SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
ZSE EQUITY PREVIEW
 
Zagrebačka burza: Indeksi prekidaju negativni niz dug pet tjedana
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.04.2017. - 09:40:51
ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje stagnacija Crobexa jer zasad nema vijesti koje bi ih značajnije usmjerile, a unatoč njihovom jučerašnjem padu, ti su indeksi na putu prvog tjednog dobitka nakon pet tjedana pada.

Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks skliznuo je jučer 0,63 posto, na 1.949 bodova, dok je Crobex10 pao 0,66 posto, na 1.139 bodova.

Ipak, zahvaljujući snažnom rastu na početku tjedna, ti su indeksi na dobitku u ovom tjednu – Crobex za 2,3, a Crobex10 za oko 2 posto. Tako su indeksi pred prvim dobitkom nakon pet tjedana neprestanog pada.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 16,8 milijuna kuna, što je oko 12,3 milijuna manje nego dan ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Leda, s prometom od 6,95 milijuna kuna, a nakon tri dana rasta cijena joj je snižena za 9,3 posto, na 3.560 kuna.

S prometom od 1,7 milijuna kuna slijedila je dionica Jamnice, koja je pojeftinila 8,3 posto, na 55.000 kuna.

Milijunski promet među Agrokorovim kompanijama zabilježila je i dionica Belja, 1,4 milijuna kuna, a cijena joj je snižena za 10,5 posto, na 9,80 kuna.
Još je više, za 12,5 posto, na 21 kunu, pala cijena dionicama Vupika, dok je dionica Zvijezde pojeftinila 1,7 posto, na 2.300 kuna.

"Među svim vijestima vezano za Agrokor, a koje se objavljuju iz minute u minutu, teško je razaznati što je imalo najveći utjecaj. Jedino je sigurno da je konačno rješenje još uvijek jako daleko, a uz svakodnevno nove neprovjerene napise i špekulacije sigurno će biti još puno ovakvih preokreta, te bi investitori trebali povećati oprez", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Uz nekoliko dionica kompanija iz sastava Agrokora, milijunski promet, 1,7 milijuna kuna, zabilježila je jučer još samo dionica HT-a, kojoj je cijena pala 1,02 posto, na 174,70 kuna.

Dobitnike je, pak, jučer predvodila dionica Petrokemije s rastom cijene za 9,14 posto, na 13,50 kuna.

"Od sastavnica indeksa najveći rast zabilježila je Petrokemija, a nakon najava ministra državne imovine Gorana Marića vezano za restrukturiranje i dokapitalizaciju, iako najava kako država planira zadržati kontrolni paket nije obećavajuća", kaže Ante Obućina.

Među trgovanijim dionicama veći su rast cijene zabilježile i dionice Medike, za 5,5 posto, Arenaturista za 3,40 posto, i Zagrebačke banke za 2,4 posto, na 59,30 kuna.

"Arenaturist je već prije najavila povećanje temeljnog kapitala kroz izdavanje novih dionica, dok kupnja dionice Zagrebačke banke još danas nosi pravo na dividendu u iznosu od 5,30 kuna po dionici, što u odnosu na sadašnju cijenu donosi izvrstan prinos", kaže Ante Obućina.

Među dobitnicama se jučer našla i povlaštena dionica Adris grupe, s rastom cijene za 2,1 posto. Jučer je objavljeno da Uprava i Nadzorni odbor Adrisa predlažu glavnoj skupštini dioničara, sazvanoj za 14. lipnja, donošenje odluke o isplati dividende od 17 kuna po dionici ili ukupno 278,8 milijuna kuna. U odnosu na lani, ove se godine predlaže za 2 kune viša dividenda po dionici.

"Iako investitori nisu reagirali previše oduševljeno, riječ je o rastu redovne dividende treću godinu za redom nakon prodaje duhanskog dijela biznisa", zaključuje Ante Obućina.