SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠTETOČINA
 
Željko Kerum, jedna od većih hrvatskih štetočina
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 12.10.2014. - 18:51:11
KOLUMNA - Grad Split mora platiti odštetu ozlijeđenima na snijegu 2012. Odmah mi se u glavi odvrtio refren Bjelog dugmeta ''Sve će to, mila moja, prekriti ružmarin, snjegovi i šaš".
Dvoje građana Splita podijelit će 30.000 kuna odštete dok će 20.000 kuna grad platiti sudskih troškova. Sve se to događalo u eri Keruma gradonačelnika kojem je do grada bilo koliko i Mamiću do Dinama. Fakat, dok je Split prekrio snijeg i donio jedan od najgorih kijameta, Gradsko vijeće zaposjeo je šaš zbog kojeg se Split godinama neće oporaviti. Blagajna im zjapi prazna, a Kerum se smješka iz vlastite sigurnosti uživajući u plodovima svoga ''rada''. Njegovom nonšalancijom i flegmatičnošću najljepši grad na svitu izgledao je poput finskog sela u polarnom krugu. I sad, kad se punti zbrajaju, Kerum i dalje čini štetu ovom gradu i  kao nezainteresirani saborski zastupnik. Povlače se repovi za njim, isplaćuju odštete, prazni već ispražnjeno, a momak s bejzbol kapom naplaćuje svoj jedan jedini radni dan u Saboru 533.000 kuna.

Možda bi jedino Keruma u sabornici zadržalo instaliranje ruleta kraj govornice. Vjerujem da bi tada čak i stao pred govornicu i gromko, sigurnim glasom povikao: Stavljam sve na crno, jer crveno ne igram iz principa! Na tu povijesnu prvu zastupničku govoranciju oduševljeno bi ustala njegova Seka i zdušno ga nagradila pljeskom. No, ni mi, ni Splićani, nemamo pravo negodovati. Htjeli ste ga za gradonačelnika – imali ste ga. To vam nije bila dovoljna opomena pa ste ga glasovima instalirali u Sabor. Valjda ste mislili da će tako učiniti manju štetu. Ako je pola milje kuna manja šteta od štete koju je učinio svojim indolentnim vladanjem Splitom onda neka mu je.

A Kerum je poput neviđene pošasti uništio mnogobrojne svoje dobavljače ne plaćajući im robu koju je na veliko uzimao. Tu je i njegov konačni krah kad je sagradio čardak ni na nebu ni na zemlji. Hotel za lastavice i jugo u prolazu ostat će vječiti spomenik ovom megalomanu, tihom razaraču splitske budućnosti. No, Vlaj je to, a oni uvijek u torbi imaju slanine i kruva da ne ostanu gladni. Sjetim se kako je vladao Hajdukom i koje je šareno društvo onuda protutnjalo. I opet nedostaju milijuni. I tko je za to kriv? Kako god okrenuli – ljudska glupost. Ne mislim samo na Kerumovu već i na onu glasačku koja često iracionalno nasjedaju na populističke karizmatike. Kad vidim koga biramo i na koji način, uopće se ne čudim svih onih inženjeringa i piramida koje smo gradili svojom naivnošću i lakomošću.

Lakomost političara nam je oduvijek bila poznata. Prosjački štap pomoću kojeg šepa ova napaćena nacija niti jednom nam nije bila dovoljno upozorenje da smo mi ti koji biramo put kojim će krenuti ova država. Narod je prije tri godine znalački kaznio HDZ i njegove procesuirane kolekcionare slika i prepariranih životinja te doveo SDP i oportunističku koaliciju na vlast. Sad, kad su vidjeli kakve su neznalice doveli na odgovorna mjesta, sad bi im se svetili vraćanjem HDZ-a. I opet sve na račun onih koji rade po 12 sati za 2.500 kuna ne bi li jednom Kerumu isplatili bruto plaću od 25.000 kuna. A taj Kerum došao je u koalicijskom paketu s HDZ-om. Ima li luđeg crtića od ovog našeg, hrvatskog?! Kerumova izjava o tome da će još dobro razmisliti hoće li još koji put doći na svoje radno mjesto ne da sablažnjava već zabrinjava. Možemo slobodno reći kako je Kerum jedna od većih štetočina.  Netko drugi bi za takvo ponašanje već odavno dobio otkaz. Kod nas zastupnici rade manje dana nego što su na godišnjem odmoru. Ljudi, jesmo li mi uopće svjesni koga to plaćamo?!

Gledam neki dan dokumentarac o zastupnicima u Europskom parlamentu koji se dođu prijaviti za noćni rad u parlamentu, pokupe dnevnicu, a onda pravac kući. Imaju 7.000 eura plaće plus dnevnice plus drugi prihodi kroz raznorazne ''djelatnosti'' i beneficije. Ima li razlike? Nema! A hrvatski birač smijat će se od srca i govoriti kako je Kerum zeznuo cijeli sustav i svoje koalicijske partnere. Nije on nikog zeznuo osim nas samih koji podržavamo njegov hedonizam.

Čovjek pravi djecu, otvara nove dućane i cereka se svima kao malo zlobno dijete. Odšteta ozlijeđenima tek je vrh sante. Slijedit će "daj što daš", samo da nešto i ja dobijem. Nedavno su Amerikanci dobili odštetu u visini od 13 milijuna dolara od Red Bulla zbog lažnog reklamiranja da će dobiti krila ako popiju taj energetski napitak. Mi bi rekli; lud narod, samo se tužakaju da bi digli nekome lovu. Ne, oni su pametni. U nas idu i Red Bullova krila i lažna obećanja političara.

Na kraju cijela nacija ima rogove, krila i magareće uši. Nema toga tko nas ne bi uspio namagarčiti. Svi pričamo o tome kako je Kerum glup, a on ništa ne radi i dobiva novac za to. Tko je onda glup i tko je onda tvrdoglavi tovar koji nikako da shvati pravu istinu?