SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli niz, Petrokemija dobitnica dana
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 20.04.2017. - 17:20:59
ZAGREB - Zagrebačka je burza pod novim pritiskom Agrokorovih izdanja prekinula trodnevni pozitivni niz.

Investitori su pozdravili povećanu dividendu Adrisa, a uvjerljiva dobitnica dana bila je Petrokemija.

CROBEX je oslabio 0,6 posto, na 1.949,77 bodova dok je CROBEX10 srezan 0,7 posto, na 1.139,66 bodova. Ostvareno je 16,9 milijuna kuna prometa, bitno manje nego prethodnih dana.

Ledo (ZSE:LEDO-R-A) je i danas bio najtrgovaniji sa gotovo sedam milijuna kuna prometa, a njegove su dionice potonule 9,3 posto, na 3.560 kuna. Jamnica (ZSE:JMNC-R-A) je spustila cijenu 8,3 posto, na 55 tisuća kuna, uz 1,7 milijuna kuna prometa. Belje (ZSE:BLJE-R-A) je potonulo 10,5 posto, na 9,80 kuna, uz 1,4 milijuna kuna prometa dok je Vupik (ZSE:VPIK-R-A) bio gubitnik dana uslijed rušenja cijene od 12,5 posto, na 21 kunu, uz 551 tisuću kuna prometa.  

Predsjednik Uprave Sberbanke, Herman Gref kazao je danas novinarima Bloomberga u Moskvi da bi ta banka mogla napraviti rezervacije za 50 % Agrokorovog duga, objavila je globalna agencija za svoje pretplatnike. U prijevodu, to znači da je Sberbanka spremna otpisati čak polovicu Agrokorovog duga, koji iznosi oko milijardu eura. Ruske banke Sberbank i VTB banka, posudile su Agrokoru ukupno oko 1,5 milijardi eura.

Jučer je SEEbiz prvi pisao o tome kako vlasnici Agrokorovih obveznica pripremaju kreditnu liniju tešku 400 milijuna eura za Agrokor.

Padu indeksa kumovao je i Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) koji je asrezan 1 posto, na 174,70 kuna, uz 1,7 milijuna kluna trgovine.

Povećanje dividende na 17 kuna svidjelo se kupcima povlaštenih dionica Adrisa (ZSE:ADRS-P-A) koje su podighnute 2,1 posto, na 464,49 kuna, uz 619 tisuća kuna prometa. U odnosu na lani, ove se godine predlaže isplata za dvije kune viša dividenda po dionici. Kako se navodi u pozivu, iz statutarnih rezervi ostvarenih i kumuliranih poslovanjem tvrtke u razdoblju do 2000. godine te od 2005. do 2012. predlaže se izdvajanje 244 milijuna kuna u korist neraspoređene zadržane dobiti.Potom se predlaže na teret neraspoređene zadržane dobiti izdvojiti 278,8 milijuna kuna za isplatu dividende, odnosno 17 kuna po dionici. Dividenda bi se isplatila 21. srpnja na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 30. lipnja ove godine.

Među dobitnicima dana valja spomenuti Zagrebačku banku (ZSE:ZABA-R-A) koja je skočila 2,4 posto, na 59,30 kuna, uz 394 tisuće kuna prometa. Skupština Zabe jučer je potvrdila isplatu dividende od 5,30 kuna po dionici.

Dobitnica dana bila je Petrokemija (ZSE:PTKM-R-A) čija je cijena uzletjela 9,1 posto, na 13,50 kuna, ujedno i dnevni minimum, uz 211 tisuća kuna prometa. Cijena je prijepodne letjela sve do 16,34 kune, a razlog su tome bile najave berze privatizacije i dokapitalizacije kutinske kompanije o čemu je pisao SEEbiz.

Pozitivan dvodnevni niz prekinuo je Pevec (ZSE:PVCM-R-A) današnjim padom od 2,1 posto, na 235 kuna, uz 90 tisuća kuna prometa. Želimir Kodrić, vlasnik Samoborke, potvrdio je da su Maloprodajna ulaganja, tvrtka na kojoj su bile Kodrićeve dionice Peveca, prodala svoj paket dionica Peveca. Nije htio otkriti kome je prodao dionice, istaknuvši da ih nije prodao Dicentri, glavnom takmacu u bitki za Pevec. No, kako se može neslužbeno doznati, kupac 17,4 posto dionica Peveca, koje su Maloprodajna ulaganja držala na skrbničkom računu Hita vrijednosnica, blizak je Dicentri. Grad Osijek objavio je namjeru prodaje 763 dionice Peveca.Pročelnik za financije i nabavu David Krmpotić kaže da je “stari” Pevec Gradu ostao dužan više od pola milijuna kuna za komunalnu naknadu, pri čemu im je u stečaju otpisano 85 posto, a ostatak pretvoren u dionice. Traži se najmanje 177,3 kune po dionici.