GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Audi e-tron GT quattro: Električni automobil koji nije dosadan

Audi e-tron GT quattro: Električni automobil koji nije dosadan
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2021 / 08:29
Autor: SEEbiz / autonet
INGOLSTADT - I dok mnogi smatraju kako su električni automobili bezosjećajni, dosadni i bezlični, u Audiju smatraju kako takvim mišljenjima nema mjesta.

U skladu s time upravo su predstavili coupe s četvorim vratima, a koji kombinira emocionalan dizajn sa snažnim pogonom i dinamičnim upravljanjem. Time gran turismo poprima jedan potpuno novi oblik. Prodaja je najavljena već za proljeće, a odmah će na raspolaganju biti e-tron GT quattro, kao i snažnije RS e-tron GT izdanje.

Audi e-tron GT ima dimenzije klasičnog gran turismo modela. Nastao je na platformi s međuosovinskim razmakom od 290 centimetara. Svega centimetar mu nedostaje da je dug okruglo 5 metara, širok je 196 cm, a visok tek 141 cm. Raspolaže i stražnjim prtljažnikom od vrlo solidnih 407 litara obujma, dok sprijeda, ispod poklopca motora, osigurava dodatnih 85 litara prostor, piše Autonet.

Idemo se odmah posvetiti onome po čemu će e-tron GT plijeniti svoje kupce, a to je svakako pogon. Osiguran je električni pogon na sve kotače s jednim sinkronim strojem (PSM) na prednjoj i stražnjoj osovini, s time da je kod stražnjeg elektromotora pripremljen dvostupanjski prijenos. Dobivene su i vrlo respektabilne performanse. Tako model e-tron GT quattro ubrzava od nula do 100 km/h u 4,1 sekunde, dok je modelu RS potrebno samo 3,3 sekunde, i to oba slučaja u boost načinu rada. Najveća brzina je 245 km/h odnosno 250 km/h.

Prednji elektromotori u modelu e-tron GT quattro imaju izlaznu snagu od 175 kW (238 KS), a stražnji motor 320 kW (435 KS). Oba elektromotora čuvaju rezerve na raspolaganju za ekstremne situacije u vožnji, zbog čega zbroj njihovih pojedinačnih snaga znatno premašuje ukupnu snagu pogona od 350 kW (476 KS). U boost načinu rada je putem opcije Launch Control dostupno 390 kW (530 KS) na 2,5 sekundi. Ukupni okretni moment je 630 Nm. U modelu RS e-tron GT, elektromotor na prednjoj osovini također ima izlaznu snagu od 175 kW (238 KS), dok je izlazna snaga stražnjeg motora 335 kW (456 KS). Ukupna izlazna snaga je 440 kW (598 KS), a ukupni okretni moment je 830 Nm. U boost načinu rada izlazna snaga se na kratko povećava na 475 kW (646 KS).

PSM motori (permanentno sinkronizirani motori) u modelu e-tron GT rade vrlo učinkovito. Elektromotor, njegova učinska elektronika i mjenjač čine kompaktan blok na obje osovine. Stražnji elektromotor prenosi svoje okretne momente na dvostupanjski mjenjač. Prvi stupanj prijenosa kratkog omjera omogućuje zapanjujuće ubrzanje pri kretanju s opcijom Launch Control i pripadajućim boost načinom rada. Ako se vozač odluči ne koristiti ovu opciju, e-tron GT kreće u drugom stupnju prijenosa. Općenito govoreći, drugi stupanj prijenosa s dugim omjerom poboljšava ekonomičnost i također osigurava velike količine rezervne snage.

Oba modela u pravilu voze s električnim pogon na sve kotače, dok samo ‘efficiency’ način rada sustava dinamičnog upravljanja Audi drive select prioritet daje prednjem pogonu. U slučaju skliske površine ceste, velikih zahtjeva za snagom ili brzog skretanja, ovdje se također aktivira elektromotor za pogon na stražnje kotače, i to približno pet puta brže nego kod mehaničkog pogonskog sklopa quattro. Električni pogon na sve kotače regulira raspodjelu okretnog momenta između osovina – kontinuirano, potpuno varijabilno i unutar nekoliko tisućinki sekunde. Time quattro princip pogona na sva četiri kotača, koji je Audi uveo na tržište prije više od 40 godina, predstavlja se na novoj, fascinantnoj tehnološkoj razini.

Kad vozač otpusti desnu papučicu, pogon se obično prebacuje na krstarenje, omogućavajući gran turismu da elegantno i ekonomično klizi. Suprotno tome, vozilo se oporavlja u načinu rada gibanja uslijed inercije, tj. u ‘dynamic’ načinu rada sustava Audi drive select. Bez obzira na način rada, vozač može koristiti tipke na kolu upravljaču za namještanje dvije ručne razine rekuperacije ili odabrati automatsku razinu u MMI sustavu. U tom slučaju potpora za predviđanje učinkovitosti (Predictive Efficiency Assist) regulira krstarenje i rekuperaciju na temelju podataka o rute iz navigacije i preko senzora u vozilu.

Tijekom kočenja elektromotori sami usporavaju vozilo do otprilike 0,3 g, tj. veliku većinu svih primjena kočnica u svakodnevnoj vožnji. To im omogućuje rekuperaciju do 265 kW. Hidrauličke kočnice aktiviraju se samo kada vozač naglo koči, a rekuperacija ostaje aktivna sve dok se vozilo ne zaustavi. U svim situacijama u vožnji: potpuno ubrzanje, dinamično upravljanje, krstarenje ili rekuperacija kočenjem automobil ostaje stabilan jer su njegovi upravljački sustavi za kočnice, ovjes, pogon i učinsku elektroniku usko povezani i brzo surađuju.

Sustav litij-ionske baterije nalazi se između osovina u najnižoj točki vozila. Time se osigurava nisko težište koje je prikladno za sportska vozila te raspodjela težine između prednjih i stražnjih osovina koja je vrlo blizu idealnog omjera 50:50.

U oba modela visokonaponska baterija može pohraniti 86 kWh energije neto (93 kWh bruto). Sastoji se od 33 modula s ćelijama od kojih svaki sadrži dvanaest vrećastih ćelija s fleksibilnom vanjskom ovojnicom. 30 modula čini nižu razinu koja ima udubljenje u stražnjem dijelu čime se stvara prostor za noge putnika na stražnjem sjedalu. Gornja dio baterije sadrži preostala tri modula koji su smješteni ispod stražnjih sjedala. Priključci, osigurači i glavni upravljački uređaj smješteni su ispod središnje konzole. Napon sustava od 800 V omogućuje kontinuiranu izlaznu snagu i skraćuje vrijeme punjenja.

Unutrašnja struktura baterije koja sadrži module, okvir koji ju okružuje i poklopac izrađeni su od lakog aluminija. Sustav baterije značajno pridonosi tvrdoći i zaštiti od sudara karoserije na koju je pričvršćen pomoću 28 vijaka. Ispod prostora za ćelije nalazi se složena struktura ravnih izbočenih dijelova kroz koje teče rashladno sredstvo koje cirkulira u vlastitom optoku niske temperature. Optimalna temperatura baterije je između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva.

Četiri zasebna optoka rashladnog sredstva reguliraju temperaturu u visokonaponskim komponentama i interijeru, svaki na svojoj temperaturi. Međusobno ih se prema potrebi može fleksibilno povezati. Ako je potrebna visoka izlazna snaga nekoliko puta zaredom, pomoću ventila povezuje se optok rashladnog sredstva baterije s optokom rashladnog sredstva klimatizacijskog sustava – intenzivno hlađenje zadržava snagu pogona na konstantno visokoj razini. Optok rashladnog sredstva pomaže i s hlađenjem tijekom brzog punjenja istosmjernom strujom koje može zagrijati bateriju do 50 Celzijevih stupnjeva.

Serijska oprema modela e-tron GT uključuje toplinsku pumpu kojom se zagrijava interijer pomoću otpadne topline visokonaponskih komponenti. Toplinskom se pumpom znatno smanjuje gubitak dosega koji je posljedica upravljanja klima-uređajem, posebice zimi kada pumpa zamjenjuje termoelektrični grijaći element. Kupci mogu upravljati unaprijed unesenim postavkama upravljanja klima-uređajem i punjenjem putem svojih smartphonea pomoću aplikacije myAudi. Model e-tron GT kao dodatnu opremu može imati luksuzan sustav toplinske regulacije koji uključuje i vanjska zrcala i stražnji prozor.

Priključci za punjenje nalaze se iza prednjih kotača. Obje strane imaju priključke za izmjeničnu struju (AC), a zdesna se nalazi i priključak za istosmjernu struju (DC). Audi e-tron GT isporučuje se kupcima s dva kabela za punjenje: jednim kabelom Mode 3 za javne stanice za punjenje te sustavom za punjenje ‘compact’ za kućnu utičnicu. Inteligentni sustav punjenja ‘connect’ dostupan je kao alternativa. Njegova internetska veza omogućuje i kontrolu putem aplikacije myAudi i ažuriranje funkcija. U suradnji s odgovarajućim sustavom upravljanja električnom energijom kućanstva nudi dodatne pametne funkcije kao što su punjene u vrijeme jeftine struje u slučaju promjenjivih cijena električne energije.

Audi e-tron GT može se standardno puniti s 11 kW AC, što omogućuje punjenje prazne baterije tijekom noći. Opcijski punjač za 22 kW uslijedit će ubrzo nakon uvođenja na tržište. Na snažnim DC stanicama za punjenje može se dosegnuti kapacitet punjenja do 270 kW. To mu omogućuje da u tek nešto više od pet minuta bateriju napuni energijom dostatnom za prelaženje udaljenosti do 100 kilometara. Punjenje od 5 do 80 % napunjenosti baterije (stanje napunjenosti) traje manje od 23 minute u idealnim uvjetima.

Kupci u Europi mogu se koristiti uslugom punjenja koja trenutačno uključuje oko 200.000 javnih stanica za punjenje. Dostupni su im pogodniji uvjeti mreže za brzo punjenje Ionity na području čitave Europe. U ciklusu NEDC, model Audi e-tron GT quattro ima prosječnu potrošnju 19,6 do 18,8 kWh električne energije na 100 kilometara, a potrošnja modela RS iznosi od 20,2 do 19,3 kWh. Rezultat toga je doseg do 488 kilometara, odnosno 472 kilometra (prema WLTP ciklusu vožnje). Tome pomaže i niski koeficijent otpora zraka od 0,24.

Pametna priprema automobila, te mogućnost prilagodbe smještaja baterija omogućili su niži položaj sjedenja na stražnjim sjedalima. Time je omogućeno dovoljno prostora za noge, ali glavu, bez obzira na nižu liniju krova. e-tron GT može biti opremljen kotačima od 19- do 21-cola, a što daje snažan dojam vanjskog dizajna. Gledajući automobil sprijeda, dominira Singleframe unutar kojeg je klasični saćasti uzorak, a koji je sada obojan u boju karoserije, a rešetka i bočni otvori za zrak uokvireni su crnom maskom. Za razliku od modela s termičkim motorom gdje je Singleframe zadužen za hlađenje motora, kod modela e-tron GT on skriva većinu senzora. Samo donji od šest uglova imaju otvore za dovod zraka.

