SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Pad indeksa uz nikakav promet
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 10.07.2013. - 16:58:03
ZAGREB - Dramatičan pad prometa na Zagrebačkoj burzi obilježio je današnju trgovinu. Manje od 4 milijuna kuna prometa dionicama dovoljno govori o interesu investitora za domaće dionice.

CROBEX je oslabio 0,5 posto, na 1.811,73 boda dok je CROBEX10 pao 0,8 posto, na 1.020,91 bod. Ukupno je ostvareno samo e3,99 milijuna kuna prometa dionicama.

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) bio je najtrgovaniji sa 736 tisuća kuna prometa uz pad cijene od 0,5 posto, na 173,95 kuna.

Sjajan dan imao je Vupik (ZSE:VPIK-R-A) koji je uzletio 3,9 posto, na 135 kuna, uz 386 tisuća kuna prometa. Belje (ZSE:BLJE-R-A) je ojačalo 0,5 posto, na 67 kuna, uz 190 tisuća kuna trgovine. Agrokor je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) početkom srpnja predao prijavu koncentracije s Mercatorom, objavljeno je danas iz Agencije, uz podsjećanje da su i prije zaprimanja prijave upozorili kako će Agrokor morati predložiti mjere koje idu u pravcu dezinvestiranja. U danas objavljenom biltenu AZTN-a stoji da je Agencija, s obzirom na svoja prethodna saznanja o mjerodavnim tržištima te o sudionicima koncentracije, prije zaprimanja prijave upozorila da će, s obzirom na tržišne udjele novog gospodarskog entiteta Agrokor/Mercator u Hrvatskoj, podnositelj prijave, odnosno Agrokor, sasvim sigurno morati predložiti mjere koje idu u pravcu dezinvestiranja, odnosno prodaje, davanja u dugoročni zakup, raskida zakupa prodajnih prostora i sl.

Ericsson Nikola Tesla (ZSE:ERNT-R-A) ostvario je 364 tisuće kuna prometa uz rast prosječne cijene na 1.499,71 kunu.

U društvu najtrgovanijih danas se našao i Đuro Đaković (ZSE:DDJH-R-A) koji je ostvario 272 tisuće kuna prometa uz rast cijene od 1,2 posto, na 75,25 kuna.

Hoteli Cavtat (ZSE:HCVT-R-A) bili su dobitnici dana obzirom da im je cijena uzletjela 6,8 posto, na 211 kuna, uz 173 tisuća kuna prometa.

Ina (ZSE:INA-R-A) je bila uteg indeksima zbog pada od 1,4 posto, na 4.260 kuna. Sindikat radnika Ine i društava Ine "Inaš" smatra projekt Inine Uprave kojim se benzinske crpke daju u franšizu privatnim poduzetnicima marketinškim trikom kojim se Ina želi jeftino riješiti trećine zaposlenih i zatvoriti više od sto crpki, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Inaša Maja Rilović.

Uteg indeksima bile su i povlaštene dionice Adrisa (ZSE:ADRS-P-A) koje su pale 1,2 posto, na 284,50 kuna, uz 152 tisuće kuna trgovine.

Trgovanje na tržištu certifikata bilo je također slabije. Najviše se trgovalo Turbo certifikatima DAX short, uz ukupan promet od 202 tisuća kuna te DAX long, s prometom od 190 tisuća kuna.