SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMBICIJE
 
Zagrebačka burza želi privući startupe
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 04.10.2016. - 20:11:22
ZAGREB - Zagrebačka burza i estonski startup Funderbeam zajednički će osnovati kompaniju Funderbeam South-East Europe, koja će krenuti s radom do kraja ove godine.
Na hrvatsko će tržište tako zajednički donijeti već iskušani poslovni model Funderbeama koji omogućava ulaganje u startup kompanije i trgovanje udjelima u njima i nakon investiranja, donosi Poslovni dnevnik.

Putem Funderbeam platforme koja će biti osnovana za tržište Hrvatske i regije investitori će moći ulagati u startupe po principu crowdinvestinga, te trgovati udjelima u startupima putem blockchain tehnologije. Trgovanje se obavlja putem tokena (digitalnih zapisa kao dijelova bitcoina) koje investitori dobivaju u zamjenu za svoj ulog. Ova tehnologija omogućava i ispunjavanje zakonskih propisa vezanih uz vođenje registra udjela u pojedinoj kompaniji, kažu iz Funderbeama.

Njihova je platforma za investiranje u startupe već godinu dana u upotrebi u Estoniji, a privlači investitore iz brojnih europskih zemalja. Iz Zagrebačke burze poručuju da će naknade za startupe koji žele na ovaj način privlačiti investitore biti konkurentne i prihvatljive.