GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Automobilske kompanije u problemima zbog nestašice čipova

Automobilske kompanije u problemima zbog nestašice čipova
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2021 / 08:30
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Europski proizvođači automobila oporavljaju se od koronakrize brže nego što se očekivalo, no probleme im sada zadaje nestašica čipova, važnog sastavnog dijela svakog automobila.

Zbog krize koju je izazvao koronavirus proizvođači čipova morali su reorganizirati kapacitete i pronaći nove klijente i to im je pošlo za rukom, rekao je Wolfgang Weber, glavni izvršni direktor njemačkog udruženja elektroindustrije ZVEI.

Pandemija je potaknula veliku potražnju za čipovima među proizvođačima uređaja za zabavu, poput televizora, glazbenih uređaja i igraćih konzola, te u biotehnološkom i računalnom sektoru.

Neočekivano brzi oporavak od posljedica pandemije potaknuo je u međuvremenu val narudžbi i u automobilskom sektoru, koji čipove koristi u sve sofisticiranijim elektroničkim komponentama vozila.

Proizvođačima čipova stoga treba nekoliko mjeseci da reorganiziraju proizvodnju i ponovno uhvate korak s potražnjom. Nažalost, to nije moguće brže provesti i proizvođači automobila trebali bi to razumjeti i ubuduće o tome više voditi računa, pojasnio je Weber.

Njemačko udruženje automobilske industrije (VDA) poručilo je da intenzivno radi na osiguranju opskrbe poluvodičima, što uključuje i suradnju s njemačkom vladom. Nestašica je već rezultirala privremenim ukidanjem radnih smjena u Volkswagenu, Audiju i Daimleru, koji su zato intenzivirali sudjelovanje u programima vladinih potpora za naknadu plaća radnika.

Stručnjaci također ukazuju na posljedice smanjene proizvodnje u Kini, nakon nedavnog gašenja dvadeset pogona u kojima se talio silicij, objavila je Njemačka agencija za mineralne resurse (DERA).

Među razlozima navedena je dugotrajna suša u pojedinim regijama koja je rezultirala smanjenom proizvodnjom vode.

"A treba nadoknaditi i pad proizvodnje povezan s koronavirusom", ističe čelnik njemačke agencije za mineralne resurse Peter Buchholz. Ne očekuje, međutim, dugoročne probleme s opskrbom, poručio je.

Iz ZVEI-ja ipak pozivaju europske proizvođače čipova da izgrade vlastite proizvodne kapacitete kako bi zajamčili tehnološki suverenitet.

Tagovi: auto industrija, čipovi, Wolfgang Weber, Peter Buchholz, Njemačko udruženje automobilske industrije
PROČITAJ I OVO
Italija: Vlasti pod pritiskom aktivista zaustavile proširenje poligona Porschea
PRITISCI
Italija: Vlasti pod pritiskom aktivista zaustavile proširenje poligona Porschea
RIM - Talijanske vlasti zaustavile su pod pritiskom prosvjeda ekoloških aktivista proširenje probnog poligona proizvođača sportskih vozila Porschea u Apuliji.
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
POTONUĆE
Katastrofalan prvi kvartal za dionice Tesle
NEW YORK - Proizvođač električnih automobila i član Sedam veličanstvenih Tesla (TSLA) imao je teško prvo tromjesečje, izgubivši gotovo 30% od početka godine do danas.
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
PODRŠKA
Scholz podržao proširenje Tesline tvornice
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je proširenje tvornice Tesla u blizini Berlina. U Greenheideu je jedina europska tvornica američkog proizvođača električnih automobila.
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
KARIJERE
Darko Lukić od 1. jula novi izvršni direktor Nelt grupe
BEOGRAD - Darko Lukić će od 1. jula ove godine biti novi izvršni direktor Nelt grupe, saopštila je danas ta kompanija.
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
AFERE
Njemački sud u aferi Dieselgate osudio i Mercedes
BERLIN - Proizvođač automobila Mercedes-Benz svjesno je ugrađivao softver koji dovodi u zabludu u dizelska vozila, zaključio je danas njemački sud, otvarajući vrata vlasnicima vozila da tuže za naknadu štete.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE