SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSKUPLJENJE
 
Značajno skuplja uskrsna košarica
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 20.04.2019. - 08:00:00
Zadnja izmjena: 20.04.2019. - 11:07:34
ZAGREB - Od jutra tradicionalna gužva na središnjem zagrebačkom placu. Prodavači kažu - nema pritužbi na cijene. AIi u trgovačkim centrima ima. Kažu, sve je skuplje, i povrće i meso.

Manji PDV na meso, ribu, jaja, voće i povrće - nije se slio u džep građana. Cijene tih proizvoda nisu pale koliko se očekivalo, a to održava i ovogodišnja uskršnja košarica, piše N1 televizija.

Nezavisni hrvatski sindikati sadržaj blagdanskog stola prate od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka, košaricu dijele na tri kategorije: skromnu, srednju i bogatiju. Ove godine bogatija košarica u kojoj su, primjerice, janjetina i kuhana šunka - iznosi 1820 kn, što je porast u odnosu na prošlogodišnju koja je iznosila 1715 kn. Srednja košarica, uz oslić i rolanu šunku, gotovo je identična ovog Uskrsa, dok ona skromnija, uz srdele, ove godine košta 703 kuna - lani je koštala 666 kuna.

Istraživanje sindikata kaže da su na tržišno najzastupljenijim lokacijama, kao što su primjerice mesnice, kod odabranih namirnica iz košarice primijećene su pretežito jednake cijene u usporedbi s prošlom godinom.

"Što se tiče povrća može se reći da su cijene također nepromijenjene, dok su kod voća, jednako kao i prošle godine i u jednakom rasponu, zabilježene najveće razlike u cijenama, ovisno o podrijetlu i kvaliteti.

Jedino se primjetna pojeftinjenja mogu naći kod prerađenih i poluprerađenih proizvoda, kao što su primjerice proizvodi potrebni za izradu kolača te slatkiši i grickalice, ali to se najčešće odnosi na pojedine marke proizvoda te određene datume s kojima bi trebalo uskladiti dan uskrsnog kupovanja, kako bi se prošlo jeftinije.

Prosječne cijene svježih jaja, koja su ujedno i simbol Uskrsa, blago su porasle u odnosu na prošlu godinu te se i dalje značajno razlikuju, ovisno o veličini i načinu uzgoja. I samo kretanje vrijednosti naših Uskrsnih košarica promatrano po kategorijama pokazuje kako su u prosjeku cijene kvalitetnijih proizvoda porasle, što potvrđuje kretanje bogatije uskrsne košarice", kažu u sindikatu.

A da bi džepovi bili što sigurniji - ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas savjete za sigurnu blagdansku kupovinu i pripremu namirnica - između ostalog objašnjavaju kako provjeriti svježinu jaja. Kažu, jaje se stavi u čašu hladne vode. Svježe jaje ostane na dnu dok starije jaje pluta na površini. Objašnjavaju i kako čuvati kuhana jaja za kasniju konzumaciju, kako ih ispuhivati, ali i - mogu li se obojena jaja konzumirati.

Iz Hrvatske gospodarske komore, pak, navode da Uskrs otvara turističku sezonu u Hrvatskoj i donosi rast potrošnje.

"Uskrsni blagdani su već tradicionalno razdoblje u kojem građani nešto više troše, a kako ove godine kalendarski padaju krajem travnja očekujemo da će obilježiti početak turističke sezone, što će dodatno utjecati na povećanje potrošnje", istaknula je direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić.