SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
Zlato s najvećim tjednim padom u mjesec dana
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.08.2015. - 09:49:00
Zadnja izmjena: 30.08.2015. - 15:25:29
LONDON - Zlatom se trgovalo po 1,128.37 dolara za uncu u petak u podne u Londonu, što znači da je prekinut niz od tri tjedna dobitaka budući da su azijske dionice porasle na "optimističkim" podacima o ekonomom rastu poslije haotične sedmice koja je počela kineskim crnim ponedjeljkom.
Pozitivni ekonomski podaci iz SAD-a, s boljim BDP-om od očekivanog, objavljeni su u četvrtak, što je smirilo azijska tržišta te su dionice zabilježile rast u četvrtak i petak.

Cijene zlata pale su tijekom cijeloga tjedna nakon Crnog ponedjeljka i kaosa sa azijskim i zapadnim dionicama na razinu od 1,118.17 dolara za uncu u srijedu. U petak cijene su porasle za gotovo 1,16 posto od te razine, ali općenito na tjednoj razini pale su za 29 dolara. Tjedni pad je iznosio 2,5% što je najsnažnija korekcija na tjednoj razini u mjesec dana.

"Mislimo da će cijene (zlata) vjerojatno krenuti niže tokom sljedećih nekoliko dana", naveo je Edward Meir iz INTL FCStone u bilješci u petak , jer "zlato ne samo da se ne rasprodaje na medvjeđe vijesti, nego što je još važnije, to se ne čini više ni na bikovske vijesti", takve kao što su poniranje dionica.

"Ideja da zlato poskupljuje uvijek kada tržište kapitala pada je lažna", rekao je Charlie Bilello, direktor istraživanja u fondu Pension Partners LLC, koji upravlja sa 200 milijuna dolara.

Novi podaci pokazali su da je američka ekonomija porasla po stopi od 3,7% u drugom kvartalu. Revizija podataka koja pokazuje uzlazni trend upućuje na očekivanu stopu rasta ove godine, usprkos događanjima na tržištu. S obzirom na održivost rasta, upitno je hoće li Fed podići kamatne stope u rujnu.