DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Zagrebačka burza u lipnju prošla bolje od ostalih regionalnih tržišta
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 04.07.2015. - 09:38:02
ZAGREB - Glavni indeks Zagrebačke burze CROBEX je lipanj završio na 0,5% višoj razini od one koja je zabilježena na kraju svibnja ove godine.
Istodobno je indeks najlikvidnijih dionica CROBEX10 izgubio 0,5 % svoje vrijednosti. Skroman rast CROBEX-a tek je manjim dijelom rezultat probuđenog optimizma zbog izlaska hrvatskoga gospodarstva iz recesije i nastavka naznaka pozitivnih kretanja u dijelu ekonomskih pokazatelja. Povećanje obujma prometa i vrijednosti indeksa većim je dijelom bilo potaknuto prodajom duhanskog poslovanja Adris grupe te probuđenim interesom za dionice turističkog sektora u kojem su sve jasnije naznake da bi turistički rezultati mogli biti povoljniji od prošlogodišnjih.

Tako je dionicama Adris grupe ostvaren najveći promet na Zagrebačkoj burzi (19,6 % ukupnoga dioničkog prometa), dok je istodobno indeks turističkih dionica CROBEXturist zabilježio rast od 6,0 %, što predstavlja najviši rast među sektorskim indeksima. U takvim je okolnostima u lipnju, u odnosu na svibanj, zabilježen rast dioničkog prometa od 15,6 %, porastao je i promet strukturiranim proizvodima za 20,9 %, što je uz povećani blok promet i smanjeni promet obveznicama rezultiralo rastom ukupnog prometa na Zagrebačkoj burzi za 5,6 %. Riječ je o i nadalje izuzetno niskoj razini mjesečnoga ukupnog prometa (204,7 milijuna kuna) s obzirom na činjenicu da niža razina mjesečnog prometa, uz izuzetak svibnja ove godine, nije zabilježena još od kolovoza 2013. godine.

Na susjednim regionalnim tržištima kapitala u lipnju su kretanja bila nepovoljnija nego na Zagrebačkoj burzi pa je zabilježen pad vrijednosti indeksa u odnosu na svibanj. Najveći pad vrijednosti zabilježio je beogradski BELEX15 (za 8,9 %), a slijede ga  ljubljanski SBI-TOP (-7,3 %), sarajevski SASX10 (-0,72 %) i makedonski MBI10 koji je izgubio 0,6 % svoje vrijednosti.

S obzirom na stagnantan gospodarski rast, ni u nastavku godine ne očekujemo znatnije dinamiziranje aktivnosti na Zagrebačkoj burzi, što znači nastavak situacije niske likvidnosti i stagnantnih cijena uz oscilacije koje će biti refleksija globalnih kretanja na svjetskim tržištima kapitala. Određene bi pomake mogle donijeti aktivnosti države u vezi s restrukturiranjem i prodajom tvrtki u njenom vlasničkom portfelju, ako se u njih domaće tržište kapitala bude uključilo na odgovarajući način.