DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Zaustavljen pad indeksa na Wall Streetu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.08.2017. - 07:14:30
NEW YORK - Na Wall Streetu u petak su se smirile prodaje dionica i najoštrija korekcija njihovih cijena još od američkih predsjedničkih izbora u studenome lani, unatoč nastavku eskalacije napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, a investitore je ulaganju u dionice vratio podatak o slaboj inflaciji u SAD-u.

Nakon tri dana oštrog pada, njujorški Dow Jones indeks porastao je 14,3 boda ili 0,07 posto, na 21.858 bodova, S&P 500 za 0,13 posto, na 2.441 bod, a tehnološki Nasdaq za 0,64 posto, na 6.256 bodova.

U petak je objavljen službeni podatak o rastu potrošačkih cijena u srpnju u najvećem svjetskom gospodarstvu za 0,1 posto, što je manje od procjena analitičara, koji su očekivali rast od 0,2 posto.

Tek blagi rast američkih potrošačkih cijena ukazuje na benignu inflaciju, a to bi Fed moglo nagnati na oprez oko još jednog podizanja kamatnih stopa u ovoj godini. Niže kamatne stope povoljno su okruženje za ulaganje u dionice.

Nada da će Fed usporiti s podizanjem kamatnih stopa zaustavila je korekcije cijena dionica, koje su ovoga tjedna izbrisale gotovo 1.000 milijardi dolara na vrijednosti dionica na globalnim burzama, a izazvala ih je eskalacija geopolitičkih napteosti između SAD-a i Sjeverne Koreje.

"Blagi rast cijena dionica rezultat je najnovijeg podatka o inflaciji. Tržište to interpretira kao snižavanje šansi da Fed podigne kamante stope u prosincu", tumači Keith Lerner, strateg pri SunTrustAdvisory Services u Atlanti. Po procjenama analitičara u anketi Reutersa, šanse da dizanje kamatnih stopa u zadnjem ovogodišnjem mjesecu iznose 40 posto, naprema 43 posto prije tjedan dana.

Na europskim burzama, međutim, i u petak su nastavljene korekcije cijena dionica, četvrti dan zaredom. Londonski Ftse indeks spustio se 0,6 posto, na 7.498 bodova, a pariški CAC za 1,4 posto na 5.145 bodova, dok je frankfurtski DAX stagnirao na 12.154 boda.