potičem sva poduzeća da učine ovaj korak i daju svoj doprinos zaštiti klime“, ističe dogradonačelnica Hebein.

Prema ispitivanju tvrtke Bečkog holdinga „Urban Innovation Vienna“ gotovo tri četvrtine dosad prijavljenih poduzeća ima manje od deset zaposlenih. Oko 80 % dolazi iz sektora trgovine, gastronomije, kinematografije i fotografije, umjetnosti i kulture te građevinarstva. Osim toga, subvenciju su posebno dobro prihvatila mikropoduzeća odnosno tvrtke s jednim zaposlenim koje su osobito pogođene posljedicama pandemije koronavirusa i gospodarske krize.

Tagovi: električni bicikli, električni teretni bicikli, Grad Beč
PROČITAJ I OVO
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
POTONUĆE
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
NEW YORK - Proizvođač električnih automobila i član Sedam veličanstvenih Tesla (TSLA) imao je teško prvo tromjesečje, izgubivši gotovo 30% od početka godine do danas.
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
RAT CIJENAMA
Xiaomijev električni automobil 4.000 dolara jeftiniji od Teslinog Modela 3
PEKING - Kineska tvrtka za pametne telefone Xiaomi priopćila je u četvrtak da će prodavati svoj prvi automobil za puno manje od Teslinog Modela 3, dok se ratovi cijena zahuktavaju na kineskom žestoko konkurentnom tržištu električnih automobila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE