GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aplikacija na mobitelu upozoravat će vozače na pretjeranu brzinu

Aplikacija na mobitelu upozoravat će vozače na pretjeranu brzinu
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2021 / 10:18
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Upozorenje na prekoračenje ograničenja brzine, obavijesti o zastojima, prikaz obilaznih smjerova – neke su od mogućnosti koje će pružati svim korisnicima autocesta u Hrvatskoj mobilna aplikacija koju će izraditi Hrvatske autoceste, a za čiju će izradu uskoro raspisati javni natječaj, piše u ponedjeljak Večernji list.

Procijenjena vrijednost te nabave iznosi 2,6 milijuna kuna bez PDV-a, navodi dnevnik.

Ta mobilna aplikacija omogućit će korisnicima pristup informacijama o trenutačnom stanju prohodnosti i meteorološkim uvjetima na dionicama pod nadležnošću svih koncesionara autocesta u RH, dakle uz HAC-ove prometnice, uključuje i Istarski ipsilon i autocestu Zagreb – Macelj.

Kako se navodi u projektnom zadatku koji je dio natječajne dokumentacije, sučelje mobilne aplikacije treba biti intuitivno i jednostavno za korištenje te korisniku aplikacije na brz i pregledan način omogućiti informiranje o stanju prometa na planiranoj ruti autocesta, a što uključuje obavijesti o izvanrednim događajima, radovima na autocestama i povezanim državnim cestama, o stanju na graničnim prijelazima, tu je i pristup prometnim kamerama, kao i izvještaj o vremenima putovanja. Korisnici aplikacije, koja će biti besplatna, dobivat će i obavijesti o trenutačnom ograničenju brzine na dionici, o meteorološkim uvjetima, odmorištima i dostupnim sadržajima, o naplati cestarine, a na toj platformi bit će i kontakti za policiju, vatrogasce, hitnu medicinsku pomoć. Tako će korisnici moći planirati rutu putovanja uvidom u aktivne izvanredne obavijesti i radove, preko nje će moći i dojaviti incidentni događaj.

U planiranju putovanja pomoći će im u svakom slučaju i prikaz obilaznih smjerova u slučaju da je zbog izvanrednog ili najavljenog događaja dionica autoceste zatvorena za promet svim ili pojedinim skupinama vozila, a na karti u aplikaciji moći će vidjeti i prikaz trenutačne lokacije svog vozila. Aplikacijom će se postupno uvoditi i zaprimanje informacija o stanju u prometu iz zemalja u okruženju – Slovenije, Italije, Austrije, Češke, Mađarske – te u slučaju izvanrednih događaja u tim zemljama aktivirat će se planovi vođenja puta (TMP – Traffic Management Plans), a sve kako bi korisnici aplikacije koji putuju prema tim zemljama imali u realnom vremenu informaciju o događajima na autocestama tih zemalja i optimalnom vođenju prometa prema željenom cilju.

Uz aplikaciju, ovim projektom će se nadograditi i javne web-stranice HAC-a s interaktivnom kartom, a što uključuje prikaz karte, odabir slojeva karte, tekstualni pregled aktivnih izvanrednih obavijesti i radova, tekstualni prikaz meteoroloških uvjeta i prohodnosti, usmjeravanje, predviđanje stanja prometa, filtriranje, sortiranje podataka. Kako se navodi u dokumentaciji, sukladno interesu HAC-a da kao javno poduzeće koje upravlja većim dijelom mreže autocesta poboljša informiranje javnosti, nadogradnja i razvoj predloženih aplikacija predstavljat će znatan iskorak u poboljšanju javnog informiranja, donosi Večernji list.

Tagovi: aplikacija na mobitelu, Istarski ipsilon, autocesta Zagreb – Macelj, prevelika brzina, Hrvatske autoceste
PROČITAJ I OVO
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen očekuje probleme na kineskom tržištu
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen (VW) očekuje da će sljedeće dvije godine na visoko konkurentnom kineskom tržištu automobila biti teške.
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
BOLJE OD OČEKIVANJA
Xiaomi prodaje više električnih vozila nego što se očekivalo
PEKING — Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi prodaje svoje nove električno vozilo bolje od očekivanog, što ga dovodi bliže rentabilnosti unatoč nižim cijenama od Tesle Model 3.
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
UZLET
Dionice Tesle uzletjele 13 posto nakon što je Musk najavio početak proizvodnje jeftinijeg automobila
NEW YORK - Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se tvrtka za električna vozila suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
RAST
Volvo Cars povećao prodaju i operativnu dobit u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u srijedu je izvijestio o porastu osnovne operativne dobiti u prvom tromjesečju potaknutom snažnom prodajom na malo.
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
REZOVI
Tesla u Berlinu raskida 400 poslova i 300 vanjskih ugovora
BERLIN - Val otpuštanja u pogonima američkog proizvođača električnih automobila Tesla zahvatit će i jedinu tvornicu u Europi, u blizini Berlina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE