GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AutoX predstavio prvu kinesku flotu autonomnih automobila (VIDEO)

AutoX predstavio prvu kinesku flotu autonomnih automobila (VIDEO)
PREKRETNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2020 / 20:11
Autor: Siniša Malus
SHENZEN - U tehnološki najrazvijenijem gradu na svijetu Shenzenu ovih je dana startup AutoX predstavio prvu flotu od 25 autonomnih automobila nazvanih RoboTaxi.

Riječ je o prvom kontingentu autonomnih automobila koji će voziti kineskim prometnicama.

Ovo postignuće dolazi samo pet mjesewci nakon što je AutoX, startup koji ima financijsku podršku Alibabe, postao druga kompanija koja je dobila dozvolu u kaliforniji da započne s testiranjima autonomnih automobila.

RoboTaxis su opremljeni tvrtkinom vlasničkom upravljačkom jedinicom pod nazivom XCU koja ima bržu brzinu obrade i više računskih mogućnosti za rješavanje složenih cestovnih scenarija u najvećim kineskim gradovima. Startup se trenutno priprema za izgradnju testne flote u još četiri grada.

"To je san", rekao je izvršni direktor AutoX-a Jianxiong Xiao u intervjuu za CNN.

"Nakon toliko napornog rada toliko godina, konačno smo došli do točke da je tehnologija dovoljno zrela, da se i sami osjećamo samouvjereno da zaista uklonimo sigurnosnog pokretača."

Xiao je rekao da je tvrtka osvojila regulatore nakon što je radila na poboljšanju svog softvera i hardvera.

"Imamo više od stotinu vozila koja svakodnevno voze cestama [u Kini] kako bi prikupila podatke", rekao je. "AI softver je sada značajno poboljšan"

"S tehničke točke gledišta, automobil je spreman", rekao je Xiao.

AutoX je 2016. godine osnovao Xiao, bivši asistent na Princetonu koji još uvijek voli da ga se zove "Profesor X". Tvrtka sa sjedištem u Shenzhenu usredotočena je na stvaranje tehnologije koja ulazi u samovozeće automobile i surađuje s vodećim proizvođačima automobila, kao što je Fiat Chrysler, kako bi razvila svoj brend.

Tagovi: Shenzen, AutoX, Jianxiong Xiao, autonomni automobili
PROČITAJ I OVO
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
PLAĆA
Tesla ponovno traži odobrenje dioničara za Muskovu plaću
NEW YORK - Tesla je u srijedu zatražio od svojih dioničara da još jednom odobre rekordnu plaću izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koja je određena 2018., ali ju je sutkinja u Delawareu odbila u siječnju.
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
SOLIDNO
Volvo Group s većom dobiti unatoč manjoj prodaji
STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona, autobusa i hardvera Volvo Group u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio 14,1 milijardu švedskih kruna (120,4 milijuna eura) neto dobiti, što je 9,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
AUTO TRŽIŠTE
Rast broja registriranih vozila u Hrvatskoj u 2023.
ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine bilo 2.554.524 registriranih cestovnih vozila što je četiri posto više u odnosu na 2022., podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE