GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amerikancima nije sjela Volkswagenova prvotravanjska šala

Amerikancima nije sjela Volkswagenova prvotravanjska šala
LOŠA ŠALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2021 / 22:19
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Volkswagen je i dalje "narodni" i neće se preimenovati u Voltswagen u SAD-u, kao što je tvrtka objavila u ponedjeljak.

"Prvotravanjska šala", kako kažu u VW-u, nije nasmijala Amerikance koji se još uvijek sjećaju kako su ležali u aferi dieselgate.

Kao nesretnu prvoaprilsku šalu, mogli bismo opisati čemu su se ovih dana prepuštali u Volkswagenu. Naime, 29. ožujka na svojoj su web stranici objavili da će se marka vozila na američkom tržištu preimenovati u Voltswagen.

"Promijenit ćemo se u T, ali ono što se ne mijenja je naša predanost stvaranju najboljih vozila", napisali su.

Promjenom imena stoga se želi naglasiti njihova predanost električnim vozilima. Mnogi su ozbiljno shvatili poruku koja zvuči kao prvoaprilska šala, ali objavljena je krajem ožujka.

Mark Gillies, Volkswagenov predstavnik za odnose s javnošću, rekao je nakon objave u ponedjeljak da to nije šala. Također na službenom twitter profilu, sljedbenicima je najavljena promjena imena.

“Znamo da je 66 godina neobično doba za promjenu imena, ali u srcu smo uvijek bili mladi. Predstavljamo Voltswagen. Sličan je Volkswagenu, ali s naglaskom na električnu vožnju. Započinjemo s potpuno novim, potpuno električnim SUV-om ID.4 - koji je već dostupan ", stoji u najavi od 29. ožujka. Vijest su popratili mnogi svjetski mediji. Sutradan je tvrtka objavila da je to bila "prvoaprilska šala". Nepotrebno je reći da se šala javnosti nije učinila najsretnijom, jer ista ta javnost nikako nije zaboravila i prevladala aferu Dieselgate.

Loše zamišljena podvala, koja je vjerojatno imala za cilj predstaviti tvrtku duhovitom, dok doprinosi promociji novog električnog automobila, ima nekoliko posljedica. Osim što ih nervira što su se prije 1. travnja dopustili da ih na takav način povuku za nos, investitori su i nevoljni. Kad su analitičari s Wall Streeta najavili promjenu imena, izdali su procjene što takva promjena znači za strateški smjer tvrtke. Volkswagen bi se također mogao naći na tankom ledu zbog ove domišljatosti, jer bi zabuna oko imena mogla pokrenuti nadzor Povjerenstva za vrijednosne papire. Zakon o burzi vrijednosnih papira zabranjuje tvrtkama davanje lažnih ili obmanjujućih podataka investitorima.

"Odgovorna tvrtka ne bi si trebala priuštiti ovako nešto", kaže Charles Whitehead, profesor trgovačkog prava.

Da je ovo izvrstan prikaz moći medija, međutim, komentira odvjetnik Jonathan Richman, koji dodaje da prilikom slanja priopćenja treba biti jako oprezan, jer “nikad ne znate što će pokrenuti tržište. S gledišta Volkswagena to bi trebalo biti zabavno, ali zabavljati nekoga može nečija dobit ili gubitak ", rekao je.

Dionice Volkswagena nakratko su skočile 10 posto nakon najave promjene imena.

Takvu šalu od prije travnja, kojom se tvrtka pokušava predstaviti kao ekološki osviještena, javnost bi vjerojatno popratila drugačije u slučaju neke druge tvrtke, a ne VW-a. Sjećanje na prijevaru gigantskih razmjera iz 2015. godine još je uvijek živo. Volkswagen je tada zaokupljen ugradnjom opreme za podešavanje vrijednosti emisija. Ugrađena oprema u dizelskim automobilima omogućila je prikazivanje niže vrijednosti emisije štetnih plinova tijekom ispitivanja, a tijekom normalne vožnje emisija dušikovih oksida bila je i do četrdeset puta veća.

Prvoaprilske šale velikih tvrtki nisu nikakva novost, Volkswagen ih je također sebi priuštio u prošlosti. Primjerice, 2013. godine našalili su se da je grad Wolfsburg, u kojem je sjedište tvrtke, preimenovan u Golfsburg. No, kako bi izbjegli da itko ne razumije šale, tvrtke u takve šaljive poruke napišu nešto očito neistinito ili barem objavu poprate namigivanjem.

U svakom slučaju, u Volkswagenu bi morali znati da nakon što vas navedu na divovsku laž, možda neko vrijeme nije najpametnije petljati se u neistine.

Tagovi: Volkswagen, VoltsWagen, Dieselgate, prvoaprilska šala, prvotravanjska šala
PROČITAJ I OVO
Kineski Chery izabrao Barcelonu za svoju prvu tvornicu električnih automobila u Europi
INVESTICIJE
Kineski Chery izabrao Barcelonu za svoju prvu tvornicu električnih automobila u Europi
BARCELONA - Chery je potpisao ugovor s katalonskom tvrtkom Ebro-EV Motors koji predstavlja investiciju od 400 milijuna eura u Zona Franca (Barcelona).
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
ODLUKE
Radnici VW-a u Tennesseeju izglasali pridruživanje automobilskom sindikatu
NEW YORK - Volkswagen radnici u Chattanoogi, Tennessee, velikom su većinom glasali da se pridruže Ujedinjenim automobilskim radnicima - obilježavajući veliku prekretnicu za sindikat i njegovu prvu uspješnu organizacijsku akciju proizvođača automobila izvan velike trojke Detroita.
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
SNIŽENJE
Tesla snižava američke cijene modela Y, X, S za 2000 dolara
DALLAS - Tesla je u petak snizila američke cijene svojih vozila Model Y, Model X i Model S za 2000 dolara po komadu, nekoliko dana nakon što su isporuke najvrjednijeg svjetskog proizvođača automobila u prvom tromjesečju izmakle tržišna očekivanja.
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
TESTIRANJE
MAN će testirati kamion bez vozača na autocesti
BERLIN - Njemački proizvođač teških vozila MAN u četvrtak će početi testirati kamione bez vozača na njemačkim autocestama.
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
REZOVI
Tesla će otpustiti 300 privremenih radnika u tvornici u Berlinu
BERLIN - Tesla kaže da smanjuje broj privremenih radnika u svojoj jedinoj europskoj tvornici u blizini Berlina, nakon što je najavio planove za smanjenje 10% globalne radne snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE