SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZSE INTRADAY UPDATE
 
Zagrebačka burza: Katastrofalan promet, blagi rast indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.08.2013. - 12:59:49
ZAGREB - U vrlo oskudnom, predprazničkom trgovanju, danas su na Zagrebačkoj burzi Crobexi u blagom plusu, a najveći promet ostvaren je dionicom AD Plastika, svega 335.000 kuna. Crobex indeks oko 12,00 sati bio je u plusu 0,09 posto, na 1.828 bodova, a Crobex10 0,06 posto, na 1.028 bodova.
Redovni promet dionicama dosegnuo je tek 989.376 kuna, te je bio gotovo 2 milijuna manji nego jučer u ovo doba.

„Crobex je našao podršku na 20-dnevnom pomičnom prosjeku, koji se nalazi oko 1.820 bodova. U dva navrata, početkom kolovoza i sada, testirao je tu podršku, i tehnički gledano, mogao bi se oporaviti s ove razine. Ukoliko se to ne dogodi, na tržištu bi se mogao razviti negativni trend", kaže Siniša Gašparević, investicijski savjetnik u Sektoru riznice i investicijskog bankarstva Banke splitsko-dalmatinske.

Kako dodaje, problem za domaće tržište je i izuzetno niska likvidnost.

„Moguće je da danas bilježimo najniži promet od početka ove godine. Očito je da su investitori na godišnjem, a sutra je i praznik, tako da je na tržištu tek mali broj investitora", navodi Gašparević.

Najveći promet, od 335.000 kuna, ostvaren je dionicom AD Plastika. Cijena joj je porasla 1,23 posto, na 123 kune.

Slijedi dionica HT-a, s ostvarenih svega 70.650 kuna prometa, Cijena joj je oslabila 0,13 posto, na 173,32 kune.

U oskudnom trgovanju, među većim dobitnicama ističu se dionice Hotela Cavtat, s rastom cijene za gotovo 3 posto, i Diokija, nešto više od 2 posto. Veća gubitnica, pak, dionica je Turisthotela, s padom cijene za 2,86 posto.

Na europskim burzama, najnoviji podaci Eurostata o izlasku eurozone iz recesije poduprli su cijene dionica, koje se nalaze oko najviših razina u zadnjih 10 tjedana.

Trenutno je frankfurtski DAX u plusu 0,2 posto, a pariški CAC 0,4 posto, dok londonski Ftse stagnira.

U razdoblju od travnja do lipnja gospodarske aktivnosti u eurozoni i u EU porasle su za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je danas Eurostat.

To je nešto veći rast nego što se očekivalo. Ekonomisti u anketi Reutersa procjenjivali su da je gospodarstvo eurozone u drugom tromjesečju ostvarilo rast od 0,2 posto u razdoblju od travnja do kraja lipnja, pokazuje anketa Reutersa.

Također, ovime je eurozona i službeno izašla iz najdulje recesije u svojoj povijesti, koja je počela krajem 2011. godine.