SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Najveći dnevni rast CROBEX-a u dvije godine
Autor/izvor: Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala Erste banke
Datum objave: 14.10.2019. - 20:51:50
ZAGREB - Burzovni tjedan je započeo snažnim uzletom dioničkih indeksa i velike većine najaktivnijih izdanja, pri čemu su prednjačile dionice prehrambenih kompanija.

Indeks CROBEX je u ponedjeljak imao najbolji dan u zadnje gotovo dvije godine. Vrijednost mu se povećala za 2,10 posto, što je njegov najveći dnevni rast još od listopada 2017. godine, te je zaključio na 1.986,31 bodova, što je njegova najviša razina još od travnja 2017. godine. I drugi dionički indeksi su redom porasli, a najveći dobitak od gotovo tri posto je ostvario indeks prehrambenog sektora CROBEXnutris.

Nabujali optimizam po pitanju rasta cijena dionica nije bio popraćen i pojačanom likvidnošću, budući da je ostvareni dionički promet iznosio „uobičajenih" desetak milijuna kuna, a prva dva mjesta po ostvarenom prometu su zauzele prehrambene dionice. Najviše se trgovalo dionicama Podravke s prometom od 1,4 milijuna kuna, koje su s rastom cijene za 3,9 posto na 479,00 kuna bile jedan od najvećih dobitnika. Drugo mjesto po likvidnosti su zauzele dionice Kraša s 1,2 milijuna kuna i dobitkom od oko jedan posto na 1.030,00 kuna.

Značajan rast u prehrambenom sektoru su imale i dionice Atlantic Grupe, koje su poskupile za 3,88 posto na 1.340,00 kuna te tako izjednačile svoj povijesni rekord, a rast veći od tri posto su uknjižile i dionice Atlantske plovidbe i Optima Telekoma.

Još intenzivniji rast su imale dionice Končar elektroindustrije s dobitkom većim od šest posto na 665,00 kuna te Saponia s rastom za 5,69 posto na 265,00 kuna. O pozitivnom raspoloženju na hrvatskom tržištu kapitala u ponedjeljak jasno svjedoči i podatak da je među 15 najaktivnijih izdanja tek jedno zaključilo s negativnim predznakom. Bile su to dionice Excelsa nekretnina s minusom 0,53 posto na 186,00 kuna.