SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZSE EQUITY PREVIEW
 
Zagrebačka burza: Odmrzavanje državnih projekata dobra vijest za građevinare
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 18.01.2013. - 10:15:31
ZAGREB - Bolji od očekivanja kineski rast potaknuo je optimizam na svjetskim tržištima kapitala a dio trog optimizma mogao bi se preliti i na Zagrebačku burzu.
Dionice na Zagrebačkoj burzi zabilježile su znatan rast jučer, odnosno dionički indeksi u potpunosti su nadoknadili zabilježene gubitke u prethodna dva trgovinska dana. Crobex je skočio 0,82% na 1.880,90 bodova, dok je Crobex10 nadodao 0,61% i zaključio trgovanje na 1.054,31 bod.

Zahvaljujući blok trgovanju sa manje likvidnom dionicom Valamar grupe, redovni promet dionicama premašio je 15,0 milijuna kuna. Likvidnošću je prednjačila Valamar grupa, prikupivši 4,48 milijuna kuna prometa kroz nekoliko blok transakcija uz istodoban rast cijene od 8,79 posto.

Petrokemija je zabilježila oporavak cijene, ojačavši 2,08% na prometu od 1,31 milijun kuna. Aktivno se trgovalo i dionicom Riviera Adria, koja je narasla 0,08% na prometu od 1,10 milijuna kuna. Prosječna cijena trgovanja navedenim izdanjem iznosila je 13,07 kuna, odnosno 0,54% iznad cijene od 13,0 kuna koju je u javnoj ponudi ponudila grupa postojećih dioničara.

Nešto više pozornosti mogle i dobiti dionice iz satsava koncerna Agrokor.  Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji izdala je 11. siječnja rješenje kojim se koncernu Agrokor odobrava kupnja tvrtke M-Profil SPV, smještena u industrijskoj zoni u Staroj Pazovi. U Agrokoru su Poslovnom dnevniku potvrdili transakciju uz pojašnjenje da se radi o skladišnom prostoru koji su dosad iznajmljivali, te da im je bilo isplativije kupiti ga nego plaćati najam.

Građevinari bi mogli izvući koristi iz najavljenog odmrzavanja projekata u cestogradnji. Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila prijedlog dopuna Zakona o cestama koje bi trebale omogućiti dovršetak ugovorenih radova na postojećim gradilištima, odnosno "odmrznuti" 12 projekata koji su stali jer nisu imali osigurana sredstva niti potrebne dozvole, ili su prekinuti zbog problema građevinskih tvrtki koje su izvodile radove. Po riječima ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, Vlada će zakonskim dopunama pokušati raščistiti kaos koji je zatekla u Hrvatskim autocestama i Hrvatskim cestama u vezi ugovorenih radova za koje nisu osigurana sredstva, bez lokacijske dozvole i uvjeta gradnje, te osigurati nastavak započetih poslova građevinskog sektora niskogradnje.