DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
NAMETNIK
 
Zlatna žutica opustošila vinograde od Istre do Iloka, širi se prema Dalmaciji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.12.2016. - 11:18:57
SPLIT - Pošast zlatna žutica napala je vinograde na sjeveru Hrvatske. Riječ je o bolesti koju širi insekt američki cvrčak, a nažalost, jedini lijek je zaražene vinograde iskrčiti i spaliti.

Tako su već završili deseci hektara vinograda u sjevernoj i istočnoj Hrvatskoj te Istri. Za ovu bolest definitivno nema lijeka i samo je pitanje dana kada će se proširiti po dalmatinskim vinogradima, koji su do sada bili pošteđeni.

- U mnogim područjima Dalmacije postoji osnovana sumnja za prisutnost zlatne žutice, ali i drugih fitoplazmi. Sadnjom sorti koje nisu autohtone u Dalmaciji bili smo prisiljeni uvoziti sadni materijal iz područja koja imaju ozbiljne probleme s ovom bolesti. Mi nasreću nemamo američkog cvrčka ili je brojnost zanemariva, no nije isključeno da se proširi - kazao je agronom mr. Danko Tolić, naglašavajući da se problem širenja fitoplazme i njenog prijenosnika treba spriječiti edukacijom poljoprivrednika i zajedničkim mjerama koje uključuju proizvodnju zdravog sadnog materija i kemijsko suzbijanje američkog cvrčka.

- U nama susjednim zemljama to se radi u suradnji savjetodavnih službi, ministarstva poljoprivrede i lokalne samouprave. Dakle, opasnost od širenja zlatne žutice postoji, ali ne smijemo doći u situaciju koju imaju sada sjeverozapadna Hrvatska i Istra - zaključio je mr. Tolić.

Trs zaražen zlatnom žuticom lagano se suši, lišće se kovrča i žuti, grozdovi nemaju roda. Ako se ne suzbije na vrijeme, zlatna žutica mogla bi uništiti domaće vinograde slično kao filoksera koncem devetnaestog stoljeća.

Kako je riječ o agresivnom nametniku na vinovoj lozi, Ministarstvo poljoprivrede propisalo je mjere suzbijanja američkog cvrčka u sklopu „Naredbe o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze", koja obvezuje vinogradare na čijim posjedima je zamijećen američki cvrčak. Suzbijanje američkog cvrčka preporučuje se i zdravim vinogradima ako je u neposrednoj blizini primijećena bolest, kažu nam agronomi. Prvo suzbijanje američkog cvrčka provodi se neposredno nakon cvatnje vinove loze. Za tu namjenu su u Hrvatskoj registrirani insekticidi Actara, Decis, Dali, Sumialfa, Nurelle D i Chromorel-D.

Radi zaštite pčela važno je tretiranje obavljati tek nakon završetka cvatnje loze i u doba dana kad pčele ne lete. Također, u vinogradima, prije primjene insekticida, mora biti pokošen cvjetni podrast. Insekticid je potrebno primijeniti sukladno s uputom za upotrebu uz zbrinjavanje ambalaže na odgovarajući način.

Vinogradar iz Pojezerja Iko Petrušić tvrdi da su se zlatna žutica i američki cvrčak pojavili i u jezersko-vrgorskom polju, najvećem dalmatinskom vinogorju, ali da još pošast nije uzela maha kao u sjevernoj Hrvatskoj i Istri.

– Primijetio sam još prošle godine kovrčanje lista i sušenje trsova u vinogradima u Pojezerju. Na tim trsovima su ostali nerazvijeni suhi grozdovi. Sada se ne može ništa vidjeti dok loza ne prolista, a ta zlatna žutica je najizraženija od polovine srpnja pa do kraja kolovoza - pojasnio je Petrušić, koji je o svemu obavijestio nadležne institucije. Što će biti dogodine teško je prognozirati. Nitko nije prorok. Možda se još više trsova osuši, zaključio je Petrušić naglašavajući da se ipak za sada radi o sporadičnim slučajevima bolesti zlatne žutice u jezersko-vrgorskom vinogorju.