Ravan prednji kraj s izduženim poklopcem motora i ravno vjetrobransko staklo tonu u strmu liniju krova. Omogućen je i stakleni krov, a blago nagnuti C stupovi u stražnjem dijelu elegantno se spajaju sa snažnim ramenim pojasom karoserije. Uska, izdužena kabina smještena s ravnom linijom krova, koja je dodatnih 17 milimetara niža od modela A7 Sportback, naglašava sportski karakter. Stražnja su svjetla povezana ravnom svjetlosnom trakom. Vizualno pomaknuti difuzor daje dodatni pečat ovom modelu. Tu je i spojler s integriranim rubom koji ide paralelno sa svjetlosnom trakom i zaokružuje sportski izgled.

Paleta boja obuhvaća devet boja, uključujući novu Taktik zelenu boju. Ovisno o boji završnog laka, Singleframe je dostupan ili u boji karoserije uz Hekla sivu boju ili u Black optik paketu, zajedno s bočnim oblogama pragova i difuzorom. Tri su različita karbonska paketa još ekskluzivniji. Audi na zahtjev u ponudi ima i kućišta vanjskih zrcala i cijeli krov u izvedbi od polimera ojačanog karbonskim vlaknima (CFRP). Serijski je krov izrađen od stakla s toplinskom izolacijom.

Audijevi su stručnjaci mnogo pažnje posvetili aerodinamici. Ona nije sama sebi cilj već je važna značajka dizajna. Koeficijent otpora zraka od 0,24 izgleda kao da je oblikovan utjecajem vjetra – a i jest. Razvijen je bliskom suradnjom dizajnera i inženjera za aerodinamiku. Iza velikih izbočina ispod glavnih svjetala i iza otvora u kutu Singleframe nalazi se kontrolirani otvor za rashladni zrak koji osigurava aktivnu aerodinamiku. Radi protoka, dva kontrolirana otvora za ulazak hladnog zraka ostaju zatvorena što je češće moguće. Kada se otvore u kontekstu dinamičnog stila vožnje, kanali u obliku slova Y šalju zrak hladnjacima i u kućištima prednjih kotača, kako bi se ohladile kočnice

Drugi bitan faktor u pogledu koncepta aktivne aerodinamike je stražnji spojler koji se električno proširuje u dva različita položaja ovisno o situaciji u vožnji. Usko surađuje s ravnim i glatkim podvozjem koje završava širokim difuzorom. To omogućuje odličan protok zraka sa stražnjeg kraja vozila, a podizanje do kojega dolazi na stražnjoj osovini pri velikim brzinama gotovo se u potpunosti kompenzira. Kada zračni ovjes (serijski u RS modelu) spusti karoseriju ovaj se efekt dodatno povećava daljnjim poboljšanjem protoka zraka, stabilnošću upravljanja i smanjenjem podizanja.

LED svjetlosni potpis sprijeda i straga imaju naglašeno trodimenzionalno modeliranje i ističu emocionalni izgled modela e-tron GT. Svjetla za dnevnu vožnju daju upečatljiv svjetlosni potpis zajedno s karakterističnim plavim dizajnerskim ukrasima opcijskog laserskog dugog svjetla koje se nalazi u središtu glavnih svjetala. Ukrasna svjetlosna traka straga prostire se cijelom širinom vozila te se dinamički mijenja od linije u središtu do sve većih segmenata prema vanjskim rubovima zbog čega model e-tron GT izgleda još moćnije.

Za model e-tron GT dostupne su tri varijante glavnih svjetala. Audi ih serijski isporučuje u LED tehnologiji s dinamičkim žmigavcima. Kao alternativa dostupna su Matrix LED glavna svjetla. Njihova stalna duga svjetla mogu svijetliti maksimalnom svjetlinom bez da zasljepljuju ostale sudionike u prometu. Model RS e-tron GT serijski dolazi uz Matrix LED glavna svjetla. Vrhunac ponude su Matrix LED glavna svjetla s Audi laserskim svjetlom. Pored modula kratkog svjetla postavljena je laserska točka. Laserska se točka aktivira od brzine od 70 km/h te udvostručuje doseg dugog svjetla.

Tagovi: Audi e-tron GT quattro, električni automobili, Audi, Volkswagen
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE