GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aplikacija na mobitelu upozoravat će vozače na pretjeranu brzinu

Aplikacija na mobitelu upozoravat će vozače na pretjeranu brzinu
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2021 / 10:18
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Upozorenje na prekoračenje ograničenja brzine, obavijesti o zastojima, prikaz obilaznih smjerova – neke su od mogućnosti koje će pružati svim korisnicima autocesta u Hrvatskoj mobilna aplikacija koju će izraditi Hrvatske autoceste, a za čiju će izradu uskoro raspisati javni natječaj, piše u ponedjeljak Večernji list.

Procijenjena vrijednost te nabave iznosi 2,6 milijuna kuna bez PDV-a, navodi dnevnik.

Ta mobilna aplikacija omogućit će korisnicima pristup informacijama o trenutačnom stanju prohodnosti i meteorološkim uvjetima na dionicama pod nadležnošću svih koncesionara autocesta u RH, dakle uz HAC-ove prometnice, uključuje i Istarski ipsilon i autocestu Zagreb – Macelj.

Kako se navodi u projektnom zadatku koji je dio natječajne dokumentacije, sučelje mobilne aplikacije treba biti intuitivno i jednostavno za korištenje te korisniku aplikacije na brz i pregledan način omogućiti informiranje o stanju prometa na planiranoj ruti autocesta, a što uključuje obavijesti o izvanrednim događajima, radovima na autocestama i povezanim državnim cestama, o stanju na graničnim prijelazima, tu je i pristup prometnim kamerama, kao i izvještaj o vremenima putovanja. Korisnici aplikacije, koja će biti besplatna, dobivat će i obavijesti o trenutačnom ograničenju brzine na dionici, o meteorološkim uvjetima, odmorištima i dostupnim sadržajima, o naplati cestarine, a na toj platformi bit će i kontakti za policiju, vatrogasce, hitnu medicinsku pomoć. Tako će korisnici moći planirati rutu putovanja uvidom u aktivne izvanredne obavijesti i radove, preko nje će moći i dojaviti incidentni događaj.

U planiranju putovanja pomoći će im u svakom slučaju i prikaz obilaznih smjerova u slučaju da je zbog izvanrednog ili najavljenog događaja dionica autoceste zatvorena za promet svim ili pojedinim skupinama vozila, a na karti u aplikaciji moći će vidjeti i prikaz trenutačne lokacije svog vozila. Aplikacijom će se postupno uvoditi i zaprimanje informacija o stanju u prometu iz zemalja u okruženju – Slovenije, Italije, Austrije, Češke, Mađarske – te u slučaju izvanrednih događaja u tim zemljama aktivirat će se planovi vođenja puta (TMP – Traffic Management Plans), a sve kako bi korisnici aplikacije koji putuju prema tim zemljama imali u realnom vremenu informaciju o događajima na autocestama tih zemalja i optimalnom vođenju prometa prema željenom cilju.

Uz aplikaciju, ovim projektom će se nadograditi i javne web-stranice HAC-a s interaktivnom kartom, a što uključuje prikaz karte, odabir slojeva karte, tekstualni pregled aktivnih izvanrednih obavijesti i radova, tekstualni prikaz meteoroloških uvjeta i prohodnosti, usmjeravanje, predviđanje stanja prometa, filtriranje, sortiranje podataka. Kako se navodi u dokumentaciji, sukladno interesu HAC-a da kao javno poduzeće koje upravlja većim dijelom mreže autocesta poboljša informiranje javnosti, nadogradnja i razvoj predloženih aplikacija predstavljat će znatan iskorak u poboljšanju javnog informiranja, donosi Večernji list.

Tagovi: aplikacija na mobitelu, Istarski ipsilon, autocesta Zagreb – Macelj, prevelika brzina, Hrvatske autoceste
PROČITAJ I OVO
Toyota ostaje najveći proizvođač automobila
NA VRHU
Toyota ostaje najveći proizvođač automobila
TOKYO - Japanski proizvođač automobila Toyota lani je treću godinu zaredom ostao najveći svjetski proizvođač po broju prodanih vozila. Prodao je 10,48 milijuna vozila, 0,1 posto manje nego godinu ranije.
Dionice Lucida katapultirane nakon informacije o novoj saudijskoj investiciji
SNAŽAN RAST
Dionice Lucida katapultirane nakon informacije o novoj saudijskoj investiciji
NEW YORK - Dionice Lucida skočile su čak 88% u petak i opetovano su zaustavljene zbog volatilnosti nakon špekulacija da Javni investicijski fond Saudijske Arabije (PIF) razmatra kupnju preostalog udjela u startupu za luksuzna električna vozila.
Dionice Tesle u siječnju uzletjele 45%
UZLET
Dionice Tesle u siječnju uzletjele 45%
NEW YORK - Dionice Tesle među najvećim su dobitnicima Wall Streeta u siječnju.
Volvo povlači preko 100.000 automobila
POVLAČENJE
Volvo povlači preko 100.000 automobila
ZAGREB - Volvo je prisiljen na povlačenje preko 100.000 automobila zbog potencijalnog problema sa softverom u modulu za kontrolu kočnica.
Musk s Bidenovim savjetnicima o razvoju industrije električnih automobila u SAD-u
SUSRETI
Musk s Bidenovim savjetnicima o razvoju industrije električnih automobila u SAD-u
WASHINGTON - Predsjednik Uprave američke tvrtke Tesla Elon Musk sastao se danas s višim savjetnicima američkog predsjednika Mitchom Landrieuom i Johnom Podestom u Washingtonu kako bi razgovarali o razvoju industrije električnih vozila i širem opsegu elektrifikacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE