SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Indeksi pali, LRH i Kraš u fokusu
Autor/izvor: Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke
Datum objave: 21.10.2019. - 17:15:40
ZAGREB - Domaće tržište kapitala je novi trgovinski tjedan otvorilo u negativnom raspoloženju, dionički indeksi su u ponedjeljak zaključili u crvenom, a likvidnost je ostala gotovo ista kao i prethodni trgovinski dan.

Nakon dva uzastopna dana rasta, indeks CROBEX je zaključio s minusom od 0,2 posto, dok je uži tržišni indeks CROBEX10 oslabio 0,3 posto. Većina sektorskih indeksa je također zaključila s negativnim predznakom, pri čemu je gubitnike predvodio indeks sektora industrije, koji je izgubio 2 posto na vrijednosti, dok su u zelenom zaključili jedino indeksi građevinskog i turističkog sektora, koji su ojačali redom 0,2 i 0,1 posto.

Ukupno je protrgovano oko 8,6 milijuna kuna, a milijunske promete su uspjeli prikupiti samo dva izdanja. Najviše se trgovalo dionicama Liburnia Riviera Hotela, koje su porasle 0,4 posto na prometu od 1,1 milijun kuna, nakon što je uprava kompanije dala pozitivno mišljenje na ponudu za preuzimanjem. Nešto više od milijun kuna su prikupile i dionice Kraša, koje su pri tom ojačale 0,4 posto. Dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice Petrokemije, koje su uzletjele 20 posto, te dionice Maistre, čija je cijena porasla 3,2 posto.

S druge strane, titulu gubitnika dana je pokupila dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, koja je izgubila 9,4 posto na vrijednosti, a slijede je dionice Đuro Đaković Grupe i Tankerske Next Generation, s padom cijena od 8,3 posto i 6,1 posto.