DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
POREZI
 
Žestok sukob Milana Kujundžića i Zdravka Marića
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 10.10.2018. - 10:58:30
ZAGREB - Dvojica Plenkovićevih ministara Zdravko Marić i Milan Kujundžić u žestokom su sukobu.

Radi se, dakako, o prijedlogu posebnog poreza na duhan i cigarete koji bi trebao namaknuti dodatni novac za prezaduženi zdravstveni sustav. Marić strahuje od rasta siveekonomije i pada prihoda proračuna dok je Kujundžić svjestan nepopularnosti spomenute mjere, ali ipak fokusiran da elegantno riješi svoje financijske dubioze. 

Skuplje cigarete i žestoka alkoholna pića, to za čak 50 posto u odnosu na sadašnju cijenu, plan je to ministra Kujundžića, koji želi ugraditi u novi Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Dakle, od kutije cigareta, koja stoji 20 kuna, HZZO-u bi išlo 10 kuna. Za očekivati je da će stoga za toliko porasti cijene cigareta i žestokih pića.

Novim Zakonom predviđeno je i povećanje izdvajanja iz premija obveznog osiguranja automobila s 4 na 7 posto. Taj trošak snose osiguravajuće kuće.

Također, najviši iznos participacija za one koji ne plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje bio bi 4.000 kuna, umjesto dosadašnjih 2.000 kuna. Sve te mjere zdravstvenom proračunu donijele bi dodatne dvije milijarde kuna.

Zakon je prošao radnu skupinu i sada ide na usuglašavanje s Ministarstvom financija.

Marić se otvoreno protivio planu svog kolege Kujundžića te predlaže povećanje zdravstvenih doprinosa za 1,5 posto. 

Ministar financija je u utorak novinarima izjavio, odgovarajući na upit o mogućem radikalnom poskupljenju alkohola i cigareta, da će Vlada o tomu zauzeti stav kada za to dođe vrijeme. Dok bi Kujundžićeva namjera bila da cijena poraste za 10-ak, Marić je više naklonjen poskupljenju kutije cigareta za 2-3 kune.

O pitanju oporezivanja duhana napomenuo je i da su u stalnom dijalogu s duhanskom industrijom te najavio da će se do kraja godine izići s prijedlogom blagog povećanja trošarine na duhan i duhanske proizvode.

- Hrvatska je ponovno došla na razinu da smo nešto ispod one propisane minimalne trošarine koju EU traži od nas, tako da ćemo do kraja godine najvjerojatnije doći s prijedlogom koji će značiti blago povećanje, ali ne u ovom obujmu 50 ili 100 posto - zaključio je Marić.