SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODOBRENJE
 
Zeleno svjetlo za spajanje Societe Generalea i CKB-a
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.05.2019. - 10:37:36
PODGORICA – Crnogorska Agencija za zaštitu konkurencije dala je pozitivno mišljenje na zahtjev za spajanje Crnogorske komercijalne banke (CKB) i Societe Generale banke Montenegro (SGM) i proslijedila ga Centralnoj banci, saznaje Pobjeda.

Konačnu odluku na zahtjev za spajanje ove dvije banke donosi Centralna banka na osnovu prikupljenih podataka, a jedan od uslova je i mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije, koje nije obavezujuće.

Pitanjem spajanja dve banke bavi se viceguverner Miodrag Radonjić, jer se guverner Radoje Žugić izuzeo zbog mogućeg konflikta interesa, dodaje Pobjeda napominjući da je njegova kćerka Jovana od jula prošle godine zaposlena u CKB-u.

OTP banka je 28. februara saopštila da je njena crnogorska podružnica CKB potpisala ugovor o kupovini 90,56 odsto akcija Societe Generale a Montenegro za 40,5 miliona evra.

Po zakonu to spajanje nije moguće bez odobrenja crnogorske Centralne banke.

CKB je prošlu godinu završila sa profitom od 10,08 miliona evra, u kreditima imaju 393 miliona, a u depozitima 552 miliona evra.

Profit Societe Generalea je bio 10,6 miliona evra, u kreditima imaju 377 miliona, a u depozitima 386 miliona evra.

U postupku odlučivanja, Centralna banka će sagledati i uticaj spajanja pomenutih banaka na bankarsko tržište, prvenstveno u delu stvaranja eventualne prekomerne koncentracije.

CKB će, ukoliko odgovor CBCG bude pozitivan, Societe Generale banku kupiti preko Montenegroberze.