SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZSE EQUITY PREVIEW
 
Zagrebačka burza: Kaštelanski staklenici pod pritiskom
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 06.02.2015. - 09:57:35
ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje nastavak stagnacije indeksa uz uobičajenu razinu prometa.
Pod pritiskom prodavatelja mogli bi biti Kaštelanski staklenici (ZSE:KSST-R-A) kojima se očito sprema stečaj. Ovoj prezaduženoj kompanij žiroračun nije blokiran, što je iznimka od redovitih problema koji po pitanju likvidnosti imaju predstečajni dužnici. Naime, tvrtka je upravo dobila rješenje da se njezin predstečajni postupak obustavlja. Tako je odlučila Financijska agencija na bazi neuspješnog ročišta na kojem, ukratko, vjerovnici nisu podržali predloženi plan.

Građevinski sektor ovoga tjedna nije bio pretjerano aktivan, no danas bi se to moglo promijeniti. Naime,  čelnici Hrvatskih cesta i Viadukta (ZSE:VDKT-R-A) potpisat će ugovor o izgradnji mosta kopno-otok Čiovo s pristupnim cestama i instalacijama. Vrijednost ugovora iznosi 129,5 milijuna kuna (bez PDV-a), a rok za završetak radova je 20 mjeseci od datuma uvođenja izvođača u posao. Projekt kopno-otok Čiovo planira se financirati iz fondova EU.

Novi poslovi Janafa (ZSE:JNAF-R-A) mogli bi donijeti nešto više pozornosti njegovim dionicama. Prekjučer je Janaf objavio da je s dodatna dva kupca zaključio ugovore o transportu nafte za 2015. godinu. Riječ je o Optima grupi za koju će se transportirati 1m tona nafte za potrebe rafinerije nafte Brod u Bosni i Hercegovini te o MOL-u koji će koristiti Janafov sustav za transport 1,5m tona nafte na dionici Omišalj-Gola. Podsjetimo, ranije ove godine je objavljeno da je i sa srpskom kompanijom NIS potpisan ugovor za transport 1,7m tona nafte u 2015.

Tisak (ZSE:TISK-R-A) je poseljednju opipljiviju trgovinu zabilježio još početkom rujna prošle godine. Možda nešto boljeg prometa bude danas nakon što je ova članica Agrokor koncerna, objavila da je u siječnju 2015. zaposlila 100 novih djelatnika i to na poslovima distribucije tiskovina, neadresiranih pošiljki i paketa na području cijele Republike Hrvatske, a predviđena su i dodatna zapošljavanja u budućnosti – sa svrhom daljeg razvoja poslovanja. Ovime se potvrđuje fokus Tiska na postavljanje ljudskih potencijala kao temelja novog rasta, kažu u kompaniji.